NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

„Az élet teljességének a hivatás is része”

Ünnepélyes oklevélátadó ceremónián vehette át a végzést igazoló okiratot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karán (ÁNTK) 2024-ben alap- és mesterdiplomát szerzett 591 hallgató. A végzősök közül 82-en kaptak doktori címet július 12-én.

„Az önök jövőbeli munkája is hozzájárul ahhoz, hogy az államot az itt élő polgárok a hazájuknak tekintsék” – jelentette ki köszöntőbeszédében Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: az NKE küldetésének célja az is, hogy segítsen a fiataloknak megtalálni a számukra leginkább megfelelő karrierutat. Felidézte, hogy az államtudományi osztatlan szakon eddig végzett hallgatók 89 százaléka a közszférában helyezkedett el, átlagosan kevesebb mint egy hónap alatt. Hozzátette azt is, hogy a hallgatók mintegy kétharmadának már a diplomájuk megszerzésekor is van munkaviszonya.

„Az élet teljességének a hivatás is része, amely nemcsak a munkát, hanem a mögötte meghúzódó meggyőződést is jelenti” – mutatott rá a politikus, úgy fogalmazva: az állam csak a közszférában dolgozók teljesítményével tudja szolgálni polgárait.

„Magyarország második európai uniós elnöksége megmutatja, hogy egy hozzáértő diplomáciai kar hatalmas ellenszélben is komoly teljesítményre képes” – szögezte le Gulyás Gergely, aki a digitális technológia és a mesterséges intelligencia hatásait egyszerre értékelte esélynek és veszélynek. Véleménye szerint ezek segítségével hatékonyabban lehet megoldani a nehézségeket, kezelni az adatokat, vagy mérni a teljesítményt, ugyanakkor felvetnek etikai, politikai és gazdasági kérdéseket is. 

„A technológia rohamos fejlődésének korszakában a közszolgálat is élethosszig tartó tanulás” – szögezte le Gulyás Gergely.

„Önök, amikor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet választották felsőfokú tanulmányaik folytatására, olyan intézmény falai közé léptek, amely a tudásátadás mellett a köz szolgálata iránti elkötelezettség, a hivatástudat, a közösségi szellem kibontakoztatását is céljának tekinti” – mondta a végzősökhöz szólva Deli Gergely ünnepi beszédében. Az NKE rektora úgy fogalmazott: az ÁNTK-s hallgatók széles körű ismeretekkel rendelkeznek a közpolitika, a jog, az államigazgatás, a nemzetközi kapcsolatok, a diplomácia és a biztonságpolitika területén, amelyek birtokában a jövőben nagyszerű diplomaták, köztisztviselők és vezetők lehetnek.  

Deli Gergely arra kérte a jelenlévőket, hogy az NKE szellemiségéhez hűen, hivatásukat felelősségteljesen, bölcs mérlegeléssel, szűkebb és tágabb közösségük érdekében gyakorolják.

„Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése” – idézte beszédében az Alaptörvény Nemzeti Hitvallását Varga Réka, az ÁNTK dékánja. Emlékeztetett a kar értékrendjére és szemléletmódjára, amely magában foglalja a közjóra törekvést, a köz szolgálatára való képességet és hajlandóságot, a felelős gondolkodást, valamint a nemzeti érzület és az európai gondolkodás egységét. Felidézte azokat a kihívásokat – COVID-járvány, energiaválság, háborúk – is, amelyekkel a most végzett hallgatóknak kellett szembesülniük tanulmányaik során. Arra kérte őket, hogy eredményüket tekintsék motivációnak a jövőre nézve is, munkájukat felelősségteljesen, gondosan és higgadtan végezzék. A dékán úgy fogalmazott: az oklevél megszerzése alkalom arra, hogy a hallgatók megköszönjék azoknak, akik segítették őket, mert az egyén sikere mögött mindig áll egy csapat. Ugyanez jellemzi az egyetemi közösséget, amelynek munkája mindig jövőbe mutató, mert célja a köz szolgálata – tette hozzá.

