NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

CEEE|Gov Days

Roland Traunmüller (professzor emeritus, Johannes Kepler-University Linz) a kilencvenes évek közepén megalapította az Eastern European E-Government Days elnevezésű eseményt, az úgynevezett EEEgov-napokat. Professzor úr 2008-as nyugdíjazásától a konferencia szünetelt, azt Alexander Prosser és Robert Müller-Török 2014-ben élesztette fel Central and Eastern European e|Gov and e|Dem Days néven. A konferencia helyszíne a kilencvenes évek közepétől 2008-ig Bécs, Prága és más közép-kelet-európai régiók városai voltak. 2014 óta a konferenciának a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ad otthont, társszervezésben a partnerekkel.

A rendezvény 2014-től hagyományosan májusban került megrendezésre, ez a hagyomány a Covid miatt megszakadt 2020-ban – ekkor el is maradt a rendezvény -, 2021-től szeptemberben kerül megszervezésre a rendezvény.

A mintegy 150 fő hazai és külföldi előadót és vendéget vonzó, nemzetközi tudományos konferencia az elektronikus kormányzás szakterületén tud bekapcsolódni a tudományos diskurzusba plenáris előadásokkal és szekciókban bemutatott kutatási eredményekkel. Az e-kormányzat messze a legnépesebb téma a konferencia összes fő témája között, egyéb fő témák között említhetjük például az okos városok, a kiberbiztonság, az e-demokrácia, a nyílt adatok, a digitalizáció témakörét. 2021-ben a Covid, az adatbiztonság és az okos megoldások kerültek előtérbe. A konferencia különlegessége, hogy a konferencia résztvevőinek szavazatai alapján minden évben odaítélik a legjobb tanulmánynak járó díjat.

A hagyományoknak megfelelően a konferencia napján kerül bemutatásra és kiosztásra a tárgyévi konferenciához kapcsolódó tanulmánykötet. Az éves publikációk száma nem csökkent még 40 db alá, a szerzők száma évente 40 és 90 közötti, az évente regisztrált résztvevők száma 80 és 120 fő között változott. A szerzők/előadók legnagyobb része 5 országból érkezett, nevezetesen: Magyarország, Németország, Ausztria, Moldova, és Románia, de összesen 33 országból nyújtottak be tanulmányokat a konferencia előadásaihoz.

A rendezvény hivatalos honlapja: https://eeegov.ocg.at/