NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

V. Magyary Konferencia

Ötödik alkalommal rendezett konferenciát a Magyary Zoltán Szakkollégium a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) április 26-án. Az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának (ÁNTK) legrégebben működő szakkollégiuma idén hagyományteremtő jelleggel nemcsak előadásokat szervezett, hanem poszterversenyt is hirdetett az érdeklődőknek.

„Intézményünk valamennyi oktatási és tudományos tevékenysége a közjó szolgálatát helyezi a középpontba” – jelentette ki köszöntőjében Deli Gergely. Az NKE rektora a konferencia névadóját, Magyary Zoltánt a közigazgatás kiemelkedő alakjának nevezte, aki az NKE számára példakép. Úgy fogalmazott: Magyary a közigazgatás modernizációja érdekében végzett tevékenysége saját korában úttörőnek számított, és a mai napig hatással van a magyar közigazgatás tudományos, illetve szakmai szervezésére. Hozzátette: jogtudós elvei is jelentősek, mert véleménye szerint a közigazgatásnak – amely az emberek és a nemzet szolgálata – tisztességesnek és hasznosnak kell lennie.

Az NKE legrégebben működő, Magyary Zoltánról elnevezett szakkollégiuma 2001 óta ad lehetőséget a közigazgatástudomány iránt érdeklődő hallgatóknak szakmai ismereteik elmélyítésére – fejtette ki Deli Gergely. Ennek is köszönhető, hogy a konferencián ismét rekordszámban vesznek részt és adnak elő a fiatalok – emelte ki, arra biztatva a jelenlévőket, hogy kapcsolataik építésére is használják az eseményt.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen célunk, hogy a nálunk végzett hallgatók mind a hazai közigazgatásra, mind a nemzetközi szerepvállalásra alkalmas szakemberekké váljanak, hogy tudásukkal, készségeikkel, kvalitásaikkal és jellemükkel képesek legyenek a közjó és a haza felkészült és felelősségteljes szolgálatára” – hangsúlyozta Deli Gergely. Ennek érdekében számos olyan NKE-s képzésen vehetnek részt a fiatalok, mint a Nemzetek Európája Karrierprogram és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen szervezett Magyar Diplomáciai Akadémia – hívta fel a figyelmet.

„Ezen a konferencián minden előadás és kutatás arról tesz tanúbizonyságot, a hallgatók elkötelezettek amellett, hogy jelentős hatást gyakoroljanak tanulmányaikkal közösségünkre” – fogalmazott beszédében Méhes Tamás. Az ÁNTK oktatási dékánhelyettese megerősítette: minden hallgató egyedi tehetséggel és képességekkel rendelkezik, ezeket pedig az NKE oktatói igyekeznek felszínre hozni és támogatni.

Azzal, hogy a hallgatóknak biztosítják az eszközöket és a mentorálást a jelentős kutatásokban való részvételhez, nemcsak oktatási tapasztalataikat gazdagítják, hanem az NKE hírnevét is erősítik – mutatott rá Méhes Tamás.

„Az együttműködés és a tudásmegosztás révén a hallgatók nemcsak saját látókörüket tágítják, hanem az egyetemek kollektív fejlődéséhez is hozzájárulnak” – fogalmazott a dékánhelyettes.

A megnyitó végén Mátyás Flóra, a Magyary Szakkollégium szakmai vezetője is köszöntötte a jelenlévőket, majd közel hetven előadó fejtette ki gondolatait az állam- és jogtudomány, a társadalomtudomány, a közszolgálati és munkajog, a nemzetközi tanulmányok, a biztonságpolitika, a kiberbiztonság, valamint a történelemtudomány és jogtörténet témakörében. A szervezők idén hagyományteremtő jelleggel egy poszterversenyt is meghirdettek, amelyre közel húsz pályamunka érkezett.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes