NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

„Magyary Zoltán élete és munkássága példaértékű”

E hagyomány részeként a magyar közigazgatástudomány egyik legjelesebb képviselőjéről a születésnapja alkalmából közösen emlékezett meg az egyetem, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara (ÁNTK), valamint az ÁNTK-n működő Magyary Zoltán Szakkollégium (MZSZK) és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT).

Magyary Zoltán élete és munkássága példaértékű a magyar jog- és közigazgatás-tudomány számára, akinek életútja számos példát állít a hallgatók elé – fogalmazott köszöntőjében az ÁNTK tudományos dékánhelyettese. Bartóki-Gönczy Balázs hangsúlyozta, hogy Magyary Zoltán kimagasló tudományos eredményei mellett nagy gondot fordított arra, hogy a gyakorlatban is kamatoztassa ezt a tudását”, vagyis nem elég csupán az elmélet, azt a gyakorlattal is „vegyíteni” kell – tette hozzá. Azon túl, hogy szakterületén a lehető legtöbbet érte el, folytatta a dékánhelyettes, folyamatosan képezte magát, „igyekezett interdiszciplináris megközelítésben magáévá tenni a tudást”. A hallgatók elé állított harmadik példaként a nyelvtudás fontosságára hívta fel a figyelmet Bartóki-Gönczy Balázs, hiszen Magyary több nyelven publikált. „A soha meg nem alkuvás, a folytonos többre törekvés eredménye az ő példátlan életútja, amelyre ma ünnepélyesen emlékezünk” – zárta beszédét a tudományos dékánhelyettes.

Magyary Zoltán a tudását gyakorlatba tudta ültetni, mert „olyan közösség vette őt körül, amelynek köszönhetően elméletét a gyakorlat is igazolni tudta” – emelte ki a csapatmunka kulcsfontosságú szerepét a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke. Borsó Tibor, a Társaság a névadó munkásságával kapcsolatban megjegyezte: Magyary kiváló közigazgatási szakember, nemzetközi hírű professzor és jellemében is tiszteletre méltó ember volt.

„Huszonkilenc éve népszerűsítjük a Magyary-hagyományokat, és büszkék vagyunk arra, hogy generációról generációra továbbadjuk szakmai örökségét nemcsak országosan, hanem 2021-től a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat részeként Kárpát-medence-szerte is” – emelte ki az elnök. A tudás megszerzése mellett a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság számra fontos a magyar kultúra, a magyar műveltség ápolása, továbbvitele, amellyel a magyar nemzet tovább erősödhet – jelentette ki Borsó Tibor. Az ünnepségen az elnök a Társaság 2023-ban megjelent saját kiadványának tiszteletpéldányát is átadta, „amelyben a saját terjesztésű sajtót kötötték egybe” – ismertette.

Az ünnepségen Bartóki-Gönczy Balázs tudományos dékánhelyettes az egyetem és a kar nevében, Borsó Tibor a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság képviseletében, Szabó Máté Csaba pedig a Magyary Zoltán Szakkollégium nevében koszorút helyezett el az NKE Oktatási Központjában található Magyary-emléktáblánál.

Magyary Zoltán katonatiszti családban született Tatán. Az 1930-as évektől egyetemi tanári és az általa alapított/vezetett közigazgatás-tudományi intézetben végzett kutató munkássága vált meghatározóvá. Idővel nemzetközi hírű közigazgatási tudós vált belőle, aki több idegen nyelven is beszélt és a több területhez kapcsolódó képességeit, mint például a gyorsírást, pénzügytant vagy szervezéselméletet folyamatosan fejlesztette. A közigazgatás területén jelenleg is tanítják és alkalmazzák a közigazgatási rendszerhez kötődő ismereteit és kutatásait, amelyek a mai napig meghatározóak. Szellemiségét hivatott ápolni az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon működő Magyary Zoltán Szakkollégium.

A közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője szülővárosában, Tatán működő Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) és az MZSZK elkötelezett a szakmai kooperáció iránt. A két szervezet közötti szoros együttműködést is összekapcsolja az iskolateremtő jogtudós örökségének gondozása: az NKE és az MZNT Magyary Zoltán szellemi örökségének őrzése, szakmai hagyományainak ápolása céljából 2012-ben együttműködési megállapodást kötött. Az együttműködés egyik pillére, hogy a két intézmény szakmai konferenciákat, tanácskozásokat szervez évente egy-egy alkalommal Budapesten, illetve Tatán Magyary Zoltán születésnapjához kapcsolódva, amelynek témáit egyrészt az új tudományos eredmények bemutatása adja, másrészt az aktuális gyakorlati feladatokhoz kapcsolódó elméleti problémák közül választják ki azokat. A szakmai együttműködésen túl a tehetséggondozás is középpontba kerül, amelynek részeként az MZNT által alapított Magyary-díjat az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar oklevélátadó ünnepségén a felek együtt ítélik oda.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Magyary Zoltán