NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Biztonságos menedék? Van-e a dollárnak alternatívája a nemzetközi kereskedelemben?

A pénzügyi rendszer átalakulása címmel tartott előadást Czeczeli Vivien, az NKE ÁNTK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszékének adjunktusa október 16-án.

A történeti visszatekintést követően elhangzott: a dollár ma is biztonságos tartalékdeviza, amelyre nagy szükség van a nemzetközi tranzakciók során, hiszen a domináns nyersanyagok (ilyenek például az olaj, a kávé vagy a cukor) ára is dollárban kifejezett. Az országoknak exporttöbblet esetén el is kell tudniuk helyezni azt; az USA feladata, hogy ehhez pénzügyi eszközöket biztosítson. E rendszer előnye Amerika számára az alacsony tőkeköltség: a nagy kereslet miatt a kamatok alacsonyan tudnak maradni, olcsóvá téve az életszínvonal-javításhoz szükséges forrásbevonást. A magasabb dollár árfolyamból fakadó hátrány pedig az exportőröknél csapódik le.

Jóllehet, ma is a zöldhasú a vezető tartalékdeviza – világszinten majdnem 60 százalék tartalék áll dollárban – fokozatosan tör előre az euró és a kínai fizetőeszköz. Terjeszkednek a BRICS-államok is. A gazdasági fejlődés szempontjából ígéretesnek tűnő országok közössége alternatívát próbál nyújtani az IMF helyett is, ám eleddig nem voltak elég erősek és szervezettek ahhoz, hogy új fejlesztési bankként lépjenek fel.

Ugyanakkor az is tény, hogy a világ olajkereskedelmének mind nagyobb része bonyolódik kínai jüanban, és az is, hogy a jelenleg zajló technológiai forradalomban kulcsszereplő lítium, nikkel, kobalt és mangán lelőhelyek jó része a BRICS államok területén van, e szempontból tehát erőfölényben vannak a „déli” államok.

A Fiat pénzrendszer eredményeképp jelenleg a világszinten megteremtett érték négyszerese az adósság, nagy kérdés tehát, miképpen képes fennmaradni e rendszer. A növekedés hiteleken alapszik tehát – ha ellenben elapadnának a kölcsönök, megállna a bővülés, krízisbe sodorva a világgazdaságot. Erre pénzteremtés, majd annak nyomán infláció szokott lenni a válasz. Mi lehet ehelyett a kivezető út?

Az előadó részletesen szólt a digitális jegybankpénzről és arról, merre tart a nemzetközi pénzrendszer fejlődése. Részletes beszámolónkat az NKE tudományos-ismeretterjesztő portálján, a ludovika.hu cikkében olvashatják.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes