NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Tudományos Diákkör

 

ALKOTMÁNYJOGI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ KÖZJOGI TDK

A TDK a 2015/2016-os tanévben az Alkotmányjogi TDK és az Európai és Összehasonlító Közjogi TDK összevonásával létrejött Alkotmány- és Összehasonlító Jogi Tudományos Diákkör tevékenységét folytatja. Célunk a Kar hallgatóinak bevezetése a kutató munkába, továbbá a doktori képzésbe való bekapcsolódás előkészítése. Célunk továbbá a kötelező tananyaggal kapcsolatos, de azt meghaladó, tudományos igényű önképzés, valamint a hallgatók felkészítése az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon való részvételre. Küldetésünknek tekintjük, hogy a hozzánk csatlakozó hallgatók mindannyian találjanak kedvükre valót a programjaink közül. Kifejezetten az alkotmányjogi és az összehasonlító közjogi területekben való elmerüléséhez szeretnénk segítő kezet nyújtani. Hangsúlyt fektetünk a tudományos területünk kerekasztal-beszélgetéseken, érdekvitákon, konferenciákon, és akár egyszerű szakmai előadásokon keresztüli megismerésére.

Különböző intézménylátogatásokkal (Országgyűlés, Alkotmánybíróság) szeretnénk bepillantást nyújtani a hallgatóinknak ezen intézmények működésébe, elősegíteni szakmai fejlődésüket. Éves rendszerességgel külföldi intézménylátogatásokat is szervezünk. Egy kis ízelítő kiemelt témáink közül: az országgyűlés működése, az alkotmánybíróság döntései, a tudomány és technológia alkotmányossági kihívásai, jogaink és kötelezettségeink és az amerikai legfelsőbb bíróság aktuális döntései.

A TDK közösségi célja, hogy kialakuljon egy olyan, alkotmányjog és összehasonlító közjog iránt érdeklődő közösség, amelynek tagjai szívesen beszélgetnek, elmélkednek, vitáznak az alkotmányjoghoz, összehasonlító közjoghoz kapcsolódó egyes kérdésekről, valamint lehetőséget teremtsen a hallgatóknak a magyar és az összehasonlító alkotmányjog széleskörű és részletes megismerésére az általuk kiválasztott témákon keresztül, saját kutatómunkájuk eredményeként.

A TDK egyedi céljának megvalósítása érdekében, az elhivatott hallgatók számára lehetőséget kínál arra, hogy kipróbálhassák magukat a tudományos igényű kutatómunkában, megismerve a kutatás valamennyi örömét, szépségét és nehézségét. Az önálló kutatás eredményeként elkészített dolgozattal, ha megfelel a feltételeknek, lehetőség nyílik pályázni az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK).

Várjuk mindazok jelentkezését, akiknek felkeltettük az érdeklődését a rövid bemutatkozásunkkal, úgy érzik köztünk a helyük, többet szeretnének tudni az alkotmányjogról, vagy részt szeretnének venni a következő OTDK-n.

A TDK keretében, Szabó Zsolt tudományos főmunkatárs szervezésében működik a Német Nyelvi Kör, amely félévente két német nyelvű előadást kínál, német nyelvterületről érkező előadótól, valamilyen aktuális közéleti-közjogi témában. Remek lehetőség a nyelvtudás fejlesztésére!


A tudományos diákkörhöz bárki csatlakozhat az elérhetőségnél megadott e-mail címen.

TDK vezető oktató: Dr. habil. Bódi Stefánia egyetemi docens
TDK titkár: Varga Rebeka
TDK e-mail: beki0702@gmail.com
Facebook