NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Fókuszban az európai kiberbiztonság

Európai uniós kiberbiztonsági konferenciát tartottak hazánkban szeptember utolsó napjaiban a magyar EU elnökség programjainak részeként a budapesti Millenárison. Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA), a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Kiberbiztonsági Kutatóintézete által szervezett esemény fő témája az európai kiberbiztonsági képességek növelése volt. A konferenciát megelőző napon az ENISA által létrehozott Ad-Hoc Working Group on the European Cybersecurity Skills Framework nevű munkacsoport ülésezett az NKE-n.

A munkacsoport tagjai olyan európai szakemberek, akiket önkéntes jelentkezés után választott ki az ENISA, annak érdekében, hogy létrehozzák és segítség elterjeszteni a kiberbiztonsági képességeket leíró európai keretrendszert. Ez a keretrendszer összesen 12 profilban határozza meg azt, milyen munkakörök lehetségesek a kiberbiztonság különböző szakterületein. A csoport munkájában Krasznay Csaba egyetemi docens, a Kiberbiztonsági Kutatóintézet kutatója, annak korábbi vezetője képviselte az NKE-t.

A munkacsoport jelenlegi feladata elsősorban az, hogy megvizsgálja hogyan lehet a keretrendszer segítségével a munkaerő oldaláról támogatni a kritikus infrastruktúrák egységesen magas szintű kiberbiztonságát megteremteni kívánó európai irányelvet, a NIS2-t. A munkacsoport tagjai megvitatták mindezek mellett azt is, milyen eszközökkel lehet megismertetni a keretrendszert nemzetállami szinten. Az ENISA munkacsoport-vezetője, Fabio di Franco emellett felvázolta a munkacsoport feladatait is a következő évre.

Juhan Lepassaar, az ENISA igazgatója a kétnapos konferenciát megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kiberbiztonság ma már sokkal inkább multidiszciplináris megközelítést jelent, semmint egyszerű technikai védelmet. A kétnapos konferencia ezen kívül számos olyan kérdést is érintett, amelyek a kiberbiztonsági szabályozás nemzetközi és egyes tagállami megvalósítását voltak hivatottak bemutatni.

 

Szöveg és fotó: Kiberbiztonsági Kutatóintézet