Tudományos Diákkör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentoroktatói bemutatkozó előadás

2019. március 29-én (pénteken) az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja keretében tartotta meg Villányi József, az Európai Parlament Magyar Fordítói Osztályának vezetője mentoroktatói bemutatkozó előadását. Az előadó több évtizedes életútjának ismertetése során elsősorban az EU többnyelvűségének dilemmáiról beszélt. Ennek keretében szóba kerültek a fordítói munka legfontosabb kihívásai, a uniós tisztviselői életpálya legszebb emlékei, valamint az aktualitásokat is megemlítve tért ki az előadó a brexit-tel összefüggő nyelvi problémákra is. 

 

Látogatás a Köztársasági Elnöki Hivatalban


2019. március 26-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói ellátogattak a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol vezetés mellett ismerkedhettek meg a Sándor-palota történetével, az egyes helyiségek funkcióival, az államfői poszthoz kapcsolódó jogi szabályozással. A vezetés során Panyik Judit, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa beszélgetett a hallgatókkal és mesélt a ott folyó munkáról, valamint a mindennapi protokolláris szabályok jelentőségéről. Az igen tartalmas program végeztével pedig maguk a hallgatók is feltehették az őket érdeklő kérdéseket.
A látogatást az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Tudományos Diákköre szervezte.

 

Az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja keretében mentoroktatói előadás az Európai Unió többnyelvűségének dilemmáiról

Március 29-án (pénteken) 8:00-tól a Ludovika Főépület III. előadójában az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja keretében Villányi József az Európai Parlament Magyar Fordítói Osztályának vezetője tartja meg mentoroktatói bemutatkozó előadását az EU többnyelvűségének dilemmáiról.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

 

Az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja látogatást szervez a Köztársasági Elnöki Hivatalba

Március 26-án 16:00-tól az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja látogatást szervez a Köztársasági Elnöki Hivataba.

Találkozó: 15:40-kor a Dísz téren a Korona Kávéház előtt.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi adatok megküldésével lehet:

  • név
  • szak/évfolyam
  • személyi igazolvány száma

A regisztrációt Szűcs Anikó Edit tanárnőnek kell jelezni az adatok megküldésével a szucs.aniko.edit@uni-nke.hu e-mail-címre. Jelentkezési határidő: 2019.02.28. 17:00 (Maximum 30 fő jelentkezését tudjuk fogadni.)

 

Az Európai Ügyészség magyar bevezetésének dilemmája

2018. november 13-án az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Tudományos Diákköre megtartotta idei első vitaszimulációs programját, amelynek témája egy igen aktuális kérdéskör, az Európai Ügyészség magyar bevezetésének dilemmája volt. A tételmondatban az az állítás került megfogalmazásra, hogy Magyarország számára a kodifikációs folyamatok során felvetett mindhárom ügyészségi modell egyaránt megfelelő lenne. Két-két fős csapatok mérkőztek meg egymással, a Karl Popper-féle disputamodell szabályainak keretein belül. Miután elhangoztak a tézisek és az érvek, a csapatok feltehettek egymásnak kérdéseket, hogy rávilágítsanak ellenfelük érvelésének gyengeségeire, vagy éppen saját érveik erősségére, majd a vita záró etapjában a közönség számára is nyitott volt a lehetőség, hogy kérdezhessen a csapattagoktól.

A Diákkör igyekezett hasznos, egyben szórakoztató programot biztosítani az európai ügyek iránt érdeklődő hallgatók számára, mely során a tudást a vitaszimuláció formájában adjuk át, amelyet a hallgatók részéről élénk érdeklődést váltott ki. Ilyen és ehhez hasonló programokkal, vitákkal, szimulációs gyakorlatokkal várja az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Diákköre a motivált és kíváncsi fiatalokat a 2018/19-es tanév tavaszi szemeszterében is.

 

Cseh Zsuzsanna előadása

A Nemzetközi- és Európa Tanulmányok Kar Európai Köz- és Magánjogi Tanszéke 2018. február 12-én tartotta első tavaszi TDK rendezvényét. Az Európai Jogi Vitakör tantárgy keretein belül tartott előadáson a NKE NETK és az ÁKK hallgatói is magas számban vettek részt. A kurzus első előadását Cseh Zsuzsanna, a Miniszterelnökség COREPER szakértője tartotta, aki az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi intézményének bemutatása mellett személyes tapasztalatairól is beszélt. A hallgatók betekintést nyerhettek a soros elnökség mindennapi működésébe. Bemutatta a bolgár soros elnökség által 2018 első felében prioritásként kezelt kérdésköreit, valamint munkája mindennnapi kihívásairól is beszélt. Az előadást követően a hallagtók több kérdést is feltettek és közvetlen beszélgatés folyt a soros elnökség dilemmáiról.

 

Fordított workshop

Az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék 2017. november 7.-én fordított workshop-ot tartott.

Ennek keretében a Nemzetközi- és Európai Tanulmányok Kar három hallgatója mutatta be 15 perces előadások keretében az európai polgári kezdeményezések gyakorlatát és a bérunió témáját.

Mindhárom hallgató más-más szempontból (jogi, gazdasági, társadalompolitikai) közelítette meg a bérunióról szóló polgári kezdeményezés lehetséges előnyeit és hátrányait, a megvalósuláshoz szükséges feltételeket.

Az előadók szívesen fogadták a közönség soraiból érkező kérdéseket, melynek révén a workshop záró részében érdekes és élénk beszélgetés alakult ki a Európai Unió és a belső piac jövőjét illetően

 

Látogatás az Országházban

2017. október 17-én az egyetem hallgatói ellátogattak az Országház Látogatóközpontjába, ahol idegenvezetés mellett ismerkedtek meg az épület történetével. A vezetést követően dr. Haller-Szőke Ágnes, az Igazságügyi Minisztérium Parlamenti Főosztályának vezetője beszélgetett a hallgatókkal és mesélt a főosztályon, illetve az országgyűlésben folyó munkáról.

A látogatást az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék szervezte.