NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Nemzetközi és Európai Szakkollégium

Nemzetközi és Európai Szakkollégium

 

Elérhetőség:

Elnök: Koós Bálint György

E-mail cím: Koos.Balint.Gyorgy@uni-nke.hu

Oktatói koordinátor: Koller Boglárka

Facebook: https://www.facebook.com/243549416309021/

Instagram: @neszk_nke

 

Bemutatkozás

 A Nemzetközi és Európai Szakkollégium, röviden a NESZK, 2017-ben jött létre Budapesten.

Célja a hallgatók szakmai előmenetelének támogatása, tudományos célkitűzéseik megvalósításának elősegítése. Ennek keretében lehetőséget biztosít az egyetemi kötelezettségek teljesítésén túlmenő egyéni vagy közös alkotó- és kutatómunkára, publikációs tevékenységre, illetve a tagok nyelvi kompetenciájának bővítésére. A legfontosabb témák, melyekkel a Szakkollégisták tudományos részletességgel megismerkedhetnek: a nemzetközi kapcsolatok és diplomácia, az Európai Unió, az európai integráció, illetve a nemzetközi biztonság- és védelempolitika.

A jelenleg 35 fővel rendelkező NESZK sikeresen beilleszkedett a Szakkollégiumok sorába, és már számos színvonalas szakmai és közösségi programot szervezett meg. Nagy a közösség összetartó ereje is, hiszen a tanulmányok és a munka mellett a kikapcsolódásra is jut idő a csapatépítő programokon belül. Egy lelkes, segítőkész és ambiciózus közösséget tudhat magáénak a Szakkollégium, ami elősegíti a hatékony működést és a kiemelkedő, valamint színvonalas szakkollégiumi programok létrejöttét.

Ismerjétek meg a NESZK néhány programját közelebbről!

 

1.      A Kármán-vonalon innen és túl

2022 márciusában egy olyan téma köré épült az egyik NESZK-es esemény, mely napjainkban kezd egyre inkább gyökeret verni a nemzetközi kérdések sokasága között, ez pedig nem más, mint a világűr. Dr. Bartóki-Gönczy Balázs a rendezvény első felében egy informatív előadást tartott arról, hogy miként zajlott az űrverseny a XX. század második felében, majd azt is szemléltette, hogyan jelenik meg mindennapjainkban a világűr. Ezt követően került sor egy kerekasztal-beszélgetésre, melyhez Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos is csatlakozott, a moderátor pedig Jászfalvi Orsolya, a NESZK szakmai alelnöke volt. A beszélgetés során előtérbe került Magyarország szerepe az űriparban, valamint űrtevékenységben, az esemény legfőbb mondanivalójának pedig azt tekinthetjük, hogy a világűrrel kapcsolatos kihívások ma már olyannyira komplexek, hogy azokkal már nem csupán a mérnököknek kell megbirkózni, hanem többek között a jogászoknak és közgazdászoknak egyaránt.

2.      A nemzetközi helyzet egyre fokozódik – avagy parázshelyzet a szomszédunkban

Az orosz-ukrán háborúra való gyors, ámde szervezett elemző előadással készültünk a PTMSZK segítségével, mely során a háború kiváltó okait, illetve lehetséges következményeit ismertette a közönség számára Dr. habil. Remek Éva egyetemi docens, illetőleg Jójárt Krisztián, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa. A március 16-án megrendezett, „A nemzetközi helyzet egyre fokozódik - avagy parázshelyzet a szomszédunkban” című rendezvényünk irányított kérdések és stratégiai elemzés formájában nyújtott betekintést a háború aktualitásaiba, illetve hazánkra, Európára és magára a világra gyakorolt hatásaira. Szó esett továbbá arról is, hogy a különböző érintett nemzetközi szervezetek (mint például az EBESZ) hogyan reagálnak erre a konfliktusra, valamint Ukrajna NATO-tagságának kérdése is terítéken volt. A szakmai beszélgetés végén a hallgatóságnak lehetősége volt arra, hogy kérdéseket tegyen fel a szakértők számára.

3.      Platinum Jubilee Week

Az Egyesült Királyság számára a 2022-es év történelminek minősül, hiszen ebben az esztendőben ünnepelhetik uralkodójuk, II. Erzsébet királynő trónra kerülésének 70. évfordulóját. Ennek tiszteletére a NESZK megrendezte a tanév első tematikus hetét, mely a Platinum Jubilee Week elnevezést kapta, és három eseményen vehettek részt az érdeklődő hallgatók három egymást követő napon. Elsőként egy kerekasztal-beszélgetést szerveztek a NESZK tagjai, ez volt ’Az Egyesült Királyság jelene és jövője’ című esemény, melyen részt vett Dr. Koller Boglárka nemzetközi rektorhelyettes asszony és Jean Monnet Chair professzor valamint a Budapesti Corvinus Egyetem két egyetemi docense, Dr. Farkas Bede Katalin és Dr. Gálik Zoltán, a beszélgetést pedig a Szakkollégium egyik tagja, Koós Bálint moderálta.

