NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Magyar-kínai nemzetközi konferencia Kína, az EU és a Globális Dél kapcsolatairól

A Globális Dél és az EU-Kína kapcsolatok (The Global South and the EU-China Relations) címmel rendezett nagyszabású közös nemzetközi konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a sanghaji Tongji Egyetem, és a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara 2024. június 13-án. A rendezvény helyszíne az Experience Center – Budapest konferenciakomplexuma volt. 

A nemzetközi konferencia alapvető célkitűzése az volt, hogy a résztvevők részletesen megvizsgálják Kína, a Globális Dél és az Európai Unió komplex kapcsolatrendszerét, különös tekintettel arra, hogy ez a kapcsolatrendszer kulcsfontosságú szerepet játszik a világrend átalakulásának folyamatában. Mint a konferencia egyik főszervezője, Dr. P. Szabó Sándor, az NKE ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője, Kína-stratégia Kutatási Munkacsoportjának vezetője kifejtette, napjainkban dinamikusan zajlik a világrend átalakulása, és ennek az átalakulásnak a fő motorja a Kínai Népköztársaság. Ha meg akarjuk érteni, hogy Kína hogyan alakítja a nemzetközi környezetet, amelyben élünk, ismernünk kell Kína alapvető stratégiai céljait, és tisztában kell lennünk azzal, hogy Kína számára miért bírnak stratégiai fontossággal mind a Globális Délhez, mind az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok.

A Tongji Egyetem a Kínai Népköztársaság egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező felsőoktatási intézménye, amelyet 1907-ben alapítottak Sanghajban, német kezdeményezésre. Az NKE ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszékének (Kínai Közgazgatás- Gazdaság- és Társadalomkutató Központjának) másfél évtizedes múltra visszatekintő szakmai együttműködése van a Tongji Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karával. Ez a mostani konferencia a szakmai együttműködés egyik legújabb eredménye. A konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Tongji Egyetem számos vezető tudósa, oktatója, kutatója és Ph.D. hallgatója vett részt.

A konferenciát Dr. Zachar Péter Krisztián, az NKE ÁNTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese nyitotta meg, köszöntve a rendezvény hazai és külföldi előadóit, valamint az érdeklődő közönséget. A rendezvény négy vitaindító előadással kezdődött:  Prof. Dr. Men Honghua, a Tongji Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja A Globális Dél és Kína stratégiája, Dr. P. Szabó Sándor, az NKE ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője A Kína – Globális Dél kapcsolatok kontextusa és dimenziói, Prof. Dr. Song Lilei, a Tongji Egyetem Európa Tanulmányok Központjának igazgatója A „Globális Dél” fogalom kínai és európai értelmezésének összehasonlító elemzése, Dr. Pásztor Szabolcs az NKE egyetemi docense és az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója Dél-Dél együttműködés – Miért fontos Kínának? címmel tartott angol nyelvű vitaindító előadást.

Ezt követően a konferencia a szekcióelőadásokkal folytatódott, Dr. Szente-Varga Mónika, az NKE HHK habilitált egyetemi docense, illetve Dr. Eszterhai Viktor, az NKE John Lukacs Intézetének tudományos munkatársa elnökletével. A szekcióelőadások érintették a Globális Dél különböző régióit és országait, így például Afrika főbb régióit, valamint Dél-Amerika és a Közel-Kelet országait, a csendes-óceáni, illetve az eurázsiai térséget. A konferencia fókuszával összhangban több előadás célzottan egy adott földrajzi terület és Kína kapcsolatrendszerére koncentrált: politikai, gazdasági, biztonsági és egyéb relációkat is vizsgálva. Ugyanakkor teret kaptak a releváns multilaterális szervezetekhez – így kiemelten a BRICS-hez és a Sanghaji Együttműködési Szervezethez – köthető előadások is.

Kína és az EU mellett más meghatározó szereplők, így az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország is jelentős hatást gyakorolnak a Globális Dél jelenére és jövőjére. Több előadás is foglalkozott ezen, gyakorta egymással rivalizáló, de bizonyos kérdésekben mégis  együttműködésre kényszerülő meghatározó szereplők helyzetével, kapcsolódásával, befolyásával.

A konferencia programjában, annak fókuszával összhangban, a nagyhatalmak mellett kellő figyelmet kaptak a legjelentősebb feltörekvő középhatalmak is, így például India vagy Brazília.

A tárgyalt szakmai témák is nagy változatosságot mutattak: globális, regionális és nemzeti szintű politikai kérdéseken túlmenően elemzésre és megvitatásra kerültek – egyebek mellett – (kül)gazdasági trendek, biztonságpolitikai dimenziók (beleértve például a nukleárisfegyver-mentes övezetek vagy az űrkutatás témaköreit is), társadalmi ügyek, valamint olyan átfogó és nagy jelentőséggel bíró tárgykörök is, mint a klímaváltozás hatásai és ezek eredményes kezelése.

A konferencia Prof. Dr. Cai Sanfa, a Tongji Egyetem vezető professzorának zárszavával fejeződött be.

 

Szöveg: Horváthné Varga-Polyák Csilla