NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Mesterkurzus Afrikáról – David Francis korábbi sierra-leonei külügyminiszter látogatása a Karon

A Ludovika Fellowship keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium valamint az NKE közös meghívására volt vendége a Karnak David Francis professzor, korábbi sierra-leonei külügyminiszter és első miniszter. A Ludovika Fesztivál keretében tartott plenáris előadásában a COVID-19 utáni időszak globális kihívásait és a világrend átalakulását elemezte. Kiemelte, hogy az egypólusú világrend helyett egy többpólusú világrend alakul ki, melynek egyik vezetője Kína lesz. Az új világrendben a különböző régiók saját kihívásaik kezeléséért vállalnak majd felelősséget.

Francis professzor több javaslatot is tett Magyarország EU-elnökségének afrikai politikájára vonatkozóan. Elsősorban az afrikai befektetések bővítését hangsúlyozta, különös tekintettel a bányászati és energiaszektorra. Értéknövelő befektetési stratégiák révén munkahelyeket lehetne teremteni, ami az illegális migráció csökkenését eredményezné. Emellett a választási megfigyelői missziók újragondolását is javasolta, mivel a jelenlegi forma az afrikaiak számára gyarmatosításként hat.

A fesztiválprogram mellett David Francis több előadást is tartott a Kar Nemzetközi Tanulmányok mesterszakos hallgatói, valamint a Magyar Diplomáciai Akadémia és az NKE közös Diplomáciai Vezetőképzés szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára. Látogatása során találkozott think tankekkel, kollégákkal és az egyetemi vezetőséggel, valamint aktívan kapcsolódott be a kari eseményekbe is.

Francis professzor előadásai, amelyek a békefenntartás, a gazdasági rekonstrukció, a posztkoloniális új berendezkedések, valamint az afrikai katonai puccsok témáit is érintették, nagy érdeklődést keltettek és rávilágítottak Afrika és az Európai Unió közötti kapcsolat jövőjének kulcsfontosságú aspektusaira. Professzor úr kiemelte, hogy az EU és Afrika közötti partnerség erősítése érdekében hosszú távú, kölcsönösen előnyös kapcsolatrendszerek kialakítására van szükség. Az afrikai befektetések bővítése, különösen a bányászati és energiaszektorban, hozzájárulhat a kontinens gazdasági fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez, amely végső soron az illegális migráció csökkentését eredményezheti. Hangsúlyozta, hogy míg az uniós felekkel egyes feltételek miatt több évig is tarthat egy-egy gazdasági projektről és támogatási csomagról szóló megállapodás megvalósítása, addig a kínai gazdasági vezetők és befektetők néhány hét, egy-két hónap alatt tudnak ugyanezen kérdésekben megfelelő eredményre jutni. Francis professzor szerint az EU-nak át kellene gondolnia a választási megfigyelői missziók jelenlegi formáját is, mivel sok afrikai ezt újfajta gyarmatosításként érzékeli. Ehelyett olyan megközelítéseket kellene kidolgozni, amelyek valódi együttműködést és tiszteletet tükröznek, valamint hozzájárulnak a demokratikus folyamatok erősítéséhez Afrikában.

Az afrikai katonai puccsokról szóló előadásában Francis professzor rávilágított arra, hogy ezek az események gyakran a politikai instabilitás, a gazdasági nehézségek és a társadalmi elégedetlenség következményei. A katonai puccsok destabilizálják az érintett országokat, akadályozzák a gazdasági fejlődést, és hozzájárulnak a humanitárius krízisek kialakulásához. Az afrikai országoknak és nemzetközi partnereiknek együtt kell működniük a politikai stabilitás, a jó kormányzás és a társadalmi igazságosság előmozdítása érdekében, hogy megelőzzék a hasonló eseményeket a jövőben.

Francis professzor hangsúlyozta, hogy az afrikai regionális gazdasági közösségek integrációjának előmozdítása is kulcsfontosságú. Az integráció segíthet a gazdasági növekedés erősítésében, a kereskedelmi akadályok lebontásában és a politikai stabilitás megteremtésében. Az EU-nak és Afrikának együtt kell működnie ezen célok elérése érdekében, hogy egy stabilabb és prosperálóbb jövőt építhessenek közösen. Ez elsősorban az EU érdeke, mivel a multipoláris új világrendben az afrikai országok számára számos új lehetőség nyílik és szívesen élnek is ezekkel akár kínai, akár más irányból érkező lehetőségekkel, hiszen sokkal kevesebb politikai feltételnek kell megfelelniük a siker érdekében.

Összességében Francis professzor látogatása és előadásai jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Ludovika hallgatói és a magyar szakértők mélyebb betekintést nyerjenek Afrika és az EU kapcsolatának buktatóiba és lehetőségeibe, valamint a kontinens előtt álló politikai és gazdasági kihívásokba.

 

Szöveg: NKE ÁNTK Nemzetközi Osztály

Fotók: Szabó András / Szilágyi Dénes