NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A digitalizáció jelentősége a mezőgazdaságban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)újra otthont ad a Central and Eastern European eDem and eGov Days 2024 (CEEE GOV DAYS 2024) elnevezésű nemzetközi konferenciának szeptember 12-én és 13-án. Az esemény fókuszában idén az informatika mint a közszolgáltatások egyik kulcseleme szerepel, kiemelt figyelmet fordítva annak agráriumi alkalmazásaira. A konferencia központi témái között találjuk az elektronikus kormányzás (eGov) mezőgazdasági felhasználását, amely a kormány fenntarthatósági célja és az élelmiszerbiztonság támogatását célozza. Továbbá bemutatják azon modern technológiákat – mint a precíziós- és okos mezőgazdaság –, amelyek elősegítik a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokat, csökkentve egyebek mellett a növényvédő szerek használatát.

Kemény Gábor, az NKE fejlesztési rektorhelyettese megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az esemény jelentős szerepet játszik a digitális kihívások kezelésében. „Megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk ezen a tekintélyes rendezvényen, amely a közép- és kelet-európai szakembereket, akadémikusokat és gyakorlati szakértőket egyesíti, hogy megvitassák az e-demokrácia, e-kormányzás és az idei év fókuszában álló e-mezőgazdaság fejlődő területeit” – emelte ki Kemény Gábor. Az utóbbi kihívásaival kapcsolatban megjegyezte, hogy a konferencia a digitális innováció kérdéskörét érinti, és az egyetem elkötelezett ezen ismeretek átadása mellett. Mint mondta, az esemény komplex kihívásokat vet fel, amelyek megvitatása elengedhetetlen, hiszen a tudásmegosztás, az új ötletek felfedezése és az együttműködés ösztönzése már alapvetővé vált. „Meggyőződésünk, hogy a digitális ismeretek nélkülözhetetlenek az olyan közszolgáltatási intézmények kialakításához, amelyek képesek megfelelni a 21. század kihívásainak” – tette hozzá a fejlesztési rektorhelyettes.

Franziska Cecon, a felső-ausztriai Alkalmazott Tudományok Egyetemének képviseletében tett megnyitóbeszédében hangsúlyozta a digitális elkötelezettség fontosságát, utalva arra, hogy hazájában is folyamatban lévő projektek célja ennek támogatása. Cecon kiemelte, hogy intézménye harminc éves fennállása alatt jelentős hangsúlyt fektetett az informatika, menedzsment és közigazgatás területeire. Aláhúzta a digitális forradalom technológiai és társadalmi aspektusainak jelentőségét, valamint az innovatív digitális rendszerek kiépítését, emellett a nemzetközi együttműködéseken keresztül végzett kutatás fontosságát.

Diana-Camelia Iancu, a bukaresti Politikai és Közigazgatási Egyetem oktatója hangsúlyozta a társadalomtudományok jelentőségét a közösségek jólétében és a politikai döntéshozatalban, valamint a közösség támogatásának fontosságát. Kiemelte a fenntarthatóságot és a zöldpolitikák szükségességét, valamint a különböző partnerekkel való együttműködés jelentőségét a kutatás területén.

Ronald Bieber, az Osztrák Számítógép-tudományi Társaság képviseletében megnyitóbeszédében köszönetet mondott támogatóinak és munkacsoportjának. Kifejtette, hogy céljuk az informatika előmozdítása az emberi és társadalmi igények figyelembevételével. Kiemelte, hogy olyan kiberbiztonsági modellek kidolgozásával foglalkoznak, amelyek mindenki számára elérhetőek lesznek.

A megnyitót követően Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszédében Magyarország mezőgazdasági helyzetéről tartott tájékoztatást, hangsúlyozva annak sokszínűségét, valamint a környezeti kihívásokat, külön figyelmet szentelve az éghajlatváltozás és a vízfüggőség problémáinak. Részletezte, hogy jelenleg körülbelül 240 000 gazda működik az országban, sokan közülük fiatalok. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági munkavállalók többsége hagyományos módszereket alkalmaz, így szükséges a digitális ismeretek bővítése, különösen a vidéki területeken.

Johann Doppelbauer, az Osztrák Mezőgazdasági Minisztérium digitális ügyekért felelős biztosa a mezőgazdasági menedzsment digitális átállásáról beszélt. A szakember harminc éve dolgozik a közszolgálatban, azon belül is a mezőgazdaság digitalizálására fókuszálva. Mint mondta, a mezőgazdaság kulcsszerepet játszik a gazdaságban, ezért az innovációval, új technológiákkal való élénkítése elengedhetetlen. Hozzátette, hogy a technológiai fejlődés gyors ütemű, amely ugyan komoly lehetőségeket teremt, azonban eddig nem ismert kockázatokkal is jár.

A kétnapos konferencia során a résztvevők olyan témákat vitatnak meg, mint az elektronikus közigazgatás, az adatvédelem, az e-demokrácia formái, valamint az e-kormányzás jogi, gazdasági és társadalmi hatásai.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: CEEE GOV DAYS 2024