Tudományos Diákkör

BESZÁMOLÓ az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK által szervezett „Karrier lehetősége az EU-ban” című rendezvényről Dr. Villányi József Címzetes Oktató előadásával 2021.11.25

 

Dr. Villányi József, az Európai Parlament Magyar Fordítói Osztályának vezetője, az NKE Címzetes Oktatója az érdekelt hallgatóknak nyújtott betekintést az EU Intézmények, illetve Ügynökségek belső működéséről, és az ott dolgozó tisztviselők, illetve egyéb alkalmazottak munkajogi státuszáról, előmeneteli lehetőségeiről. Emellett az előadás arról is részletesen beszámolt, hogy hogyan zajlik egy hivatalos EPSO (European Personnel Selection Office) személyzeti kiválasztási eljárás, amely keretében Európai Uniós tisztviselői állásokra ehet pályázni. A hallgatók testközelből kaptak naprakész információkat arra vonatkozólag, hogy az ilyen pályázatokra hogyan érdemes készülni, milyen készségeket érdemes fejleszteni stb. Egy további érdekessége volt a rendezvénynek, hogy az előadó – köszönhetően a tisztviselőként Luxembourgban töltött sok szolgálati évének, és a jelenleg is ott betöltött vezetői pozíciójának – számos személyes élményéről és benyomásáról is tudott pontos hangulatképet adni az ilyen jellegű szakmai pályával járó életről. A hallgatók értesülhettek ezenfelül konkrét fizetett gyakornoki lehetőségekről, amelyeket az Európai Parlament Magyar Fordítói Osztálya nyújt a pályakezdő fiataloknak.

 

 

Az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK nevében köszönjük szépen a rendkívül érdekes előadást, és ezt követő beszélgetést!

 

Budapest, 2021.11.26.

Szirbik Miklós TDK Vezető Oktató,

Kenyeres Zoltán TDK tanszéki demonstrátor, TDK titkár

 

_______________________

 

BESZÁMOLÓ az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK intézménylátogatásáról az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén, 2021.10.28

                             

A 2021. őszi félévben ez az eseményünk volt a TDK nyitó rendezvénye, amely során a résztvevők testközelből (természetesen a járványügyi előírások betartása mellet) ismerhették meg az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletét, és annak működését (https://ec.europa.eu/hungary/home_hu ).

MAKSI Mátyás képviseletvezető-helyettes, kommunikációs vezető fogadta a TDK hallgatóit, akik bepillantást nyerhettek a Képviselet működésének mindennapjaiba, kérdezhettek a Bizottság aktuális kihívásairól, valamint megtudhatták mivel is foglalkozik az Európa Pont. Kellemes meglepetés volt például a hallgatók számára, hogy nem csak Budapesten, de az ország összes megyeszékhelyén is vannak infópontjai a Bizottság Képviseletének, jellemzően helyi intézményekkel együttműködve (például helyi könyvtárak infópontjain).

A hallgatók egyebek közt arról is kaptak első kézből információt, hogy az Európai Bizottság egyedülálló szakmai gyakorlati lehetőségeket is tud nyújtani. Legyen az 5 hónapos, fizetett gyakorlat bővebben: https://ec.europa.eu/stages/  avagy 6 hetes szakmai gyakorlat (bővebb információ a Képviseletet elérhetőségein)! Ezenfelül a hallgatók számos szakmai anyagot, tankönyvet vehettek át a Bizottság munkatársaitól, és képviseletvezető-helyettes úr arra is biztatta a hallgatókat, hogy tanulmányaik, tudományos kutatásaik során forduljanak bizalommal a képviselethez, hiszen a mai online kommunikációnak köszönhetően könnyen tud szervezni a képviselet konzultációs időpontot a bizottság szakembereivel.

Az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK nevében köszönjük szépen a rendkívül érdekes beszélgetést!

Budapest, 2021.10.29.

Szirbik Miklós TDK Vezető Oktató,

Kenyeres Zoltán TDK tanszéki demonstrátor, TDK titkár

 

 

_______________________

 

Summary on the online meeting with the European Commission's Directorate-General for International Cooperation and Development (DG INTPA), 28th of April 2021, 16:00-17:00

         

The well-organized online visit was arranged by Claudia Ntampaka (Prestataire ECORYS- Destrée pour la DG INTPA) Communication & Public Relations Officer, who also kindly supported our European Law Scientific Student Group at the ending panel of the visit, reassuring us, that we are welcome to contact the DG INTPA any time with professional questions related to our researches on the EU.

 

The presentation on DG INTPA activities and recent achievements was held by Milena Pirolli - Policy Officer at European Commission, DG International Partnerships. DG INTPA develops EU cooperation policies and designs and delivers EU partnership programmes around the world. The EU external policy is conducted by several decision makers on behalf of the Commission, such as Commissioner Jutta Urpilainen, International Partnerships DG INTPA Commissioner Olivér Várhelyi, Neighbourhood and Enlargement DG NEAR, Commissioner Janez Lenarčič Crisis Management DG ECHO and Executive Vice-President Valdis Dombrovskis, DG TRADE.

