NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Az akadémiától a médiáig – retorikai technikák a sikeres szerepléshez

Tudjuk, de nem merjük. Sejtjük, de nem tudjuk. Biztosan tudjuk, bár még sosem próbáltuk. Miről is van szó? A médianyilatkozatról és a pitch típusú előadásról.

Retorikai tréninget szervezett a Kreatív Tanulás Iroda (KTI) január 9-én, amely abban segített a részt vevő egyetemi oktatóknak és kutatóknak, hogy kutatásaikról bátrabban nyilvánuljanak meg szóban, akár rövid konferencia-előadás, akár pályázati pitch, akár médianyilatkozat formájában.

Az interaktív programot Veszelszki Ágnes tanszékvezető és Szabó Kincső tanársegéd, az ÁNTK Digitális Média és Kommunikáció Tanszékének munkatársai tartották. A résztvevők egyetemünk mind a négy karát képviselték, akik a sciXcom-modellre építő elméleti alapok elsajátítása mellett rögtön a gyakorlatba ültethető ötleteket is kaptak azon elv alapján, hogy csak azt jegyezzük meg igazán, amit ki is próbálunk. Így lehetőségük volt az elsajátított tudást azonnal a gyakorlatban is megvalósítani: kamera és mikrofon előtt szerepelni.

Az érintettek visszajelzést kaptak az előadásaikról a tréningvezetőktől és a többi résztvevőtől, ehhez kapcsolódóan pedig egyéni mentorálást is igénybe tudnak venni. A program a későbbiekben is folytatódik, a következő félévekben is lehet majd jelentkezni a KTI retorikai és médiatréningjére.

 

Szerző: Veszelszki Ágnes

Fotó: Szilágyi Dénes