Nemzetközi és Európai Szakkollégium

Elérhetőség

Facebookon: https://www.facebook.com/243549416309021/

Oktatói koordinátor: Dr. Szemlér Tamás

Elnök: Vladár Veronika Fanni
vladarveronika@gmail.com

Szakmai alelnök: Nagy Dominka
nagydominika0929@gmail.com

Kommunikációs alelnök: Varga Nóra
varnora98@gmail.com

Titkár: Kéninger Anna
annakeninger98@gmail.com

 

Bemutatkozás

A Nemzetközi és Európai Szakkollégium, röviden a NESZK, 2017-ben jött létre Budapesten.

Célja a hallgatók szakmai előmenetelének támogatása, tudományos célkitűzéseik megvalósításának elősegítése. Ennek keretében lehetőséget biztosít az egyetemi kötelezettségek teljesítésén túlmenő egyéni vagy közös alkotó- és kutatómunkára, publikációs tevékenységre, illetve a tagok nyelvi kompetenciájának bővítésére. A legfontosabb témák, melyekkel a Szakkollégisták tudományos részletességgel megismerkedhetnek a nemzetközi kapcsolatok és diplomácia, az Európai Unió, az európai integráció, illetve a nemzetközi biztonság- és védelempolitika.

A jelenleg 26 fővel rendelkező NESZK sikeresen beilleszkedett a Szakkollégiumok sorába és már számos szakmai és közösségi programot szervezett meg sikeresen. A Tagság munkacsoportokban dolgozik, ezzel lehetőség nyílik minden Szakkollégista számára, hogy bekapcsolódjon a Szervezet működtetésébe. Legjelentősebb rendezvénye a Nemzetközi és Európai Szalon, melynek keretében a több mint 100 résztvevő között számos tanárt, hallgatót és érdeklődőt tarthat számon.

Nagy a közösség összetartó ereje, hiszen a szakmai programok mellett a kikapcsolódásra is jut idő a közösség építő programokon belül. Egy lelkes, segítőkész és ambiciózus csapatot tudhat maga mögött a Szakkollégium, ami elősegíti a hatékony működést és a kiemelkedő szakkollégiumi programok létrejöttét.

Ismerjétek meg a NESZK néhány programját közelebbről! 

1. EU Youth Online – Youth Exchange:

Az EU Youth ONline nevezetű Youth Exchange program július 19. – július 26. között került megrendezésre a Projekt Tarnów szervezésében. A projekt keretében 10 magyar hallgató is Lengyelországba látogatott, köztük hatan – Vladár Veronika, Horváth Anett, Kiss Anikó, Szaplonczay Eufémia ,Rau Szidónia, Gőgös Flóra – a Nemzetközi és Európai Szakkollégium tagjaiként. A további résztvevők Olaszországból, Lengyelországból és Spanyolországból érkeztek.

A Youth Exchange mellett párhuzamosan futott egy Training Course, amin Lettország és Románia fiataljai vettek részt. A csapatépítő foglalkozáson közösen vettünk részt, míg a szakmai programok külön kerültek megrendezésre a két csoport számára.

A workshopok során hasznos információkkal gazdagodtunk az internet biztonságával, az internetes vásárlásokkal és eladásokkal kapcsolatban. Először egy pár perces összefoglaló előadást hallgattunk meg, majd kisebb csoportokban feldolgoztuk a témát, amit később prezentáltunk a többieknek. A hét alatt ellátogattunk még Krakkóba, felfedezhettük Tarnów városát és a környező természeti szépségeket, rengeteg közösségépítő programon vettünk részt, minden estét közösen mulattunk végig, valamint számtalan értékkel, tapasztalattal, de legfőképpen baráttal gazdagodtunk.

2. NESZK látogatás a Lengyel Nagykövetségen

 A NESZK tagjai ellátogattak a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségére, ahol Małgorzata Radwan-Vass asszony, I. o. titkár, megbízott intézményvezető, a Politikai-Közgazdasági Osztály vezetője, valamint Marcin Bobiński úr, II. o. titkár, sajtóattasé fogadta a hallgatókat.

Mb. intézményvezető asszony beszélt a lengyel-magyar kapcsolatok erősségéről, rávilágítva, hogy ez egy társadalmi kapcsolat is, hiszen a lengyel-magyar barátság egy valóban létező és erős kötelék a két nemzet között. Ezzel kapcsolatban megtudhattuk, hogyan történik a kulturális diplomácia gyakorlatban történő megvalósítása, mekkora szerepe van egy lengyel diplomata életében a magyar nyelv használatának. A Visegrádi Együttműködésre kitérve szó volt annak jelentőségéről és súlyáról az európai politikai színtéren, illetve kérdezhettünk a lengyel-orosz, a lengyel-német és a lengyel-litván kapcsolatokról is. Továbbá a mb. intézményvezető asszony mesélt arról is, hogy milyen egy diplomata élete, a külszolgálat és a családi élet összeegyeztethetőségének milyen könnyebbségei és nehézségei vannak.

3. Életpályák Nemzetközi Szervezeteknél rendezvénysorozat – EBESZ:

 Az életpályák nemzetközi szervezeteknél című rendezvénysorozatunk 2. előadásán Dr. Szatmári László ezredes, Magyarország Állandó EBESZ Katonai Képviseleti vezetője vendégeskedett. 
Az előadás folyamán hallhattunk egy átfogó elméleti ismertetést arról, mit is jelent valójában a biztonság, továbbá szó esett arról is, hogyan segíti a fegyverzetellenőrzés a béke megteremtését és fenntartását? Az EBESZ egyik legfontosabb feladata 2 további elemmel együtt létezik: Non-proliferáció, fegyverzetellenőrzés és leszerelés. Milyen módon folynak a tárgyalások egy ilyen szintű nemzetközi szervezetnél, mennyire fontos a diplomácia és a protokoll? Mindezekre kaphattunk választ az előadás során!

4. Oroszország a realitások kereszttüzében- Társadalom, politika és gazdaság, ahogyan arról ritkán hallani

 A február 19-én megrendezett előadásunkon Dr. Pásztor Szabolcs, egyetemünk oktatója engedett mélyebb betekintést az orosz társadalomba, gazdaságba, politikába, illetve adott magyarázatot az Oroszországgal szemben felállított hiedelmekre. Dr. Pásztor Szabolcs már számtalan országban tanított, az oroszországi egyetemekre rendszeresen visszalátogat oktatni. Előadásában rengeteg érdekességet, meglepő tényeket és egyedülálló képi anyagot tárt elénk. Az előadás végén Tanár Úr egy eredeti orosz üdítőital, a Tarhun kóstoltatásával is kedveskedett nekünk.