In her interesting and detailed presentation Milena Pirolli pointed out numerous aspects of international relations of the EU, which we discussed with her afterwards. Among many other topics the below listed points demonstrate the bord variety of discussed themes:

-          European Green Deal; becoming climate neutral in 2050

-          Green Alliances with external partners

-          EU Digital Agenda, 2030 Digital Compass

-          International Partnerships for the digital decade

-          Digital4Development

-          Human centered approach of digitalization, because the EU does not want to leave anybody behind

-          Digitalization and green development will be linked within all future cooperation programmes with external partners

Milena Pirolli also encouraged all students to apply for an internship at the Commission and DG INTPA as well as to contact her with any professional question related to the EU.

 

On behalf of the Department of European Public and Private Law as well as the Department EU LAW Scientific Student Group of the Hungarian University of Public Service we truly appreciate for this online visit and the support we received from our kind hosts. We also are looking forward to future cooperation with DG INTPA.

Budapest, 28th of April 2021

Miklós Szirbik, Leading Assistant Professor of the Department Scientific Student Group,

Zoltán Kenyeres Department Student Assistant and Scientific Student Group Coordinator

 

__________________________

 

BESZÁMOLÓ az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK virtuális intézménylátogatásáról az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában, 2021.03.31 16:00-17:00 óra

   

                                                                                                                 

A virtuális találkozón az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája részéről Kotlár Eszter, valamint Klebercz Tímea vettek részt, akik nagyon érdekes és kötetlen hangulatú előadásaikban beszámoltak az Európai Parlament egyre fontosabb szerepéről az EU Intézményrendszerében, valamint azokról a lehetőségekről, amelyeknek köszönhetően érdekelt egyetemi polgárok vagy bármely szervezet, magánszemély kapcsolatba léphet az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájával.

 

                                                                                     

A kifejezetten érdekes lehetőségek között a teljesség igénye nélkül kiemelhető saját online projektek megvalósításának lehetősége az Európai Parlament hivatalos digitális platformján – természetesen az intézmény által nyújtott társadalmi platform és szakmai támogatás előnyeivel a https://together.europarl.europa.eu/hu/ weboldal segítségével.

 

A szakmai támogatás egyebek közt készségfejlesztő workshopok, tréningek, EP-képviselőkkel történő személyes találkozás, utazások social media aktivitások formájában érhető el, ami rendkívüli lehetőségeket jelent olyan hallgatóknak, akik a tanulmányaikat gyakorlati tapasztalattal, saját projektek szervezésével szeretnék kiegészíteni, téve mindezt, egy Európa iránt elkötelezett közösség tagjaként. Az így megszerzett szakmai ismeretek kapcsolati tőke építésével fonódhatnak össze, legyen szó politikai folyamatokban való részvételről, a szavazás fontosságát népszerűsítő kampányról, vagy exkluzívan az europaert.eu közösség számára rendezett konferenciákról és rendezvényekről.

További ilyen jellegű lehetőség az érdekelt hallgatók számára egy szakmai gyakorlat elvégzése Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában Public Relations szempontú munkakörben.

Egy további aktuális fejlemény az Európai Parlament, és a Bizottság által kezdeményezett Konzultáció az Európai Unió jövőjéről, amely keretében a civilek is hozzájárulhatnak Európa közös fejlesztésében. E konzultáció keretében örömmel fogadják az EU intézményei a polgárok észrevételeit, igy természetesen a tanulmányaik során az európai integrációt közelről is megismerő hallgatók aktív becsatlakozását is. https://ec.europa.eu/info/future-europe/consultation-future-europe_hu

 

Az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK nevében köszönjük szépen a rendkívül érdekes beszélgetést, és izgalommal várjuk az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, valamint a hallgatóink közötti további eszmecseréit, esetleges közös projektjeit!

Budapest, 2021.03.31.

Szirbik Miklós TDK Vezető Oktató,

Kenyeres Zoltán TDK tanszéki demonstrátor, TDK titkár

__________________________

 

BESZÁMOLÓ az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK intézménylátogatásáról az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén, 2020.09.22

                             

A 2020. őszi félévi első programunk, egyben a TDK nyitó rendezvénye, egy előadással egybekötött intézménylátogatás volt, mely során a résztvevők testközelből (természetesen a járványügyi előírások betartása mellet) ismerhették meg az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletét és annak működését.

Zupkó Gábor képviseletvezető és Kovács Katalin tájékoztatási és kommunikációs asszisztens fogadta a TDK hallgatóit, akik bepillantást nyerhettek a Képviselet működésének mindennapjaiba, kérdezhettek a Bizottság aktuális kihívásairól, valamint megtudhatták mivel is foglalkozik az Európa Pont.

A hallgatók egyebek közt arról is kaptak első kézből információt, hogy az Európai Bizottság egyedülálló szakmai gyakorlati lehetőségeket is tud nyújtani. Legyen az 5 hónapos, fizetett gyakorlat bővebben: https://ec.europa.eu/stages/  avagy 6 hetes szakmai gyakorlat (bővebb információ a Képviseletet elérhetőségein)!