Nemzetközi és Európai Szakkollégium

Elérhetőség

Facebookon: https://www.facebook.com/243549416309021/

Instagramm: @neszk_nke

Oktatói koordinátor: Dr. Szemlér Tamás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bemutatkozás

A Nemzetközi és Európai Szakkollégium, röviden a NESZK, 2017-ben jött létre Budapesten.

Célja a hallgatók szakmai előmenetelének támogatása, tudományos célkitűzéseik megvalósításának elősegítése. Ennek keretében lehetőséget biztosít az egyetemi kötelezettségek teljesítésén túlmenő egyéni vagy közös alkotó- és kutatómunkára, publikációs tevékenységre, illetve a tagok nyelvi kompetenciájának bővítésére. A legfontosabb témák, melyekkel a Szakkollégisták tudományos részletességgel megismerkedhetnek a nemzetközi kapcsolatok és diplomácia, az Európai Unió, az európai integráció, illetve a nemzetközi biztonság- és védelempolitika.

A jelenleg 35 fővel rendelkező NESZK sikeresen beilleszkedett a Szakkollégiumok sorába és már számos szakmai és közösségi programot szervezett meg sikeresen. A Tagság munkacsoportokban dolgozik, ezzel lehetőség nyílik minden Szakkollégista számára, hogy bekapcsolódjon a Szervezet működtetésébe. Legjelentősebb rendezvénye a Nemzetközi és Európai Szalon, melynek keretében a több mint 100 résztvevő között számos tanárt, hallgatót és érdeklődőt tarthat számon.

Nagy a közösség összetartó ereje, hiszen a szakmai programok mellett a kikapcsolódásra is jut idő a közösség építő programokon belül. Egy lelkes, segítőkész és ambiciózus csapatot tudhat maga mögött a Szakkollégium, ami elősegíti a hatékony működést és a kiemelkedő szakkollégiumi programok létrejöttét.

Ismerjétek meg a NESZK néhány programját közelebbről!

1. EU Youth Online – Youth Exchange:

Az EU Youth ONline nevezetű Youth Exchange program július 19. – július 26. között került megrendezésre a Projekt Tarnów szervezésében. A projekt keretében 10 magyar hallgató is Lengyelországba látogatott, köztük hatan – Vladár Veronika, Horváth Anett, Kiss Anikó, Szaplonczay Eufémia ,Rau Szidónia, Gőgös Flóra – a Nemzetközi és Európai Szakkollégium tagjaiként. A további résztvevők Olaszországból, Lengyelországból és Spanyolországból érkeztek.

A Youth Exchange mellett párhuzamosan futott egy Training Course, amin Lettország és Románia fiataljai vettek részt. A csapatépítő foglalkozáson közösen vettünk részt, míg a szakmai programok külön kerültek megrendezésre a két csoport számára.

A workshopok során hasznos információkkal gazdagodtunk az internet biztonságával, az internetes vásárlásokkal és eladásokkal kapcsolatban. Először egy pár perces összefoglaló előadást hallgattunk meg, majd kisebb csoportokban feldolgoztuk a témát, amit később prezentáltunk a többieknek. A hét alatt ellátogattunk még Krakkóba, felfedezhettük Tarnów városát és a környező természeti szépségeket, rengeteg közösségépítő programon vettünk részt, minden estét közösen mulattunk végig, valamint számtalan értékkel, tapasztalattal, de legfőképpen baráttal gazdagodtunk.

2. NESZK látogatás a Lengyel Nagykövetségen

 A NESZK tagjai ellátogattak a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségére, ahol Małgorzata Radwan-Vass asszony, I. o. titkár, megbízott intézményvezető, a Politikai-Közgazdasági Osztály vezetője, valamint Marcin Bobiński úr, II. o. titkár, sajtóattasé fogadta a hallgatókat.

Mb. intézményvezető asszony beszélt a lengyel-magyar kapcsolatok erősségéről, rávilágítva, hogy ez egy társadalmi kapcsolat is, hiszen a lengyel-magyar barátság egy valóban létező és erős kötelék a két nemzet között. Ezzel kapcsolatban megtudhattuk, hogyan történik a kulturális diplomácia gyakorlatban történő megvalósítása, mekkora szerepe van egy lengyel diplomata életében a magyar nyelv használatának. A Visegrádi Együttműködésre kitérve szó volt annak jelentőségéről és súlyáról az európai politikai színtéren, illetve kérdezhettünk a lengyel-orosz, a lengyel-német és a lengyel-litván kapcsolatokról is. Továbbá a mb. intézményvezető asszony mesélt arról is, hogy milyen egy diplomata élete, a külszolgálat és a családi élet összeegyeztethetőségének milyen könnyebbségei és nehézségei vannak.

3. Életpályák Nemzetközi Szervezeteknél rendezvénysorozat – EBESZ:

 Az életpályák nemzetközi szervezeteknél című rendezvénysorozatunk 2. előadásán Dr. Szatmári László ezredes, Magyarország Állandó EBESZ Katonai Képviseleti vezetője vendégeskedett. 
Az előadás folyamán hallhattunk egy átfogó elméleti ismertetést arról, mit is jelent valójában a biztonság, továbbá szó esett arról is, hogyan segíti a fegyverzetellenőrzés a béke megteremtését és fenntartását? Az EBESZ egyik legfontosabb feladata 2 további elemmel együtt létezik: Non-proliferáció, fegyverzetellenőrzés és leszerelés. Milyen módon folynak a tárgyalások egy ilyen szintű nemzetközi szervezetnél, mennyire fontos a diplomácia és a protokoll? Mindezekre kaphattunk választ az előadás során!

4. Oroszország a realitások kereszttüzében- Társadalom, politika és gazdaság, ahogyan arról ritkán hallani

 A február 19-én megrendezett előadásunkon Dr. Pásztor Szabolcs, egyetemünk oktatója engedett mélyebb betekintést az orosz társadalomba, gazdaságba, politikába, illetve adott magyarázatot az Oroszországgal szemben felállított hiedelmekre. Dr. Pásztor Szabolcs már számtalan országban tanított, az oroszországi egyetemekre rendszeresen visszalátogat oktatni. Előadásában rengeteg érdekességet, meglepő tényeket és egyedülálló képi anyagot tárt elénk. Az előadás végén Tanár Úr egy eredeti orosz üdítőital, a Tarhun kóstoltatásával is kedveskedett nekünk.

5. Mint-a-Parlament

2019 novemberében lehetőséget kaptunk, hogy részt vegyünk az egyik legizgalmasabb magyar nyelvű szimuláción, a Mint-a-Parlamenten. Az Országház felsőházi üléstermében, évről-évre megrendezésre kerülő esemény során a NESZK tagjai más egyetemek hallgatóival modellezhették egy napon keresztül a törvényhozás menetét, a képviselők bőrébe bújva. 6 csapat került kiválasztásra az előzőleg beküldött törvényjavaslatok alapján, melyek közül a NESZK egyszer használatos műanyagokat tiltó, uniós direktívát életbe léptető tervezete kapta a legjobb értékelést a parlamenti Törvényhozási Igazgatóságtól, így a szakkollégium alakíthatta a kormányt, illetve delegálhatta az országgyűlés elnökét.

6. Brexit kerekasztal beszélgetés

„Sokat tanít nekünk ez a Brexit mizéria” - fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, Dr. Koller Boglárka a 2019. november 4.-én megrendezésre kerülő kerekasztal beszélgetés során. Az előadók a Nagy-Britanniában közelgő választások esetleges meglepetéseit és a tényleges kilépési szándékot vitatták meg az esemény során. Mindezek mellett említésre került még a Brexit gazdaságra gyakorolt hatása, valamint a kilépésben rejlő biztonsági kockázatok kérdése is.

7. Centrum vagy periféria?

Az esemény során betekintést nyerhettünk abba, hogy Közép-Európa a katonai képességek szempontjából hol helyezkedik el, és hogy vajon a 2020-as években milyen irányba fog elmozdulni. Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója több szempontból is vizsgálta a kérdést, mint például geopolitikai, gazdasági tényezők, valamint beszélt még a kialakulóban lévő újabb bipoláris világrend lehetőségéről is, mely szerint: " a 21. század az Egyesült Államok és Kína új bipoláris világrendjének évszázada lesz". Csiki Varga Tamás, az SVKI kutatója előadásában leginkább azt hangsúlyozta, hogy Közép-Európa számára, ennek eredményeképp Magyarország számára is a biztonságot jelentő legfőbb garancia a NATO, ezen belül pedig az Egyesült Államok.

8. EBESZ-látogatás

Lehetőséget kaptunk arra, hogy 2019. október 30-án meglátogassuk az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) bécsi központját, és részt vegyünk a szervezet ülésén. Az első előadást az EBESZ újonnan átadott, patinás épületrészében Dr. Szatmári László ezredes, Magyarország Állandó EBESZ Képviseletének tagja, a Katonai Képviselet vezetője tartotta, aki bemutatta a szervezet alapvető felépítést, működését. Ezt követően elkezdődött a konferencia mind az 57 tagállam diplomatáinak részvételével, melynek az elejére a szakkollégisták is beülhettek, meghallgatva 4 tagország prezentációját különböző biztonságpolitikai problémákról. A nap utolsó előadását Ms. Florence Le Clezio vezető média asszisztens tartotta, mely jó hangulatban, interaktív keretek között zajlott. A látogatás egy kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a szervezet munkatársai lehetőséget biztosítottak az egész nap folyamán felmerült kérdések megválaszolására.

9. Makovecz Program

2020. január 18-26. között a szakkollégiumunknak lehetősége nyílt a Makovecz program keretében kiutazni Erdélybe. A program alatt három városba látogattunk el, ahol többek között megismerhettük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és képzéseit, valamint a campusoknak otthont adó városokat látogathattuk meg.

Az első három napot Kolozsváron töltöttük, ahol Dr. Szenkovics Dezső dékánhelyettes fogadta a szakkollégium tagjait. Itt került sor a Sapientiás hallgatók és az általunk előkészített előadások bemutatására egy konferencia keretében. A konferencia különlegessége az előadások különbözősége, hiszen lehetőséget nyílt olyan témákban is ismereteket szerezni, ami a kutatási területünktől eltér.

A következő helyszín Marosvásárhely volt, ahol az ott folyó kutatásokba és tudományos kísérletekbe nyerhettünk bepillantást. Persze nem maradhatott ki a Kultúrpalota meglátogatása sem, amelynek tükörtermében a székely életképekről, népi építészetről és népballadákról láthattunk üvegfestményeket.

Utolsó állomásunk Csíkszereda volt, ahol Dr. Mara Gyönyvér rektorhelyettes köszöntött minket és mesélt az ottani Campusról. Utazásunk zárásaként meglátogattuk a Csíki Sörgyárat Csíkszentsimonban, ahol megkóstolhattuk a híres és „tiltott” Csíki sört. Jól fel is tankoltunk belőle, hogy itthon is élvezhessük az ízét.