NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Elindult az Ordered Liberty School

Kezdetét vette az Ordered Liberty School in Central Europe elnevezésű esemény a Ludovika Campuson július 8-án. A 2024-ben negyedik alkalommal megrendezett angol nyelvű, kéthetes nyári egyetem fókuszában a szólásszabadság, az új média és az online platformok állnak, amelynek kiemelt vendége ezúttal a Paris Saclay Egyetem.

Varga Réka, az ÁNTK dékánja a programot megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Louisville-i Egyetem együttműködésében megvalósuló képzéshez idén 12 ország egyetemeit képviselő 44 hallgató csatlakozott, és reményét fejezte ki, hogy az esemény biztosítja számukra a médiaügyek, a szólásszabadság és a digitális világ területeinek mélyebb megismerését.

Varga Réka kiemelte, hogy a jelen képzésen az előadók között üdvözölhetjük a Southwestern Law School, a Louis D. Brandeis School of Law és a University Paris Saclay professzorait.

Bartóki-Gönczy Balázs, az ÁNTK tudományos dékánhelyettese köszöntőjében röviden szólt az NKE történetéről, valamint a karokról és a képzésekről, majd a hallgatók előtt álló két hét legfontosabb programjait és az egyéb technikai tudnivalókat ismertette.

A nyári egyetem előadói olyan neves magyar és amerikai szakjogászok, akik területeiken végzett kutatásaik okán a közreműködő két egyetem oktatói apparátusát is erősítik. Így Koltay András médiajogász, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, az NKE korábbi rektora és az NKE ÁNTK kutatóprofesszora mellett Luke M. Milligan és Russell L. Weaver, a Louisville-i Egyetem jogászprofesszorai, valamint az NKE részéről Veszelszki Ágnes, Ződi Zsolt, Kovács Gábor, Bartóki-Gönczy Balázs szerepelnek az előadók, kurzusfelelősök listáján. Hozzájuk csatlakozik Philippe Achilleas, a Paris-Sud 11. Egyetem Jean Monnet Karának dékánhelyettese és Michael M. Epstein, a Southwestern Law School jogászprofesszora.

Minden nyáron az Egyesült Államok és Magyarország jogászprofesszorai Budapesten gyűlnek össze, hogy tanfolyamokat kínáljanak a „rendezett szabadság” eszméje köré. A rendezett szabadság fogalma szerint a jó társadalom nem az utópisztikus emberi konstrukcióktól függ, hanem három érték: az igazságosság, a rend és a szabadság mérhető figyelembevételétől. A politikai közösségek világszerte találkoznak a technológia és a kommunikáció új formáinak kihívásaival. Az Ordered Liberty Summer School segít a diákoknak felmérni az igazságosság, a rend és a szabadság megfelelő egyensúlyát saját nemzeteikben.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes