NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Újabb kötettel gazdagította a tudományos közösséget az Oroszország Története Kutatóműhely

 

 

 

Megjelent Sashalmi Endre professzor úr, az NKE Oroszország Története Kutatóműhely vezetőjének legújabb könyve, A „rossz uralkodó” az orosz eszmetörténetben (1700-1825): Európai kontextusban, különös tekintettel a zsarnokság problematikájára” címmel, a Ludovika Kiadó gondozásában.

A Cs. Kiss Lajos professzor úr által szerkesztett Államértelmezések című könyvsorozatban az állam- és kormányzáselméleti alapkutatás irányai szerint az állam- és kormányzáselméletek, a történelmi nemzetállamok és birodalmak „államtanai” témakörében létrehozott kutatói teljesítményeket, az államtudomány nagy gondolkodóit, nagy elméleteit, nagy vitáit elemző monográfiákat, tanulmányköteteket, valamint fordításokat adna közre Gondolkodók, Elméletek, Viták szerinti tematikai csoportosításban. A Gondolkodók alsorozat klasszikus államelméleti műveket, eredeti fordításokat, nagy gondolkodókról szóló írásokat, az Elméletek alsorozat rendszeres államelméletek, illetve „államtanok” rekonstrukcióit, új elméletalkotásokat, a Viták alsorozat pedig az államjelenség különböző nézőpontú értelmezéseivel kapcsolatos aktuális, problémaorientált vitákat, újszerű kontroverz megközelítéseket összefoglaló munkákat közöl.

A Gondolkodók sorozatban megjelenő jelen kötet egy kifejezetten „birodalmi államtan” szerzőinek írásait elemzi, primer források alapján annak rekonstruktív bemutatására tesz kísérletet, hogy a „rossz uralkodó” mint gyűjtőfogalom milyen toposzokat fed le a zsarnokság kérdésén kívül a nyugati keresztény kultúrkörben, illetve Oroszországban.

A kötet annak a kutatásnak az eredményeit adja közre, amelyet Sashalmi Endre professzor úr 2022-ben folytatott a Politika -és Államelméleti Kutatóintézet ösztöndíjasaként.

A monográfia elérhető az alábbi linken keresztül: https://webshop.ludovika.hu/termek/konyvek/allam-es-jogtudomany/a-rossz-uralkodo-az-orosz-eszmetortenetben-1700-1825/