NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A hazai és a nemzetközi közigazgatás is számít rájuk

Felező bált tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara (ÁNTK). Az eseményen Varga Réka dékán és Zachar Péter Krisztián nemzetközi dékánhelyettes köszöntötte a tanulmányaik feléhez ért hallgatókat, akik egy állófogadás után hajnalig táncolhattak.

 „Az egyetemi évek olyanok, mint a matekfeladatok: hosszúak, bonyolultak, de végül mindig megoldhatók” – mondta köszöntőjében Varga Réka. Az ÁNTK dékánja hangsúlyozta: az, hogy a hallgatók a tanulmányaik felénél járnak, önmagában is eredmény. Ez az esemény arra is alkalmat ad ugyanakkor, hogy a fiatalok számot vessenek, mit értek el eddig és képzéseik befejezéséhez erőt merítsenek – tette hozzá.

„Ez egy ünnepi alkalom és mérföldkő is Önöknek”– hívta fel a figyelmet Varga Réka, kiemelve: a hallgatóknak el kell kezdeniük gondolkozni azon, hogy a diplomájuk megszerzése után mivel szeretnének foglalkozni. A dékán azt kívánta a felezősöknek, hogy az eddig megszerzett tapasztalatokat kamatoztatni tudják további tanulmányaik során és később a munkahelyükön is.

„A nemzetközi kapcsolatok, a jog, az államtudományok és az igazgatási ügyek tanulmányozása nem könnyű feladat, az összetett politikai rendszerek, jogi struktúrák, kulturális különbségek mély megértést igényelnek mindannyiuktól” – emlékeztetett Zachar Péter Krisztián. Az ÁNTK nemzetközi dékánhelyettese kifejtette: ha a hallgatók többet szeretnének megtudni a globális változások koráról, a migrációs kihívások okairól, az olaj- és gázárak alakulásáról, vagy a fenntartható gazdaság kérdéseiről, a többszintű kormányzásról, az uniós döntéshozatalról, a kiberbiztonságról, az űrjog jövőjéről, a protokollismeretekről, esetleg a digitális kultúráról, az ÁNTK szakembereitől tanulhatnak a legtöbbet.

„Nincs kétségem afelől, hogy a következő években is kiemelkedő teljesítményt fognak nyújtani” – jelentette ki Zachar Péter Krisztián, hangsúlyozva: a kemény munka és a kitartás nem marad észrevétlen, a hallgatók erőfeszítései pedig kifizetődnek a jövőben. Arra biztatta a felezősöket, hogy az esetleges kudarcok után se adják fel, és használják ki az összes lehetőséget, amellyel találkoznak, legyen szó szakmai gyakorlatról, kutatási programokról, tudományos rendezvényekről, vagy nemzetközi csereprogramokról. Hangsúlyozta: a fiatalok nincsenek egyedül, mert mindig számíthatnak csoporttársaikra, illetve családjuk és barátaik mellett oktatóik és mentoraik támogatására is. Arra kérte a hallgatókat, hogy legyenek nyitottak az új ötletekre, perspektívákra, tanulási lehetőségekre és ne féljenek kilépni a komfortzónájukból, kipróbálva valami újat.

„Az, hogy néha elbukunk, természetes része a tanulási folyamatnak, és segíthet azonosítani azokat a területeket, ahol javulásra van szükségünk” – fogalmazott Zachar Péter Krisztián, aki arra is kérte a jelenlévőket, hogy maradjanak kíváncsiak és szomjasak a tudásra. Megerősítette: az új világnak olyan fiatalokra van szüksége, akik elsajátítják a nemzetközi szinten szükséges készségeket, de képesek helyben a hazájukért cselekedni, megértik a globalizációban rejlő lehetőségeket, valamint annak korlátait és kockázatait is. Hozzátette: a vezetők olyan generációjára van szükség, amely nemcsak a mindennapi helyzetekben, hanem válságok idején is sikeres tud lenni. Végül arra bátorította a fiatalokat, hogy maradjanak szenvedélyesek a választott tanulmányterületük iránt, mert lelkesedésük másokat is inspirálni fog, és új lehetőségeket nyit meg a karrierépítésük során.

Az eseményen Szabó Zsanett, az ÁNTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke tartott pohárköszöntőt, majd az állófogadás után a felezős hallgatók egy zenés-táncos mulatságon is részt vehettek.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes