NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

CEEEGOV Days 2024 a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szeptember 12-13. között került megrendezésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Central and Eastern European e|Dem and e|Gov Days 2024 (CEEEGOV Days) nemzetközi konferencia. Az esemény minden évben jelentős platformot biztosít az elektronikus kormányzati és digitális demokráciával kapcsolatos legfrissebb kutatások és innovációk bemutatására. Az idei konferencia központi témái között szerepelt az e-mezőgazdaság, e-kormányzat, okos városok, gazdaság és társadalom, e-egészségügy, valamint a kiberbiztonság és a negyedik ipari forradalom. A résztvevők nemcsak a legújabb technológiai és szakpolitikai megoldásokat ismerhették meg, de az innovatív közszolgáltatások fejlesztésére is iránymutatást kaptak.

A rendezvényen a TKP2021-NKTA-51 azonosítószámú, „Fenntartható államkormányzás és innovatív közszolgáltatások” című projekt kutatói is bemutatták a projekt keretében végzett kutatásaik eredményét a negyedik ipari forradalom kihívásait kezelő komplex szakpolitikai modellek témakörében.

A konferencia Cybersecurity szekciójában három fontos előadás is elhangzott a Dark Triad személyiség és a kiberbiztonság közötti kapcsolatról (szerzők: Bányász Péter, Laska Pál, Szádeczky Tamás, Bányász-Váczi Kincső), a kiberbiztonsági jogi keretrendszert és az EU pénzügyi szervezeteit érintő helyzetről és kihívásokról (szerzők: Stölczer Kristóf és Szádeczky Tamás), valamint a generatív mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság kapcsolatáról (szerzők: Bányász Péter, Szádeczky Tamás, Bányász-Váczi Kincső).

A konferencián a TKP ipar 4.0 alprogram kutatói a fenti előadásokon kívül egy workshopot tartottak „Ipar 4.0 és mesterséges intelligencia: üzleti ösztönzők és kockázatok” címmel, amely során a szakértők megvitatták az ipari digitalizáció és a mesterséges intelligencia üzleti alkalmazásainak előnyeit és kockázatait. A workshop helyszíne az Egyetem John Lukacs Társalgója volt, a résztvevő kutatók Benedek Petra, Kulcsár Imre, Törcsváry István, Molnár László és Bederna Zsolt voltak. A workshopot Szádeczky Tamás vezette.

A nemzetközi konferencia nemcsak a legfrissebb kutatási eredmények bemutatására adott kiváló lehetőséget, hanem a nemzetközi kapcsolatépítés és a tudásmegosztás szempontjából is kiemelkedő fontosságú volt. A résztvevők különböző országokból és szakterületekről érkeztek, így lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, valamint új együttműködések kialakítására is.

A TKP2021-NKTA-51 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NKTA pályázati program finanszírozásában valósult meg.


Címkék: CEEEGOV Days 2024