NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Szókimondó videóbloggert kérdezhettek a hallgatók

Külföldi kalandjairól, utazásainak előkészítéséről és gyerekkori félénkségéről is mesélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közönségének a szókimondó Magyarósi Csaba videóblogger, szerkesztő november 15-én. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Hallgatói Önkormányzata Fotelból a világ körül című rendezvénysorozatának utolsó eseményén Kamrás István, a HÖK elnöke beszélgetett a világutazóval.

Gyerekkorában nagyon félt attól, hogy másokkal kommunikáljon, ezért 11 évesen végigment az utcán és mindenkitől megkérdezte, hány óra van, majd beiratkozott egy színjátszókörbe, ahol megismerkedett azzal a lánnyal, aki miatt beiratkozott kommunikáció szakra – emlékezett a beszélgetés elején Magyarósi Csaba. Kifejtette: korábban sokan megnehezítették a szakmai életét, ami arra ösztönözte, hogy azzal foglalkozzon, amit szeret. Felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy legyenek hálásak azoknak, akik hátráltatják őket, mert lehet, hogy ezek hatására érik majd el a céljaikat.

Beszélt arról, hogy 14-15 éves korában került először a kezébe kamera, majd az egyetem elvégzése után a gazdaság, illetve a technika és tudomány rovatnál kezdett dolgozni az Indexnél. Még a YouTube indulása előtt készítette az első videóját, ami a hírportálon hatalmas nézettséget ért el – részletezte, hangsúlyozva: egy spontán ötlet és nem tudatos döntés volt, hogy a videós lett. Úgy fogalmazott: hálás azért, hogy az Indextől kétszer is elküldték, mert így meg tudja valósítani a saját ötleteit. Mivel azonban a videók gyártásánál sok az adminisztrációs feladat, nem a televíziós csatornáknak, hanem a YouTube-ra készít tartalmakat – tette hozzá.

Ma egyre több olyan trend van, amely elveszi az újságíróktól a kapuőr szerepet – jelentette ki Magyarósi Csaba, aki szerint ez annak köszönhető, hogy megjelentek a blogok. Úgy fogalmazott: a klasszikus sajtó mindennapjai meg vannak számlálva, és nagy veszélyeket rejt a jövőre nézve, ha csak a közösségi médiából tájékozódnak az emberek. Kitért arra is, hogy napjainkban is olvas jó cikkeket akár fiatal újságíróktól is, de úgy látja, hogy „hígul a mezőny,” és a mesterséges intelligencia sokaknál jobb anyagokat ír.

Ha egy olyan szituációval találkozik, amit a videóban nem mondhatna el, csak azért is elmondja – jelentette ki a videóblogger, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy nem akar véleményvezér lenni.

Elmondta, hogy már gyerekkorában is nagyon érdekelte a technológia, manapság viszont jobban foglalkoztatja az utazás, a történelem és a kultúra, ami a videóinak tartalmain is látszik. Hozzátette: videóin mindig látszik, hogy érdekli-e az adott hely, vagy sem, ezért inkább olyan országba utaznak szívesebben operatőr kollégájával, amit szeretne felfedezni. Angolul a legtöbb helyen meg tudja magát értetni és németül is beszél, de mivel a kedvenc állama Spanyolország, mert szerinte ott nagyon kedvesek és nyugodtak az emberek, spanyolul is el kezdett tanulni – fejtette ki.

A saját maga által megtervezett utakra mindig több tervvel készül, mert a forgatások ütemterve nagyon szoros – részletezte, hozzátéve: mivel minden időt ki kell használniuk, általában az autóban vágja meg az anyagokat két város között. Beszélt arról is, hogy jövőre ismét szeretne eljutni az Egyesült Államokba, de tervei között szerepel egy új-zélandi, egy japán, egy vietnami és egy ausztráliai út is.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes