NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A nemzetközi kapcsolatok amerikai nézőpontjai - Matthew Boyse előadásai a Ludovikán

A posztbipoláris világ aktuális kihívásairól tartott előadás-sorozatot a Nemzetközi Tanulmányok mesterszakos hallgatók számára Matthew Boyse, az amerikai Hudson Intézet Európa és Eurázsia Központjának vezető kutatója, a Johns Hopkins School of Advanced International Studies professzora.

Az amerikai szakember, aki korábban magas rangú külügyi tisztviselőként dolgozott és több mint harminc éves pályafutást tudhat maga mögött az Egyesült Államok Külügyminisztériumánál, saját elemzői, kutatói munkásságának legjavát hozta közelebb a Ludovika hallgatóihoz. Matthew Boyse, aki legutóbb közép-európai politikáért felelős helyettes államtitkárként dolgozott a State Departmentben, a Ludovika Fellowship keretében több előadást is tartott az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar mesterszakos hallgatói számára. Ennek során áttekintést nyújtott az Egyesült Államok európai biztonsági politikájáról, különös tekintettel a transzatlanti kapcsolatok jövőjére és a NATO szerepére. Az európai biztonság kérdései kiemelkedően fontosak a globális stabilitás szempontjából, és az ilyen témák megértése elengedhetetlen a jövő diplomáciai, nemzetközi vezetői számára. Éppen ezért az amerikai nézőpontok megismerése különleges lehetőséget biztosított a magyar érdeklődők számára. Mint a német ügyek elemzője és korábban Németországban szolgáló diplomata, Matthew Boyse átfogó képet adott az újraegyesülés utáni korszak politikai és gazdasági helyzetéről, valamint a német állam aktuális európai és globális szerepéről. Ezt kiegészítve egy kerekasztal-beszélgetés keretében, melyről külön cikkben számoltunk be, olyan kérdéseket vitatott meg, mint az európai stratégiai autonómia és az amerikai-európai kapcsolatok.

További előadásokban értekezett a posztszovjet térség demokratikus fejlődésének kihívásairól és lehetőségeiről, majd kötetlen találkozók keretében aktuális nemzetközi eseményekről beszélgetett a hallgatókkal, lehetőséget biztosítva számukra, hogy közvetlenül kérdéseket tegyenek fel és véleményt cseréljenek egy tapasztalt szakértővel. Hasonló módon egy klasszikus amerikai „brown bag lunch” keretében a nemzetközi kapcsolatok területén rejlő karrierlehetőségekről osztott meg hasznos tanácsokat és tapasztalatokat a hallgatókkal, inspirálva őket jövőbeli pályafutásuk tervezésében.

Matthew Boyse látogatása jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói mélyebb betekintést nyerjenek a nemzetközi kapcsolatok aktuális kérdéseibe és kihívásaiba, valamint a diplomácia és külpolitika összetett világába.

 

Szöveg: ÁNTK Nemzetközi Osztály

Kép: Szilágyi Dénes, Szabó András