NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Dobogós helyezést ért el az ÁNTK hallgatója

A Lakitelek Népfőiskola Alapítvány és az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (IKON) szervezésében március 6-8. között rendezték meg Lakiteleken a Rongyos Gárda történetét bemutató tudományos konferenciát, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) öt hallgatója vett részt. A rendezvényre összesen huszonhárom résztvevő érkezett kilenc magyarországi felsőoktatási intézményből, valamint két határon túli felsőoktatási intézményből.

A megmérettetésen Paronai-Trepák Erika az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Államtudományi osztatlan szakjának I. évfolyamos levelezős hallgatója a III. helyezést érte el.

A téma az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés, illetve a Rongyos Gárda története volt, amely témakörön belül lehetett írni például arról, hogy kik voltak a Rongyos Gárda tagjai, kik voltak a vezetői, hogyan zajlott a Sopron környéki népszavazás 1921 decemberében, továbbá arról is, hogy hogyan és miért maradt meg Nyugat-Magyarország e kis szelete Magyarországnál.

Az előadók az előzetesen befogadott kutatási terveik alapján készítették el a választott témában a tanulmányukat, amelyet szakértő zsűri pontozott, majd a tudományos konferencián egy 15 perces előadás keretében nyílt lehetőségük a pályaművek bemutatására.

A pályamunkákat és az azt bemutató előadásokat a Szakály Sándor történész professzor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója elnökletével vezetett szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár igazgatója, Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke és Fekete Gyula közgazdász voltak.

Az első három helyezett pénzjutalomban részesült, továbbá az első öt helyezett hallgató számára júliusban kirándulást szerveznek a rendezvényt lebonyolítói Sopronba.

 

Szöveg: Paronai-Trepák Erika