A főbb témakörök, melyet körbejártak, a Brexit, valamint az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolata volt, ezek kapcsán igyekeztek különböző jövőképeket felvázolni, leszögezve azt, hogy a Brexit folyamata még korántsem ért véget, az Uniótól való elszakadás nem lesz teljes körű, hiszen a több évtizeden át tartó kapcsolat mindenképpen partnerséget kíván maga után. A második eseményen, mely a ’Monarchiák régen és ma’ nevet viselte, Dr. Peres Zsuzsanna és Dr. Bathó Gábor tartottak egy rendkívül tartalmas és érdekes előadást arról, hogy a történelem során a királyság, mint államforma, hogyan működött. Bár az eseménysorozat középpontjában az angol évforduló volt, az előadók a magyar királyság történetéből is kiemeltek számos lényeges mozzanatot, ilyen volt például a Szent Korona útja. Ugyan hazánk történelmében a monarchia rendszere többnyire fájó emlékeket ébreszthet, világszerte több országban mai napig is hatékonynak tekinthető ez az államforma, gondolhatunk itt többek között Dániára, ahol a legrégebb óta működik királyság.

A Platinum Jubilee Week zárásaként egy kötetlenebb filmest került megrendezésre, ez volt a Royal Night with NESZK. Ezen az eseményen a résztvevő hallgatók megtekinthették a The Queen című filmet angol nyelven, majd ezt követően egy kvíz során tesztelhették, mennyire jegyezték meg az elhangzott információkat. Mindeközben lehetőségük volt arra is, hogy brit finomságokat kóstoljanak meg.

4.      A 2021/22-es tanév Bevonó tábora

A NESZK egyik hagyományos közösségépítő programja a bevonó tábor, melyre a tagfelvétel sikeres lezárását követően kerül sor. Ennek célja, hogy az újonnan csatlakozó szakkollégiumi tagok megismerhessék a többieket, illetve egyúttal az integrációjukat is nagyban elősegíti a közösen eltöltött idő. A tábor során több csapatépítő, személyiségfejlesztő, illetve akár szakmai feladatot is kapnak a résztvevők, azonban mindemellett természetesen bőven jut idő a kötetlenebb szórakozásra is, aminek szintén nagymértékű közösségépítő ereje van. 2021. őszén Szerencsen került megrendezésre ez a tábor november 4-6. között, ahol – kihasználva a kellemes időjárást – sok időt tölthettünk a szabadban is, ráadásul még egy városi körutat is tehettünk kisvasúttal.

5.      Mennyire privát a privát szféránk?

Biztonságban vannak az adataink manapság? Milyen hatásokkal jár a Pegasus-ügy a nemzetközi politikára? Létezik egyáltalán védett adat? Többek között ezen kérdéseket hivatott megválaszolni a NESZK „Mennyire privát a privát szféránk?” című rendezvénye 2021. október 26-án. A Puskás Tivadar Műszaki Szakkollégium (PTMSZK) csapatával közösen szervezett, Dr. Bányász Péter, Dr. Krasznay Csaba, valamint Dr. Vadász Pál kiberbiztonsági és biztonságpolitikai szakértők közreműködésével rendezett szakmai esemény tanévünk legkeresettebb, legsikeresebb előadásának könyvelhető el, mely nem csupán korunk kiberbiztonsági kihívásaira, hanem az átlagember kiszolgáltatottságára, és az őt nap mint nap érő fenyegetésekre is rávilágított. A rendkívül informatív szakmai beszélgetést követően pedig a résztvevő hallgatók közül többen is éltek azzal a lehetőséggel, hogy feltegyék kérdéseiket a szakértők számára.

6.      Amerika Hét

Bár a koronavírus járvány a NESZK eseményeit is az online térbe kényszerítette, a Szakkollégium sikeresen vette az akadályokat, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a 2021 áprilisában megrendezett nagy volumenű „Amerika Hét” című programsorozat. A négy nap alatt összesen négy előadásra került sor, melyeken számos kiváló egyetemi tanár és külsős előadó oszthatta meg tudását illetve véleményét a különböző témákban.

Az első nap Dr. Soltész Béla kalauzolta el a hallgatóságot a varázslatos Latin-Amerikába, a második nap pedig a magyar-amerikai kapcsolatról tartott egy érdekfeszítő beszélgetést Csizmazia Gábor és Dr. Rada Péter. A harmadik nap Dr. Fehér Zoltán fejtette ki véleményét az év elején felállított Biden-adminisztrációval kapcsolatban, míg az utolsó nap világjáró Szakkollégistáink meséltek az amerikai kontinensen eltöltött hónapjaikról, éveikről.

Az előadássorozat rendkívül jól sikerült, sok pozitív visszajelzést kaptunk, melyek arra ösztönöznek minket, hogy a jövőben is szervezzünk ilyen tematikus jellegű heteket.

 

7.      Társadalmi szerepvállalás Tiszafüreden és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Kis közösségünk életében fontos a társadalmi szerepvállalás, az önkénteskedés, hogy ne csak embertársainknak segítsünk, hanem a természetet is óvjuk, hiszen a Földből csak egy van, és nagyon kell rá vigyáznunk. Már hagyománnyá vált a Szakkollégisták életében, hogy minden nyáron egy tábor keretében kenuk segítségével megtisztítjuk a Tisza-tavat és folyót a sok szeméttől, ilyenkor igyekszünk minél több műanyagtól megszabadítani a Tisza élővilágát.

2021 februárjában egyik szakkollégista kezdeményezésére a NESZKesek önkénteskedhettek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, ahol cross motor pályákat kellett eltüntetnünk, hogy ezáltal megvédjük a park természeti kincseit.

(A tiszafüredi nyári tábor)

8.      Makovecz Ösztöndíj Program

2020. január 18-26. között a Szakkollégiumunknak lehetősége nyílt a Makovecz Ösztöndíj program keretében kiutazni Erdélybe. A program alatt három városba látogattunk el, ahol többek között megismerhettük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és képzéseit, valamint a campusoknak otthont adó városokba is elkalauzoltak minket az egyetem dolgozói.

Az első öt napot Kolozsváron töltöttük, ahol Dr. Szenkovics Dezső dékánhelyettes fogadta a Szakkollégium tagjait. Itt került sor a Sapientiás hallgatók, és az általunk előkészített előadások bemutatására egy konferencia keretében. Az esemény különlegessége az előadások különbözősége volt, hiszen olyan témákban szerezhettünk ismereteket, amelyek a kutatási területünktől eltértek.

A következő helyszín Marosvásárhely volt, ahol az ott folyó kutatásokba és tudományos kísérletekbe nyerhettünk bepillantást. Persze nem maradhatott ki a Kultúrpalota meglátogatása sem, amelynek tükörtermében a székely életképekről, népi építészetről és népballadákról láthattunk üvegfestményeket.

Utolsó állomásunk Csíkszereda volt, ahol Dr. Mara Gyönyvér rektorhelyettes köszöntött minket, és mesélt az ottani Campusról. Utazásunk zárásaként meglátogattuk a Csíki Sörgyárat Csíkszentsimonban, ahol megkóstolhattuk a híres és „tiltott” Csíki sört. Jól fel is tankoltunk belőle, hogy itthon is élvezhessük az ízét.

 

Önkénteskedés a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

9.      Mint-a-Parlament szimulációs verseny

2019 novemberében lehetőséget kaptunk, hogy részt vegyünk az egyik legizgalmasabb magyar nyelvű szimulációs versenyen, a Mint-a-Parlamenten. Az Országház felsőházi üléstermében, évről-évre megrendezésre kerülő esemény során a NESZK tagjai más egyetemek hallgatóival modellezhették egy napon keresztül a törvényhozás menetét, a képviselők bőrébe bújva.

Hat csapat került kiválasztásra az előzőleg beküldött törvényjavaslatok alapján, melyek közül a NESZK egyszer használatos műanyagokat tiltó, uniós direktívát életbe léptető tervezete kapta a legjobb értékelést a parlamenti Törvényhozási Igazgatóságtól, így a Szakkollégium alakíthatta a kormányt, illetve delegálhatta az országgyűlés elnökét.

 

10.      EU Youth ONline – Erasmus+ Youth Exchange

A NESZK-nek 2019-ben két alkalommal is lehetősége nyílt részt venni a lengyel városban, Tarnówban megrendezésre kerülő Erasmus+ Youth Exchange projekteken. A júliusi programsorozatban Vladár Veronika, Fülöp Adriána, Szaplonczay Eufémia, Horváth Anett, Kiss Anikó, Rau Szidónia és Gőgös Flóra, míg novemberben Vladár Veronika, Fülöp Adriána, Bátai Nóra, Tóth Mirtill, Szántó Viola és Pálinkás Petra képviselte a szakkollégiumot. A további résztvevők Olaszországból, Spanyolországból és Lengyelországból érkeztek.

A júliusi workshopok során hasznos információkkal gazdagodtunk az internet biztonságával, az internetes vásárlásokkal és eladásokkal kapcsolatban, míg a novemberi foglalkozásokon a személyes fejlődésen és a munkaerőpiacra való gyors és könnyű bejutáson volt a hangsúly. A rendszerint rövid előadások után vegyes csapatokba rendeződtünk, és a különböző feladatokat közösen, az angol nyelvtudásunkat használva oldottuk meg. A kötelező tevékenységek mellett a szervezők a szórakozásra is hagytak időt, így sort kerítettek a kulturális esték megszervezésére is, amelyeken mindegyik nemzetnek a képviselői bemutatták saját hazájuk kultúráját, népszokásait, kulináris kincseit. Mind ezek mellett a nagy csapattal felfedezhettük Tarnów és a történelmi jelentőségű Kraków városát is.

A Szakkollégisták a projektekre boldogan emlékeznek vissza, hiszen rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodtak és új tapasztalatokra tettek szert, melyeket a jövőben kamatoztatni tudnak. Ez az egy hét nemcsak arra volt elég, hogy új ismereteket szerezzenek a résztvevők a projekt középpontjában álló témáról, hanem arra is, hogy életre szóló barátságok szövődjenek.

A NESZK tagjai a jövőben is bátran élnek az ilyen remek lehetőségekkel!

(A júliusi projekten résztvevők.)

(A novemberi projekten résztvevők.)

11.      Látogatás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ)

Lehetőséget kaptunk arra, hogy 2019. október 30-án meglátogassuk az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) bécsi központját, és részt vegyünk a szervezet ülésén. Az első előadást az EBESZ újonnan átadott, patinás épületrészében Dr. Szatmári László ezredes, Magyarország Állandó EBESZ Képviseletének tagja, a Katonai Képviselet vezetője tartotta, aki bemutatta a szervezet alapvető felépítést, működését. Ezt követően elkezdődött a konferencia mind az 57 tagállam diplomatáinak részvételével, melynek az elejére a szakkollégisták is beülhettek, meghallgatva 4 tagország prezentációját különböző biztonságpolitikai problémákról.

A nap utolsó előadását Ms. Florence Le Clezio vezető média asszisztens tartotta, mely jó hangulatban, interaktív keretek között zajlott. A látogatás egy kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a szervezet munkatársai lehetőséget biztosítottak az egész nap folyamán felmerült kérdések megválaszolására.

 

12.      Életpályák Nemzetközi Szervezeteknél rendezvénysorozat

A rendezvénysorozat keretében már betekintést nyerhettünk az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Bizottság működésébe. Dr. Szatmári László ezredes, Magyarország Állandó EBESZ Katonai Képviseleti vezetője egy átfogó elméleti ismertetést arról, mit is jelent valójában a biztonság, továbbá az előadás során szó esett arról is, hogyan segíti a fegyverzetellenőrzés a béke megteremtését és fenntartását.

Dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője az esemény során beszámolt az EB működéséről, valamint a Képviseletnél végzett munkájáról és az ott szerzett tapasztalatairól.

Az elégedett hallgatóság és a teltházas események tanúsítják a programsorozat sikerességét, melyet a Szakkollégium tagjai a jövőben is szeretne folytatni.

FOTÓ

(A NESZK csapata Dr. Szatmári László ezredessel.)

 

(A NESZK csapata Dr. Zupkó Gáborral.)

 

13.      NESZK látogatás a Lengyel Nagykövetségen

A NESZK tagjai ellátogattak a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségére, ahol Małgorzata Radwan-Vass asszony, I. o. titkár, megbízott intézményvezető, a Politikai-Közgazdasági Osztály vezetője, valamint Marcin Bobiński úr, II. o. titkár, sajtóattasé fogadta a hallgatókat.

Mb. intézményvezető asszony beszélt a lengyel-magyar kapcsolatok erősségéről, rávilágítva, hogy ez egy társadalmi kapcsolat is, hiszen a lengyel-magyar barátság egy valóban létező és erős kötelék a két nemzet között. Ezzel kapcsolatban megtudhattuk, hogyan történik a kulturális diplomácia gyakorlatban történő megvalósítása, mekkora szerepe van egy lengyel diplomata életében a magyar nyelv használatának. A Visegrádi Együttműködésre kitérve szó volt annak jelentőségéről és súlyáról az európai politikai színtéren, illetve kérdezhettünk a lengyel-orosz, a lengyel-német és a lengyel-litván kapcsolatokról is. Továbbá a mb. intézményvezető asszony mesélt arról is, hogy milyen egy diplomata élete, a külszolgálat és a családi élet összeegyeztethetőségének milyen könnyebbségei és nehézségei vannak.