Nemzetközi kapcsolatok

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (NKE ÁNTK) számos Európán belüli és kívüli partnert tudhat magáénak. Továbbá több rangos nemzetközi szervezet tagja (https://antk.uni-nke.hu/nemzetkozi-kapcsolatok/nemzetkozi-szervezetek) és ezek éves konferenciáinak állandó delegáló intézménye.

Akárcsak az előző években, oktatóink és kutatóink a 2019/2020-as tanévben is részt vettek számos, az Egyetem profiljába tartozó nemzetközi szervezet konferenciáján:

A kutatói együttműködések mellett számottevő oktatói célú mobilitás is megvalósult az elmúlt években, ezen felül megannyi képzési célú munkatársi és hallgatói mobilitási tevékenységről adhatunk számot.

A teljesség igénye nélkül emelünk ki néhány bejáratott, jól működő partneri kapcsolatot:

Több előadás hangzott el a Masaryk Egyetemről és a University of Applied Sciences for Public Administration and Finance Ludwigsburg intézményéből érkező oktatók részéről. A partnerkapcsolatok megerősítése és új szakmai területek összekapcsolása a Universitat Politécanica de Valéncia és a War Studies egyetemekről érkező kollégákkal folytatott tárgyalások során valósult meg.

Az ÁNTK oktatói és munkatársai a koronavírus járvány ellenére is szép számban vettek részt mobilitásokban, gyarapították tudásukat, valamint ápolták a jó kapcsolatot az alábbi partnerekkel: Babes-Bolyai Tudományegyetem, Sapientia Hungarian University of Transylvania, University of Milan, Masaryk University, University Fernando Pessoa, Matej Bel University in Banská Bystrica, University of Valencia, InHolland University, Tallinn University of Technology, Jagellonian University in Kraków, Universitat Politècnica de València és Spanyolország Magyar Nagykövetség. Azonfelül Európán kívüli a Kenyatta University-n, az Ethiopian Civil Service University-n és a The British University of Egypt egyetemen oktattak és kutattak oktatóink.

 

Végül, de nem utolsó sorban különösen komoly nemzetközi eredménynek tartjuk, hogy a legnagyobb aktivitás a hallgatói ki- és beutazásban mutatkozott meg.

A 2019/2020-as tanévben szép számban érkeztek hallgatók a törökországi Hacettepe Universityről, a spanyol University of Valencia és Universidad Complutense de Madrid egyetemekről, a németországi Fachhochschule für Öffentliche Verwaltung Nordrhein-Westfalen, a hollandiai InHolland University of Applied Sciences egyetemekről és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról a Makovecz hallgatói ösztöndíjprogram keretén belül. Több hallgató érkezett a lengyel War Studies Universityről, a Lille 2 University of Health and Law és a Sciences Po Lille francia egyetemekről, a török Ege University FEAS; az olasz University of Bologna; University of Padova, a finn University of Tampere egyetemekről, valamint az erdélyi Babes-Bolyai Tudományegyetemről. Az EU-n kívülről a North-West Institute of Management Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration (NWIM RANEPA) felsőoktatási intézményből fogadtunk hallgatókat.

A kiutazó hallgatók legnépszerűbb célországai Olaszország, Franciaország, Lengyelország, valamint Németország, Hollandia, Észtország és Spanyolország voltak. A hallgatók közül legtöbben a Sciences Po Lille; InHolland University of Applied Sciences; European University Viadrina; University of Padova és a University of Tampere; University of Naples Federico II; University of Valencia; Jagellonian University in Krakow; Charles University in Prague egyetemeken folytatták tanulmányaikat. Az EU-n kívüli országok esetében hallgatóink a KIMEP University Kazakhstan Institute of Management, Economics and Strategic Research és a Peking University, School of International Studies intézményekben valósították meg külföldi képzési céljaikat.