NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Erasmus+ Segíthetek - Gyakran ismételt kérdések

Pályázatokról általában

Hol találok nyomtatványokat a jelentkezéshez?

 • A pályázatok nagy többsége online nyújtható be. Az online pályázathoz is szükség van azonban igazolásokra. Az igazolásokhoz általában adnak mintát a pályázatot kiíró szervezetek.
  • Ha a kiírásban szerepel mintadokumentum, akkor mindenképpen azt kell használni. Ellenkező esetben formai hibás lehet a pályázat.
  • Ha a kiírásban nem szerepel mintadokumentum, akkor az igazoló szervezet által kiállított dokumentumot fogadja el a kiíró szervezet.

Milyen ösztöndíjakra pályázhatok?

 • Az egyetem több fórumon igyekszik közzétenni az egyetem és más szervezetek, intézmények által meghirdetett ösztöndíjas és egyéb lehetőségeket. Ezek a fórumok: honlap (központi és kari), NKE hírlevél, Neptun üzenet, plakát a közösségi helyiségekben, a nemzetközi tevékenységek koordinálásával foglalkozó szervezeti egységek faliújságjai, stb. Ha e-mailed érkezik, ne dobd a leveleket azonnal a szemetesbe, előbb vess rájuk egy pillantást, esetleg egy jó lehetőségről kapsz értesítést.

Erasmus+

Első éves BA / ÁTMA hallgató vagyok, pályázhatok-e az őszi pótpályázaton?

 • Nem, mivel a pályázati időszakban legalább egy lezárt félévvel kell rendelkezni. I. éves BA és ÁTMA hallgatók a tavaszi fordulóban nyújthatnak be először pályázatot.
 • Aki korábban már szerzett egy BA diplomát, az benyújthatja a pályázatát.

Jelenleg frissen felvett I. éves mester szakos hallgató vagyok a karon. Pályázhatok-e az őszi pótpályázaton tavaszi félévre, mivel a mester szakon még nincs két lezárt félévem.

 • Igen, lehet pályázni, a BA-n teljesített két utolsó félévvel.

Pályázhatok-e tanulmányokra és szakmai gyakorlatra, melyeknek megvalósítása ugyanazon időszak alatt történik?

 • Nem. Pályázni lehet tanulmányokra és szakmai gyakorlatra is a pályázati időszakban, de megvalósítása csak eltérő időpontokban lehetséges.

Kötelező-e Europass formátumú önéletrajzot benyújtani?

 • Nem, de javasolt, az elkészítése is sokkal egyszerűbb: CV - sablon

Mely nyelvtudásokról kell benyújtani az igazolást?

 • Minden nyelvtudásról be kell nyújtani az igazolást. A tanulmányok nyelve magasabb pontszámmal szerepel, de a többi nyelvtudással lehet plusz pontokat szerezni. Ugyanakkor a legmagasabb szintű nyelvvizsgát kell csak benyújtani. Ha külön van a szóbeli és az írásbeli, akkor mindkettőt csatolni kell.

Ha nincs nyelvvizsgám a szükséges nyelvből, akkor ne nyújtsak be pályázatot?

 • Ha megfelelő a nyelvtudás, akkor benyújtható a pályázat. Erről írásbeli és szóbeli meghallgatás során győződik meg a kiíró szervezet. Ez hátrányt csak a pontok tekintetében jelent, és ennek alapján lehet, hogy nem a leginkább kedvelt helyre jut ki a hallgató.

Ha a fogadó ország nyelvéből nincs nyelvvizsgám, akkor érdemes pályázni?

 • Igen, a tanulmányok nyelvéből kell rendelkezni legalább B2 szintű nyelvvizsgával.

Mi tartozik a szakképesítést igazoló okmányok közé?

 • Mesterszakos és PhD hallgatók esetében a diploma.

Milyen mellékleteket érdemes mellékelni?

 • Különféle igazolásokat a HÖK-ben vagy egyéb hallgatói szervezetben végzett tevékenységekről, szakkollégium tagságról, stb.

Hol találok információt a külföldi egyetemről?

 • Keresd fel a kiválasztott egyetem honlapját (az ÁNTK honlapján az Erasmus+ partnerek nevére kattintva) és a keresésnél az „Erasmus, exchange, incoming, courses, academic calendar” szavakat írd be.

Pályázhatok-e más kar partner egyetemére?

 • Igen, de ebben az esetben a saját kar hallgatói előnyt élveznek. Első és második helyen feltétlenül kari partnert jelölj meg, hogy biztosítsd a helyed. A motivációs beszélgetésen jelezheted, hogy továbbra is érdekel az opció, ha van esélyed.

