NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Mélyülő együttműködés a sanghaji Tongji Egyetemmel

2024. június 13-án az NKE-re látogatott a sanghaji Tongji Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának vezetői delegációja, Prof. Dr. Men Honghua dékán vezetésével. A delegáció tagja volt a kínai egyetem két másik vezető professzora, Prof. Dr. Cai Sanfa és Prof. Dr. Song Lilei is. A Tongji Egyetem a Kínai Népköztársaság egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező felsőoktatási intézménye, amelyet 1907-ben alapítottak Sanghajban, német kezdeményezésre. Az egyetem több, mint 30 karral rendelkezik, és az intézményben több, mint 42 ezer hallgató tanul alap-, mester- és doktori képzés keretében, Az egyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal és jelentős globális ismertséggel rendelkezik, idén áprilisban Olaf Sholz német kancellár is látogatást tett az intézményben.

A Tongji Egyetem delegációját az NKE részéről Prof. Dr. Kovács László vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője fogadta. A tárgyalásokban az NKE képviseletében részt vett továbbá Dr. Bartóki-Gönczy Balázs, az ÁNTK tudományos dékánhelyettese, Dr. Zachar Péter Krisztián, az ÁNTK nemzetközi dékánhelyettese, valamint Dr. P. Szabó Sándor az ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője.

A megbeszélés során a felek több olyan területet is megjelöltek, ahol lehetségesnek és fontosnak tartják a két egyetem közötti együttműködés új szintre emelését. Ilyen területként azonosították a hallgatók és az oktatók cseréjét, rendszeres közös tudományos konferenciák szervezését (éves váltásban Budapesten és Sanghajban), a publikációk területén történő kooperációt, közös oktatási programok és tudományos projektek lebonyolítását, beleértve a doktori iskolák közötti együttműködéseket.

Az NKE és a Tongji Egyetem együttműködésének eredményorientáltságát, gyakorlati fókuszát jól mutatja, hogy a delegáció látogatásával párhuzamosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Tongji Egyetem és a ChinaCham Hungary nagyszabású közös nemzetközi konferenciát rendezett, The Global South and the EU-China Relations címmel. A konferencián az NKE és a Tongji Egyetem számos oktatója és Ph.D. hallgatója vett részt előadóként.

 

Szöveg: ÁNTK Nemzetközi Osztály

Fotó: Szabó András