NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Tudományos Diákkör

House of European Affairs and Diplomacy (HEAD-NKE) –
 
Dr. Szirbik Miklós a TDK vezető oktatója által tartott előadás 2022.11.28. – Az EU jog- és intézményrendszere a gyakorlatban

 

Érdekes eszmecserére volt lehetőség az Európai jogi TDK és a HEAD-NKE hallgatói között azon az előadáson, amelyet Dr. Szirbik Miklós, a TDK vezető oktatója tartott a résztvevőknek az Európai Uniót érintő aktuális kérdésekről.

Szó esett az uniós jog hazai érvényesüléséről (2021. december 10.) szóló 32/2021. (xii. 20.) AB határozatról, és ezzel kapcsolatban az EU jog és a nemzeti alkotmányjog közötti viszony körül kialakult alkotmányos párbeszédről a tagállami bíróságok gyakorlatában.

Ezenfelül az uniós versenypolitika globális kihívásait is tárgyalták a résztvevők. Az uniós versenyjog által megvédeni és hatékonyan működtetni hivatott belső piac ugyanis nemcsak az európai integráció egyik legsikeresebb eredménye, hanem mára a világ legnagyobb egységes piaca, amelyben az uniós polgárokat, valamint az Európai Gazdasági Térség államai, és Svájc állampolgárait is beleszámítva nagyjából fél milliárd ember él. Gazdasága méretének köszönhetően az EU a világ legnagyobb szolgáltatójának minősül és a közvetlen külföldi befektetések legfőbb globális célpontja.

Ugyanakkor ezek a kétségtelenül látványos teljesítmények nem rejthetik el azt a tényt, hogy napjainkban globális méretű bizonytalanság van kialakulóban, amelyet fokozódó politikai és világgazdasági feszültségek fűtenek. Ebben a környezetben egyre nehezebb az EU gazdasági és politikai érdekeinek érvényesítése. A fő kérdés az európai döntéshozók számára ennek megfelelően az, hogy miként tudják segíteni az európai vállalatokat a globális versenyben anélkül, hogy Európa lemondjon a gazdasági sikerét szavatoló versenyjogi sztenderdekről egy olyan környezetben, ahol az EU versenytársai az európaitól részben alapvetően eltérő gazdaságpolitikai filozófia alapján alakítják a külgazdasági kapcsolataikat.

 

Köszönjük a TDK részéről a HEAD-NKE tagjaival folytatott érdekes szakmai beszélgetést!

 

_______________________

 

BESZÁMOLÓ az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK által szervezett „Karrier lehetősége az EU-ban” című rendezvényről Dr. Villányi József Címzetes Oktató előadásával 2021.11.25

 

Dr. Villányi József, az Európai Parlament Magyar Fordítói Osztályának vezetője, az NKE Címzetes Oktatója az érdekelt hallgatóknak nyújtott betekintést az EU Intézmények, illetve Ügynökségek belső működéséről, és az ott dolgozó tisztviselők, illetve egyéb alkalmazottak munkajogi státuszáról, előmeneteli lehetőségeiről. Emellett az előadás arról is részletesen beszámolt, hogy hogyan zajlik egy hivatalos EPSO (European Personnel Selection Office) személyzeti kiválasztási eljárás, amely keretében Európai Uniós tisztviselői állásokra ehet pályázni. A hallgatók testközelből kaptak naprakész információkat arra vonatkozólag, hogy az ilyen pályázatokra hogyan érdemes készülni, milyen készségeket érdemes fejleszteni stb. Egy további érdekessége volt a rendezvénynek, hogy az előadó – köszönhetően a tisztviselőként Luxembourgban töltött sok szolgálati évének, és a jelenleg is ott betöltött vezetői pozíciójának – számos személyes élményéről és benyomásáról is tudott pontos hangulatképet adni az ilyen jellegű szakmai pályával járó életről. A hallgatók értesülhettek ezenfelül konkrét fizetett gyakornoki lehetőségekről, amelyeket az Európai Parlament Magyar Fordítói Osztálya nyújt a pályakezdő fiataloknak.

 

 

Az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK nevében köszönjük szépen a rendkívül érdekes előadást, és ezt követő beszélgetést!

 

Budapest, 2021.11.26.

