NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Új kihívásokkal szembesül a harmincéves közös piac

30 éves a belső piac címmel rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Karának (ÁNTK) Európai Köz- és Magánjogi Tanszéke (EKMT) november 7-én a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében. Deli Gergely, az NKE rektora köszöntőjében kiemelte, az esemény jól illeszkedik az egyetem nemzetköziesítési stratégiájába. Ennek fontos célja ugyanis, hogy az intézmény kapuját olyan végzett, leendő közszolgák hagyják el, akik a szélesebb, nemzetközi szempontból is képesek átlátni a közszolgálat előtt álló mai kihívásokat, akár az unió működését, így például a közös piac szabályozását is, amelyről a mai előadássorozat szól.

Bartóki-Gönczy Balázs, az NKE ÁNTK dékánhelyettese elmondta, a közös piac, az EU egyik legnagyobb vívmánya 1993 óta könnyíti meg az európai emberek és cégek életét. A közös piac adhat választ a jelenlegi kihívásokra is, hiszen ez a kontinens ellenállóképességének gerince.

Simonné Gombos Katalin, az NKE ÁNTK EKMT tanszékvezető egyetemi tanára azt hangsúlyozta, Európa, így a közös piac is a miénk, ezért fontos, hogy minél többet beszéljünk róla. Ezek a szabályok és standardok könnyítik meg mindennapjainkat, így tudnak Európa polgárai vásárolni, kereskedni, tanulni a kontinensen. A közös piac része az emberek szabad mozgása, a tanulás szabadsága – mint például az Erasmus – vagy épp a közös nyugdíj- és betegbiztosítás megléte.

A konferencia első plenáris előadását Villányi József, az NKE címzetes oktatója, az Európai Parlament osztályvezetője tartotta. Azt hangsúlyozta, az elért, világszinten is jelentős eredmények után az uniós jogalkotás gőzerővel készül a digitális átállásra, az új technológiák szabályozására, illetőleg a zöld transzformációra.

Allan F. Tatham, a madridi Universidad CEU San Pablo jogi karának egyetemi tanára előadásában arról szólt, a közös piac, az azt létrehozó uniós jogszabályok nem a kormányok, nem a hatalmas vállalatok, hanem valamennyi európai polgár előnyét szolgálják.

A konferenciáról részletesebben az egyetem tudományos portálján, a ludovika.hu cikkében olvashat.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes