NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Nemzetközi kapcsolatok

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (NKE ÁNTK) számos Európán belüli és kívüli partnert tudhat magáénak. Továbbá több rangos nemzetközi szervezet tagja (https://antk.uni-nke.hu/nemzetkozi-kapcsolatok/nemzetkozi-szervezetek) és ezek éves konferenciáinak állandó delegáló intézménye.

Akárcsak az előző években, oktatóink és kutatóink a 2021-es évben is részt vettek számos, az Egyetem profiljába tartozó nemzetközi szervezet konferenciáján:

·         IPSA https://wc2021.ipsa.org/wc/home

·         IASIA IIAS https://www.iias-iisa.org/event/14

·         UACES https://www.uaces.org/virtual21

·         Security & Forecasting SEC4 https://www.wojsko-polskie.pl/aszwoj/sec4/

·         Bratislava Legal Forum https://www.flaw.uniba.sk/en/science/conferences-and-events/bratislava-legal-forum/

·         EWIS, EISA/European Workshops in International Studies https://eisa-net.org/ewis-2021/

·         ENAI Conference 2021 https://academicintegrity.eu/conference/enai-conference-2021/

·         HCI konferencia http://2021.hci.international/

 

További ÁNTK oktatói és kutatói részvételek várhatók a nemzetközi konferenciákon:

 

·         EISA 14th Pan-European Conference on International Relations https://eisa-net.org/pec-2021/

·         ELI Annual Conference, https://www.europeanlawinstitute.eu/about-eli/bodies/membership/mm-2021/

·         EGPA https://egpa-conference2021.org/th.php

·         EACES, 16th European Association for Comparative Economic Studies https://eaces.eu/event/16th-eaces-conference

·         ‘Political Imagination and Utopian Energies in Central and Eastern Europe’ – 13th Central and Eastern European Forum of Young Legal, Political and Social Theorists Conference – http://www.cee-forum.org/forum_2021_prague

·         European Conference of African Studies http://www.vivaafrica.cz/

·         CEPA-Center for European Policy Analysis https://cepa.org/event/cepa-forum-2021-fit-to-lead/

·         APSA https://connect.apsanet.org/apsa2021/

·         2021 ABFM konferencia https://abfm.org/annual-conference/

·         EMCA, European Model Company Act workshop https://www.emca-online.eu/xth-international-emca-conference,vienna,-austria-,2nd-announcement

·         NISPAcee https://www.nispa.org/conference2021.php?sid=2211&cid=29

·         Berlin Security Forum https://www.euro-defence.eu/

 

2021-ben is egyetemünk ad otthont a Central and Eastern European e-Dem and e-Gov conference (CeeGov) nagyszabású tudományos eszmecseréjének, mely az elmúlt évek során Közép-Európa legjelentősebb közigazgatástudományi rendezvényévé vált.

A kutatói együttműködések mellett számottevő oktatói célú mobilitás is megvalósult az elmúlt években, ezen felül megannyi képzési célú munkatársi és hallgatói mobilitási tevékenységről adhatunk számot.

A teljesség igénye nélkül emelünk ki néhány bejáratott, jól működő partneri kapcsolatot:

Több előadás hangzott el a Masaryk Egyetemről és a University of Applied Sciences for Public Administration and Finance Ludwigsburg intézményéből érkező oktatók részéről. A partnerkapcsolatok megerősítése és új szakmai területek összekapcsolása a Universitat Politécanica de Valéncia és a War Studies egyetemekről érkező kollégákkal folytatott tárgyalások során valósult meg.

Az ÁNTK oktatói és munkatársai a koronavírus járvány ellenére is szép számban vettek részt mobilitásokban, gyarapították tudásukat, valamint ápolták a jó kapcsolatot az alábbi partnerekkel: Babes-Bolyai Tudományegyetem, Sapientia Hungarian University of Transylvania, University of Milan, Masaryk University, University Fernando Pessoa, Matej Bel University in Banská Bystrica, University of Valencia, Inholland University, Tallinn University of Technology, Jagellonian University in Kraków, Universitat Politècnica de València és Spanyolország Magyar Nagykövetség. Azonfelül Európán kívüli a Kenyatta University-n, az Ethiopian Civil Service University-n és a The British University of Egypt egyetemen oktattak és kutattak oktatóink.

Végül, de nem utolsó sorban különösen komoly nemzetközi eredménynek tartjuk, hogy a legnagyobb aktivitás a hallgatói ki- és beutazásban mutatkozott meg.

Az elmúlt két tanévben szép számban érkeztek hallgatók a törökországi Hacettepe Universityről, a spanyol University of Valencia és Universidad Complutense de Madrid egyetemekről, a németországi Fachhochschule für Öffentliche Verwaltung Nordrhein-Westfalen, a hollandiai Inholland University of Applied Sciences egyetemekről és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról a Makovecz hallgatói ösztöndíjprogram keretén belül. Több hallgató érkezett a lengyel War Studies Universityről, a Lille 2 University of Health and Law és a Sciences Po Lille francia egyetemekről, a török Ege University FEAS; az olasz University of Bologna; University of Padova, a finn University of Tampere egyetemekről, valamint az erdélyi Babes-Bolyai Tudományegyetemről. Az EU-n kívülről a North-West Institute of Management Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration (NWIM RANEPA) felsőoktatási intézményből fogadtunk hallgatókat.

A kiutazó hallgatók legnépszerűbb célországai Olaszország, Franciaország, Lengyelország, valamint Németország, Hollandia, Észtország és Spanyolország voltak. A hallgatók közül legtöbben a Sciences Po Lille; Inholland University of Applied Sciences; European University Viadrina; University of Padova és a University of Tampere; University of Naples Federico II; University of Valencia; Jagellonian University in Krakow; Charles University in Prague egyetemeken folytatták tanulmányaikat. Az EU-n kívüli országok esetében hallgatóink a KIMEP University Kazakhstan Institute of Management, Economics and Strategic Research és a Peking University, School of International Studies intézményekben valósították meg külföldi képzési céljaikat.