Szirbik Miklós TDK Vezető Oktató,

Kenyeres Zoltán TDK tanszéki demonstrátor, TDK titkár

 

_______________________

 

BESZÁMOLÓ az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK intézménylátogatásáról az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén, 2021.10.28

                             

A 2021. őszi félévben ez az eseményünk volt a TDK nyitó rendezvénye, amely során a résztvevők testközelből (természetesen a járványügyi előírások betartása mellet) ismerhették meg az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletét, és annak működését (https://ec.europa.eu/hungary/home_hu ).

MAKSI Mátyás képviseletvezető-helyettes, kommunikációs vezető fogadta a TDK hallgatóit, akik bepillantást nyerhettek a Képviselet működésének mindennapjaiba, kérdezhettek a Bizottság aktuális kihívásairól, valamint megtudhatták mivel is foglalkozik az Európa Pont. Kellemes meglepetés volt például a hallgatók számára, hogy nem csak Budapesten, de az ország összes megyeszékhelyén is vannak infópontjai a Bizottság Képviseletének, jellemzően helyi intézményekkel együttműködve (például helyi könyvtárak infópontjain).

A hallgatók egyebek közt arról is kaptak első kézből információt, hogy az Európai Bizottság egyedülálló szakmai gyakorlati lehetőségeket is tud nyújtani. Legyen az 5 hónapos, fizetett gyakorlat bővebben: https://ec.europa.eu/stages/  avagy 6 hetes szakmai gyakorlat (bővebb információ a Képviseletet elérhetőségein)! Ezenfelül a hallgatók számos szakmai anyagot, tankönyvet vehettek át a Bizottság munkatársaitól, és képviseletvezető-helyettes úr arra is biztatta a hallgatókat, hogy tanulmányaik, tudományos kutatásaik során forduljanak bizalommal a képviselethez, hiszen a mai online kommunikációnak köszönhetően könnyen tud szervezni a képviselet konzultációs időpontot a bizottság szakembereivel.

Az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK nevében köszönjük szépen a rendkívül érdekes beszélgetést!

Budapest, 2021.10.29.

Szirbik Miklós TDK Vezető Oktató,

Kenyeres Zoltán TDK tanszéki demonstrátor, TDK titkár

 

 

_______________________

 

Summary on the online meeting with the European Commission's Directorate-General for International Cooperation and Development (DG INTPA), 28th of April 2021, 16:00-17:00

         

The well-organized online visit was arranged by Claudia Ntampaka (Prestataire ECORYS- Destrée pour la DG INTPA) Communication & Public Relations Officer, who also kindly supported our European Law Scientific Student Group at the ending panel of the visit, reassuring us, that we are welcome to contact the DG INTPA any time with professional questions related to our researches on the EU.

 

The presentation on DG INTPA activities and recent achievements was held by Milena Pirolli - Policy Officer at European Commission, DG International Partnerships. DG INTPA develops EU cooperation policies and designs and delivers EU partnership programmes around the world. The EU external policy is conducted by several decision makers on behalf of the Commission, such as Commissioner Jutta Urpilainen, International Partnerships DG INTPA Commissioner Olivér Várhelyi, Neighbourhood and Enlargement DG NEAR, Commissioner Janez Lenarčič Crisis Management DG ECHO and Executive Vice-President Valdis Dombrovskis, DG TRADE.

In her interesting and detailed presentation Milena Pirolli pointed out numerous aspects of international relations of the EU, which we discussed with her afterwards. Among many other topics the below listed points demonstrate the bord variety of discussed themes:

-          European Green Deal; becoming climate neutral in 2050

-          Green Alliances with external partners

-          EU Digital Agenda, 2030 Digital Compass

-          International Partnerships for the digital decade

-          Digital4Development

-          Human centered approach of digitalization, because the EU does not want to leave anybody behind

-          Digitalization and green development will be linked within all future cooperation programmes with external partners

Milena Pirolli also encouraged all students to apply for an internship at the Commission and DG INTPA as well as to contact her with any professional question related to the EU.

 

On behalf of the Department of European Public and Private Law as well as the Department EU LAW Scientific Student Group of the Hungarian University of Public Service we truly appreciate for this online visit and the support we received from our kind hosts. We also are looking forward to future cooperation with DG INTPA.

Budapest, 28th of April 2021

Miklós Szirbik, Leading Assistant Professor of the Department Scientific Student Group,

Zoltán Kenyeres Department Student Assistant and Scientific Student Group Coordinator

 

__________________________

 

BESZÁMOLÓ az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Európai TDK virtuális intézménylátogatásáról az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában, 2021.03.31 16:00-17:00 óra