NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Képzéssel hidakat építeni

E nyáron is a Ludovika Campus ad otthont a Global Minority Rights Summer School (Nyári egyetem a globális kisebbségi jogokról) eseményének. A közel húsz külföldi diákot fogadó, egészhetes rendezvényt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Deli Gergely nyitotta meg július 8-án, az Orczy Úti Kollégiumban.

A rektor kiemelte, az NKE a térség egyik legfontosabb regionális kutatóközpontja a közszféra területén, amelynek kiemelt célja, hogy folyamatosan erősítse nemzetközi kapcsolatait és láthatóságát, azaz, hogy a különféle képzési programokon keresztül hidakat építsen. Deli Gergely arról is szólt, hogy hazánk számára miért annyira lényegesek a kisebbségi jogok. Egyrészt, mert az ország területén 13 honos kisebbség él, de azért is, mert többmillió magyar él az ország határain túl. E jogi terület kiemelt hazai szakértője az egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara (ÁNTK), illetve a kar Nemzetközi Jogi Tanszéke.

A téma fontossága miatt alakult meg 2022-ben a Kisebbségpolitikai Kutatóműhely az NKE-n. A nyári egyetem kapcsán a rektor azt is elmondta, a magyar kezdeményezésre, külső és nemzetközi partnerekkel közösen megszervezett iskola immár ismert nemzetközi márkává vált, ami amellett, hogy multikulturális és tudományközi ismereteket kínál, alkalmat nyújt arra is, hogy a résztvevők új nemzetközi kapcsolatokat és barátságokat építsenek.

Mint az a megnyitón elhangzott, ebben az évben a program a környezeti igazságosság és a kisebbségi jogok témáját járja körül. Az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett nyári egyetemet az NKE mellett a Tom Lantos Intézet, illetve a Londoni Egyetem Emberi Jogi Konzorciuma szervezi. A rektori megnyitót követően Bíró Anna Mária, a Tom Lantos Intézet (TLI) igazgatója szólt a résztvevőkhöz. Elmondta, a TLI mindig az új megközelítésekre kíváncsi a kisebbségi jogok ügyeiben. Az idei témában pedig az lehet érdekes, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos törvények hogyan érintik számos nemzeti kisebbség otthonát világszerte.

Corinne Lennox, a Londoni Egyetemen megalakult Emberi Jogi Konzorcium társigazgatója rövid köszöntőjében azt emelte ki, hogy intézményében immár 24 éve képeznek posztgraduális képzésben kisebbségügyi szakértőket. Szintén hangsúlyozta, számára a nyári egyetem magyar szervezőivel mindig nagyszerű együttműködni. Vizi Balázs, az NKE ÁNTK Nemzetközi Jogi Tanszékének habilitált egyetemi docense hozzátette, az akadémiai szféra képviselőit új energiával tölti fel az olyan civil szervezetekkel való együttműködés, mint a Tom Lantos Intézet. A docens arra is felhívta az afrikai, az ázsiai, az európai és az amerikai kontinensről érkezett résztvevők figyelmét, hogy a nyári egyetemen az ismeretszerzés és a viták mellett egy publikációs lehetőség is nyitva áll számukra: mégpedig az Acta Humana – Emberi jogi közlemények című folyóiratban.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes