NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Külföldi részképzés – életre szóló élmény

© Szalkai Fanni

"Tanulj meg mindent, amit lehet, amikor csak lehet, akitől csak lehet! Egyszer eljön az az idő, amikor hálás leszel ezért magadnak."

Sarah Caldwel

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy könnyebben találnak állást, és jobban is keresnek azok a fiatalok, akik részt vettek valamilyen nemzetközi ösztöndíjprogramban. A munkáltatók nagyra értékelik a külföldön megszerzett tudást és azokat a készségeket, amelyekre az idegen környezetben való helytálláshoz szükség van: az önállóságot, a nyitottságot, a kreativitást és a jó problémamegoldó készséget. Mindezt honorálják is: a Diplomás Pályakövetési Rendszer legutóbbi adatai szerint 15 százalékkal keresnek többet azok a fiatalok, akik az egyetemi éveik alatt külföldön is tanultak.

Bárki eltölthet egy vagy két félévet hallgatóként külföldön. Akár alap- vagy mesterképzés alatt is át lehet hallgatni valamely külföldi partneregyetemünk képzéseire.  Maga a részképzés végzettséget nem ad,  azonban a partner intézménynél szerzett krediteket el lehet (Erasmus+ és Campus Mundi esetében kell) ismertetni, és ezáltal be lehet építeni a  magyarországi tanulmányokba.  A hallgatók többsége a másod, illetve harmad évben tölt külföldön egy félévet, ezt követően hazatérnek, és befejezik tanulmányaikat Magyarországon.

Az ösztöndíjak közül az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ program kínálja a legjobb lehetőséget, mely ma már a karrierjüket tudatosan építő fiatalok számára kihagyhatatlan lehetőség.

A Campus Mundi program keretében az Erasmus+ keretében elnyert pályázathoz magasabb ösztöndíjért lehet pályázni, illetve olyan külföldi intézményekbe vagy szervezetekhez, amelyekkel az egyetem nem áll kapcsolatban.

Az egyéb külföldi lehetőségekről itt olvasható további információ.