NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Szakmai kirándulásokon vettek részt a nemzetközi igazgatási alapszak hallgatói

A Nemzetközi igazgatási szak első és másodéves hallgatói számos helyre eljuthattak a 2023/2024-es tanévben képzésük során.

A szak hallgatói számára minden héten lehetősége nyílik szakmai kirándulásokon részt venni valamely tantárgyhoz kapcsolódóan. A kirándulások tematikája szorosan kapcsolódik az órákon elhangzottakhoz, az előadók célja a tananyag gyakorlatban való bemutatása, mely szolgálja szakmai fejlődésüket, illetve későbbi pályaorientációjukat.

Az első évfolyam hallgatói az idei tanévben többek között ellátogattak a Nemzeti Múzeumba, a Szilakórházba, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumba, a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeumába, az Országgyűlés Törvényhozási Igazgatóságára, az Alkotmánybíróságra, a Budapesti Értéktőzsdére, a Magyar Államkincstárba, a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM), az Igazságügyi Minisztériumba, a Miniszterelnökség Kormányirodájába, valamint a Magyar Külügyi Intézetbe.

A másodéves hallgatók ellátogattak a Központi Statisztikai Hivatalhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, a KKM export területért felelős főosztályára, a Főpolgármesteri Hivatalba, az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynökségre. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alatt működő Választottbírósághoz is ellátogathattak. A látogatás során a hallgatók betekintést nyerhettek a Választottbíróság működésébe, valamint kérdéseket tehettek fel annak hatáskörével, valamint eljárásrendjével kapcsolatban. A szakmai előadást egy kötetlen beszélgetés és körbevezetés is követte, melynek keretein belül a hallgatók megismerhették az épületet, és találkozhattak az ott dolgozókkal. Helyszínbejáráson vehettek részt a Várkert Bazárban, mely a következő magyar EU soros elnökség helyszínéül szolgál majd. A bejárás keretein belül lehetőségünk nyílt találkozni a magyar soros elnökség lebonyolításáért felelős protokollfőnökkel is. Meglátogatták az Európai Parlament és az Európai Bizottság magyarországi képviseletének épületét, ahol a június 9-ei választásokról, valamint a Parlament és a Bizottság munkájáról hallgathattak előadásokat. Részt vettek az Európai Uniós Ügyekért felelős Minisztérium látogatásán, ahol a soros elnökség feladataival ismerkedhettek meg a résztvevők. A gazdasági tantárgyak keretein belül idén a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában vettek részt egy előadáson, mely az MNB nemzetközi kapcsolatrendszerét, valamint a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság feladatait ölelte fel.

A szak hallgatói számára ezen kirándulások kulcsfontosságú elemei a képzésnek, hiszen több hallgatót elősegítenek a konkrét pályaválasztás során, valamint lehetőséget biztosítanak olyan különleges helyszínek megtekintésére, melyekre a belépés korlátozott lenne.

 

Szöveg: Schulteisz Anna, Dr. Ördögh Tibor

Fotó: Schulteisz Anna