NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Közbeszerzés és Integritás online workshop

Az Európai Bizottság által, 2022-ben indított kondicionalitási eljárás keretében Magyarország számos korrekciós intézkedés végrehajtását vállalta. A vállalások között szerepelt, hogy a kormány átfogó cselekvési tervet fogad el a közbeszerzési verseny fokozása céljából. Az említett vállalás teljesítése érdekében, az egyes intézkedések 2023–2026 közötti időszakban történő végrehajtására a kormány megalkotta a 1118/2023. számú Kormányhatározatot, a közbeszerzésekben a verseny szintjének növelését célzó intézkedésekről szóló cselekvési tervről.

A kormányhatározat előírta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) gondoskodnia kell a közszférában foglalkoztatottak, valamint a közbeszerzés más szereplői számára a szervezeti integritás elősegítését célzó, valamint a korrupciós kockázatokkal és az összeférhetetlenséggel kapcsolatos konferenciák, tájékoztató rendezvények szakmai programjának összeállításáról, és ezen szakmai programban szereplő konferenciák és rendezvények megszervezéséről. Az egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara által összeállított szakmai program 2023 decemberében készült el, és a 2024-2026 közötti időszakra vonatkozóan tartalmaz különböző rendezvényeket, programokat.

Az áprilisi sikeres konferenciát követően, a június 27-i online workshop volt a második rendezvénye az említett programsorozatnak, hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket adva a közbeszerzésekben érintett valamennyi szereplő számára.

A rendezvény témája a résztvevők (Integritás Hatóság, Állami Számvevőszék, Közbeszerzési Hatóság, Gazdasági Versenyhivatal, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium) együttműködési lehetőségeinek feltérképezése volt a közbeszerzés és integritás területén.

Az Integritás Hatóság munkatársai, Kaizer Gabriella szakértő és Kothencz Éva vezető közbeszerzési szakértő bemutatták a hatóság szervezetét, működését és legfontosabb eredményeit, valamint a magyar közbeszerzési rendszer helyzetéről, valamint tájékoztatást nyújtottak az Integritás Hatóság integritáskockázat-értékelési jelentésében foglalt javaslataikról.

Ezt követően az Állami Számvevőszék részéről Bertalan Rudolf főosztályvezető, a Közbeszerzési Hatóság részéről Kozák-Demendi Ágnes főtitkári stratégiai tanácsadó, a Gazdasági Versenyhivatal részéről Horváth Bálint irodavezető, valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium részéről Várhomoki-Molnár Márta főosztályvezető szóltak hozzá az elhangzottakhoz és ismertették véleményüket a már folyamatban lévő együttműködések tapasztalatairól.

A szakmai párbeszéd során igények fogalmazódtak meg a már működő formális együttműködési megállapodások további kiegészítésére, valamint a rendezvény céljának megfelelően jövőbeni, további együttműködési lehetőségek, közös célok merültek fel a közbeszerzés és integritás területén.

 

Szöveg: Gulyás Attila, ÁNTK