NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Milyen globális strukturális változásokat hoz az ukrán háború és ennek milyen következményei lesznek a kelet-ázsiai biztonságra?

Tomohisa Takei nyugalmazott japán admirális tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) december 4-én. 

Bartók András, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója ismertette a nyugalmazott admirális életútját, majd Zachar Péter Krisztián, az ÁNTK nemzetközi dékánhelyettese bevezetőjében elmondta, hogy Tomohisa Takei, aki a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők 32. vezérkari főnökeként szolgált, előadásában arról beszélt, hogy az ukrán háború és annak eszkalációja milyen hatással lehet a távol-keleti világra.

Zachar Péter Krisztián kifejtette, hogy Japánt és Magyarországot szoros kapcsolat fűzi egymáshoz az élet szinte minden területén, legyen szó gazdaságról, kultúráról vagy társadalmi életről. „Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy meghallgathatom egy kiváló geopolitikai és biztonságpolitikai szakértő előadását” – emelte ki. Szerinte fontos figyelni arra, hogy a regionális és a globális gazdasági és katonai narratívák milyen irányba haladnak napjainkban. A dékánhelyettes úgy véli, nagyon fontos látni, hogy ebben a szituációban Japánnak milyen a geopolitikai gondolkodása, különösen azért is, mert hazánkkal sok minden köti össze.

„Japán ma – a mellett, hogy Magyarország fontos partnere – globális gazdasági erő is, jelentős kereskedelmi és befektetési jelenléttel a régióban” – hangsúlyozta Zachar Péter Krisztián. A dékánhelyettes részletezte, hogy az egyetem diákjai részt vesznek japán csereprogramokban, és ösztöndíjjal is kimennek a szigetországba. Zachar Péter Krisztián úgy véli, hogy a válság idején még jobban felértékelődik a partnerségi viszony az országok között, amely egyfajta hidat jelenthet. A dékánhelyettes hozzátette, hogy a Japánnal való kölcsönös viszony különösen fontos az egyetem számára. Ennek során lehetőség nyílik arra, hogy a tudósok és szakemberek a nemzetközi és a gazdasági kapcsolatok és a globális béke és biztonság megteremtésével kapcsolatos témákat vitathatnak meg.

Tomohisa Takei előadásában kifejtette, hogy a háború Ukrajnában a világ szerkezeti változásait hozta magával, valamint a konfliktus a globális struktúra tripolarizálódását. A korábbi vezérkari főnök kitért a Hamászra is, amely szerinte szintén szétzilálja a globális struktúrát, ugyanakkor a regionálisan is zűrzavart kelt. Tomohisa Takei úgy látja, hogy a fentebb említett szerkezeti változások a kelet-ázsiai biztonságra is hatással vannak, elég, ha egyebek mellett a Kína és Tajvan feszült viszonyára gondolunk, de az észak-koreai felderítő műholdak fejlesztése is felgyorsul, a kínai-orosz kapcsolatok pedig megromolhatnak. „Oroszország kiesik a nagyhatalmi státuszból és Kína kisebb partnerévé válik” – emelte ki Tomohisa Takei.

„Az Egyesült Államok hegemóniája viszonylag szűkül Kelet-Ázsiában” – hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette, hogy az USA-tól függő országoknak érdemes együttműködniük Washingtonnal, hogy meg tudják erősíteni elrettentő képességeiket. A szakértő előadásában beszélt Kínáról is: szerinte az ország alapvető biztonságpolitikája, hogy a szomszéd országok által nem lebecsülhető katonai erővel rendelkezzen, és lehetőleg határait kiterjesztve bővítse befolyását. Úgy látja, az egyetlen módja annak, hogy egy kis ország vagy a kontinens megőrizze függetlenségét, hogy több országgal szövetségre lép és lehetőség szerint létrehoznak egy önvédelmi rendszert.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Tomohisa Takei