NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Rang vagy felelősség?

A IX. Önkormányzatiság napjainkban című konferenciát november 10-én, a Szent László Kápolnában rendezték meg.

Farkas Zsuzsanna, a Miniszterelnökség Területfejlesztésért Felelős Államtitkárság Területfejlesztési Elemzési Főosztályának vezetője A területfejlesztés új irányai című előadásában a formálódó új területpolitika elemeit ismertette. Elmondta: a versenyképesség növekedése, a vidéki népesség megtartó erejének növelése hívták életre az új területpolitikát.

Szegvári Péter címzetes egyetemi docens részletesen szólt a kisvárosok társadalmi innovációs potenciáljáról. Mint mondta, nemcsak a befektetőkért, turistákért, de a lakosság megtartásáért is küzdeniük kell.

Zongor Gábor, a Comitatus Társadalomkutató Egyesület önkormányzati szakértője a hazai önkormányzati autonómia legyengült állapotáról szólt A városok mint az önkormányzatiság bástyái című prezentációjában, majd a hazai önkormányzati „legeket” elemezte.

Szabó Tamás, a Homo Oeconomicus Alapítvány elnöke a várossá nyilvánítás folyamatának feltételeit tekintette át, majd Gyergyák Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, az NKE ÁNTK Közszervezési és Infotechnológiai Tanszékének mesteroktatója beszélt a de jure és de facto kisvárosok témájáról. Rang vagy felelősség kisvárosnak lenni? – tette fel a kérdést.

Végezetül Nagy Sándor, Kistelek polgármestere, a Kisvárosok Szövetségének alelnöke előadásában a kisvárosi önkormányzatok érdekképviseletével kapcsolatban elmondta, hogy a kisvárosok fejlesztésben mutatkozó felelőssége sokkal nagyobb, mint azt eddig gondoltuk. Egy terület fejlesztéséhez – a saját településen túlmutató – holisztikus szemléletmódra van szükség.

Az eseményről részletesen az egyetem tudományos portálján, a ludovika.hu cikkében olvashatnak.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes