NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Nyári egyetem a kisebbségvédelemről

A pandémia óta első ízben rendezték meg jelenléti formában a Global Minority Rights Summer School programsorozatot, amely az NKE Nemzetközi Jogi Tanszéke, a Tom Lantos Intézet, a University of London berkein belül működő Human Rights Consortium és a Minority Rights Group International közös szervezésében valósult meg az egyetem Orczy Úti Kollégiumában.

A rendezvény július 9-én rövid ismerkedéssel és workshoppal vette kezdetét. A következő napon Deli Gergely köszöntötte a megjelenteket. Az NKE rektora ismertette az intézmény képzési palettájának főbb elemeit, hangsúlyozva: a nemzetközi jogi, a katonai, a rendészeti, a vízgazdálkodási és az egyéb oktatási területek mind a közszolgálathoz, közszférához kötődnek. Az NKE regionális tudásközpontként működik – fogalmazott. A kisebbségi jogok témája Magyarország számára máig kifejezetten releváns: számos kisebbség él hazánkban, és nagyon sok magyar él határainkon kívül kisebbségben. Az NKE kiemelt figyelmet szentel e jogterületnek, a Nemzetközi Jogi Tanszék a kezdetektől részt vesz e nyári egyetem szervezésében. Az egyhetes programsorozat remek platformot kínál a felsőoktatás, a nonprofit szervezetek, valamint a kormányzati intézmények közötti kooperációra, emelte ki Deli Gergely. 

Bíró Anna-Mária, a Tom Lantos Institute igazgatója is köszöntötte a hallgatókat. Öröm, hogy három év Zoom-on folytatott tanulás után most élőben kaphatunk energiát egymástól és cserélhetünk eszmét kisebbségvédelmi kérdésekről – mondta. Vízi Balázs, az NKE Nemzetközi Jogi Tanszékének docense azt emelte ki, hogy immár 11-ik alkalommal rendezik meg e programot. Örömét fejezte ki, hogy számos kontinensről érkeztek résztvevők. Nagyon érzékeny e téma régiónk számára. Helyi, történelmi tapasztalataink révén fogékonyak vagyunk a kisebbségvédelemmel kapcsolatos kérdésekre; e nyári egyetem fontos hozadéka, hogy tanulhatunk más régiók kapcsolódó tapasztalataiból is – mutatott rá.

Corinne Lennox, a Londoni Egyetem Nemzetközösségi Tanulmányok Intézetének emberi jogi előadója, a School of Advanced Study Központ Human Rights Consortium-ának igazgatóhelyettese a program nemzetközi jellegét emelte ki, hiszen az a világ minden pontján élő kisebbségekről szól. Fontos erősíteni és nemzetközi szintre emelni a szolidaritást és a kisebbségek védelmét – vélekedett. Ehhez nagyon hasznos egymás megismerése – amihez a következő egy hét fontos tapasztalatokkal járul hozzá.

A szervező intézmények képviselőinek köszöntői után a hallgatók is bemutatkoztak: jellemzően doktori tanulmányokat folytató kutatók érkeztek, sokan közülük személyes tapasztalataik, megéléseik okán is ismerve, értve a kisebbségi lét kihívásait. A Romániában élő magyarok, az afrikai kisebbségekhez tartozók, az orosz-ukrán, a moldovai, valamint a nyugat-európai és a dél-amerikai részvevők egyaránt kifejezték reményüket a tekintetben, hogy nemcsak az előadásokból, de egymástól is sokat tanulnak majd az elkövetkező napokban.

A hétfői első előadást Mohammad Shahabuddin, a Birmingham Law School professzora tartotta Bevezetés a gyarmati rendszer felbomlásába és az kisebbségi jogokba címmel. Ebben elsőként a gyarmati rendszer végéről, a folyamat részleteiről szólt, majd megvizsgálta az ideológiák szerepét a posztkoloniális állam, a nemzetállam és a liberális állam esetében. Megállapította: a nemzetközi jog kulcsszerepet játszott az államok ideológiai működésében. A gyarmati rendszerek felbomlását követően a nemzetállamokat a homogén nemzet építése, a nemzeti és területi egység kérdései foglalkoztatták, míg a liberális államokat inkább a polgárság, az egyenlőség, valamint a diszkrimináció elleni küzdelem. A fejlesztő államokra pedig az a jellemző, hogy azokban olyannyira fókuszba állítják a haladást, hogy ennek sok esetben áldozataivá válnak a kisebbségek – jelezte az előadó.

A nap további részében Connie Lennox mellett Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó ENSZ különleges jelentéstevője tartott előadást. Az egyhetes eseményen a nemzetközi kisebbségvédelem kérdései kerülnek napirendre. Július 10-én általános áttekintést kaphatnak a témáról a résztvevők, július 11-én Afrika és a Közel-Kelet, szerdán Ázsia, csütörtökön az amerikai kontinens kapcsolódó problémái, témái kerülnek terítékre. Július 14-én a Tom Lantos Institute projektjeiről lesz szó, július 15-én pedig a Parlamentet látogatják meg a számos országból érkezett hallgatók.

 

Szöveg: Kovács Lilla, ludovika.hu

Fotó: Szilágyi Dénes