Melyik félévben érdemes külföldi részképzésre menni?

 • Ezt mindenki maga dönti el egyéni preferenciáinak megfelelően. Az alapképzésen általában a harmadik, negyedik félév a legalkalmasabb, mivel ekkor már van egyetemi tapasztalatod. A hatodik félév a diploma miatt már nehezebb lehet.

Az online regisztrációnál az „exchange” státuszt választottam, és egy másik felület jelenik meg.

 • Írj a kari koordinátorodnak és ő majd intézkedik, illetve válaszol, hogy mit kell tenned.

Még hiányzik az egyik igazolás, de lehet, hogy nem sikerül beszerezni az online felület zárásáig. Érdemes véglegesíteni a pályázatomat?

 • Igen. Ha kitöltötted a pályázatot és csak a feltöltendő dokumentum hiányzik, akkor lehetőséged van még pótolni a zárás után. Fontos: a pályázatot mindenképpen véglegesítsd, csak ekkor tudunk pótlást elfogadni.

Pályázhatok-e a barátommal/barátnőmmel ugyanabba az intézménybe?

 • Igen, de a bírálat eredményeként előfordulhat, hogy nem kaptok mindketten támogatást. A motivációs beszélgetésen jelezd, ha van ilyen irányú kérésed.

Megéri külföldön tölteni a szakmai gyakorlatot?

 • Mindenképpen, hiszen a külföldön végzett szakmai gyakorlat pluszt is ad az álláskeresésnél. Az Európai Bizottság hatástanulmánya szerint gyorsabb előmenetelre számíthatnak, és már a munkába álláskor nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak azok a fiatalok, akik kipróbálták magukat egy külföldi cégnél, vállalkozásnál vagy szervezetnél.

Miért jobb ez, mintha itthon lennék gyakornok?

 • Sokat lehet belőle profitálni – mind szakmai téren, mind a személyiségfejlődés, a nyelvtudás és a kapcsolatok tekintetében. Az elhelyezkedésnél fontos szempont, hogy belekóstoltál egy másik országban működő cég vagy intézmény életébe, megismerted az ottani munkahelyi kultúrát, és önállóan boldogultál idegen környezetben. Nem mellesleg, óriási kalandban lehet részed, és még ösztöndíjat is kaphatsz a szakmai gyakorlat idejére!

Csak a kötelező szakmai gyakorlatot lehet ezzel kiváltani?

 • Nem, szakmai gyakorlati ösztöndíjra azok a felsőoktatási hallgatók is jelentkezhetnek, akik szeretnének munkatapasztalatot szerezni a szakterületükön, speciális témák iránt érdeklődnek, vagy akár önkéntesként dolgoznának egy külföldi szervezetnél.
 • Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar hallgatói nemzetközi szakmai gyakorlattal kapcsolatos kari tudnivalókat a A kötelező szakmai gyakorlat kódexében  tanulmányozhatják, ahol. az 5. fejezet foglalkozik ezzel a témával.

Hogyan keress szakmai gyakorlati helyet?

 • A Campus Mundi Facebook oldalon minden csütörtökön szakmai gyakorlati helyeket közzé tevő nemzetközi portálokat oszt meg a Tempus Közalapítvány, ezzel is segítve a hallgatókat a gyakorlati helyek keresésében. A honlapon létrehoztak egy folyamatosan bővülő gyűjtőoldalt is, hogy megkönnyítsék a hallgatóknak a gyakorlati helyek keresését. A „Hogyan keress szakmai gyakorlati helyet?” oldal elérhetősége: TKA.hu > Hallgatóknak > Campus Mundi > Szakmai gyakorlat > Hogyan keress szakmai gyakorlati helyet?

Hogyan finanszírozhatod a szakmai gyakorlat költségeit?

Jelenleg az alábbi lehetőségek közül lehet válogatni. További részletekről a kari koordinátornál lehet érdeklődni.

 • Erasmus+ program keretében az Európai Unió országaiba - pályázat évente kétszer (március, szeptember) megjelenő felhívásra az egyetemen
 • Campus Mundi program keretében a világ valamennyi országába - a pályázat folyamatos a Tempus Közalapítványnál

 

Kapcsolattartó:

Artner Zsombor
Erasmus+ koordinátor
ÁNTK Dékáni Hivatal Nemzetközi Osztály, Oktatási Épület 419.
antk.outgoing@uni-nke.hu