NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

NASPAA Diák Szimulációs Verseny az NKE-n

A 2023-as évben elkezdődött az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) három mesterképzésének akkreditációs folyamata a Network of Schools of Public Policy, Affairs and Administration (NASPAA) intézményrendszer keretein belül. Az akkreditációs folyamat támogatásaként idén először, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont a NASPAA évente megrendezett Diák Szimulációs Versenyének, február 23-24. között.

Varga Réka, az ÁNTK dékánja köszöntötte a hallgatókat, majd a NASPAA szimulációkért felelős vezetője, Alex Minkoff beszédébent kiemelte: a rendezvény célja, hogy a hallgatók szimuláció keretében olyan szituációkat oldjanak meg, amelyekkel a későbbi pályafutásuk során is találkozhatnak közszolgálatban dolgozó szakemberekként.

A hallgatók a verseny napján 3-5 fős csapatokban mérkőzhettek meg egymással négy fiktív ország különböző politikai tisztségviselőinek (miniszterelnök, belügyminiszter, munkaügyi miniszter és Altrippa Treaty Group képviselő) szerepében.

Az idei évben a migráció témaköre volt a középpontban: a hallgatóknak egy polgárháborús helyzet okán menekülő bevándorlási hullámot kellett kezelniük öt év lefolyása során. A délelőtti szimuláció után a három legjobban teljesítő csapat a délután folyamán egy előadás alkalmával mutatta be az általa alkalmazott stratégiát.

A szakmai zsűri tagja volt Varga Réka, az ÁNTK dékánja, Vastag Gyula, ó professor emeritus, Hautzinger Zoltán r. ezredes, az RTK oktatási dékánhelyettese, Marsai Viktor, az ÁNTK egyetemi docense, valamint Kovács Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. A nap végén a szakmai bírálóbizottság és a hallgatók informális panelben beszélhették át a tanulságokat, a szimuláció valós élethez hasonlító elemeit, valamint az általuk használt stratégiák alkalmazásának előnyeit és hátrányait.

A versenyen Budapesten 26, a közszolgálat területén mesterképzésen és doktori képzésen tanuló hallgató vett részt Belgiumból (Ghent University), Hollandiából (Maastricht University és UNU-MERIT: United Nations University Maastricht Economic and Social Research Institute on Innovation and Technology), Kazahsztánból (Nazarbayev University), illetve Magyarországról a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kívül a Budapesti Corvinus Egyetemről és a Széchenyi István Egyetemről.

A megmérettetésen összesen mintegy 300 hallgató vesz részt 12 helyszínen világszerete: Fundação Getulio Vargas (Brazília), Grand Valley State University (Michigan állam), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Magyarország), Metropolitan College of New York (New York állam), Old Dominion University (Virginia állam), Rice University (Texas állam), San Diego State University (Kalifornia állam), North South University Dhaka (Banglades), Suffolk University (Massachusetts állam), The American University in Cairo (Egyiptom), University of Colorado Denver (Colorado állam), University of Nebraska at Omaha (Nebraska állam).

 

Szöveg: Schmidt Laura

Fotó: Szilágyi Dénes