„A közigazgatás, a fejlesztéspolitika, a kiberbiztonság, vagy a nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként kötelességünk szem előtt tartani hazánk sorsát, hiszen a végzett hallgatóink szakmai tudásán fog múlni Magyarország és Európa jövője is” – emelte ki a végzősök nevében mondott búcsúbeszédében Kamrás István, aki szerint hallgatótársaival igazi közösséggé kovácsolódtak, a Ludovika Campus pedig az itteni közös programoknak köszönhetően az otthonukká is vált.

Az államtudományi osztatlan képzésben végzett 82 hallgató doktori fogadalmának előolvasója Kelemen Gabriella volt, majd a jelenlévő végzősök átvették okleveleiket.

Az eseményen díjazták a kiemelkedő munkát végző munkatársakat és hallgatókat is. Az ÁNTK Kari Tanácsa Magyary Zoltán-emlékérmet adományozott Lapsánszky Andrásnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési elnökhelyettesének. Lőrincz Lajos-emlékgyűrűt kapott Nemes Ferenc, a Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék professzor emeritusa. A Batthyány Kázmér-emléktoll arany fokozatát vehette át Robák Ferenc, a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék címzetes egyetemi docense.

A Batthyány Kázmér-emléktoll ezüst fokozatában részesült Nagyné Rózsa Erzsébet, a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék egyetemi tanára. Pro Publico Bono kitüntetést kapott Kondor Zsuzsanna, a Közpénzügyi Tanszék mesteroktatója, illetve Volenszky Hajnalka, az Oktatásszervezési Osztály referense.

Dékáni Dicsérő Oklevelet vehetett át Metzner Györgyné, a Társadalmi Kommunikáció Tanszék és Király Katalin, a Tanulmányi Osztály munkatársai, valamint Kamrás István hallgató. Kari Tanácsi Dicsérő Oklevelet vehetett át Gáspár Boglárka, Molnár Ákos Ádám és Seres Johanna hallgató.

Dékáni köszönőlevelet kapott Császár-Nagy Noémi, a Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék egyetemi docense, Peres Zsuzsanna, az Állam- és Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense, Marton Ádám, a Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszék adjunktusa, Koós Bálint György, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat nemzetközi elnökhelyettese, Hornyák Réka, az Ostrakon Szakkollégium elnöke, Jankovics Martina, az Oktatásszervezési Osztály munkatársa és Juhász Marcell hallgató.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság által alapított hallgatói díját Szabó Anna Viktória és Szűcs Lotti Ildikó érdemelte ki.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat az Egyetemi Közösségi Díjat idén Kózser Martinnak ítélte oda. A Pro Juventute Ösztöndíjat Kamrás István vehette át. A Hallgatói Tudományos Ösztöndíjat Kiss Fanni érdemelte ki. Az Egyetemi Szakmai Ösztöndíjat Molnár Ákos Ádám kapta.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Hallgatói Sport- és Kulturális Ösztöndíjban részesítette Bata-Haszon Kamilla Sárát, Benczik Boglárkát, Csepecz Dorkát, Doktor Mátét, Fábián Sára Ráhelt, Juhász Flórát, Kovács Zita Katinkát, Kubicza Ádámot, Nagy Eszter Noémit, Piller Lucát, Rácz Péter Attilát, Ratatics Mátét, Sánta Kornéliát, Still Pétert, Surman Marietta Beatrixot, Szabó György Dominikot, Szamosszegi Rékát, Szeleczki Lillát és Takács Ferenc Ferdinándot. A Jó tanuló, Jó sportoló Díjat ebben az évben Szeleczki Lilla érdemelte ki.

Rektori elismerő oklevelet vehetett át Balsai Dorottya, Krózser Martin és Mészáros Kinga. A hallgatók szavazatai alapján az Év Oktatója címet idén Peres Zsuzsanna, az Állam- és Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense kapta.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes