NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Magyary Zoltánra emlékeztek az NKE-n

135 éve született Magyary Zoltán jogtudós, akinek szellemi örökségét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) megalakulása óta ápolja. E hagyomány részeként a magyar közigazgatástudomány egyik legjelesebb képviselőjéről a születésnapján közösen emlékezik meg az egyetem, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara (ÁNTK), valamint a Magyary Zoltán Szakkollégium (MZSZK).

„Magyary példamutató és iskolateremtő munkássága mindannyiunk számára ismert, tanításai a jelenkor kihívásai során is zsinórmértékül szolgálnak” – fogalmazott az ÁNTK dékánja. Varga Réka hangsúlyozta, hogy Magyary Zoltán kimagaslott kortársai közül, tudományos eredményeit a nemzet és a közjó szolgálatába állította.

A dékán felhívta a figyelmet arra is, hogy a közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője szülővárosában, Tatán működő Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) és az NKE ÁNTK-n működő MZSZK elkötelezett a szakmai kooperáció iránt. A két szervezet közötti szoros együttműködést is összekapcsolja az iskolateremtő jogtudós örökségének gondozása: az NKE és az MZNT Magyary Zoltán szellemi örökségének őrzése, szakmai hagyományainak ápolása céljából 2012-ben együttműködési megállapodást kötött, amelyet 2023. június 2-án megújít a két intézmény – ismertette Varga Réka. 

Az együttműködés egyik pillére, hogy a két intézmény szakmai konferenciákat, tanácskozásokat szervez évente egy-egy alkalommal Budapesten, illetve Tatán Magyary Zoltán születésnapjához kapcsolódva, amelynek témáit egyrészt az új tudományos eredmények bemutatása adja, másrészt az aktuális gyakorlati feladatokhoz kapcsolódó elméleti problémák közül választják ki azokat. A szakmai együttműködésen túl a tehetséggondozás is középpontba kerül, amelynek részeként az MZNT által alapított Magyary-díjat az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar oklevélátadó ünnepségén a felek együtt ítélik oda.

Magyary Zoltán emlékét közösen, méltóképp őrizzük gondolatainkban, cselekedeteinkben egyaránt, és megtiszteltetés, hogy a mi feladatunk újra és újra felfedezni, milyen gazdag munkássággal és milyen emberközpontú gondolkodással rendelkezett Magyary Zoltán – zárta gondolatait az ÁNTK dékánja. 

Az NKE a „magyar nemzet közszolgálati fellegvára” – emelte ki a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke. Borsó Tibor ismertette a Társaság alapcéljait, valamint a névadó munkásságáról is szólt. Megjegyezte, Magyary nemcsak kiváló közigazgatási szakember, nemzetközi hírű professzor volt, hanem jellemében is tiszteletre méltó ember volt, „akinek gondolatai között mindig találunk olyan választ a ma problémáira, amely erőt adhat számunkra”.  Borsó Tibor az MZSZK-val kötött együttműködési megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott: kiállta az idő próbáját, az elmúlt évek sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy hatékony gyakorlati segítséget tud nyújtani abban, hogy a szakkollégiumi hallgatók kiváló közigazgatási szakemberekké válhassanak. 

Az ünnepségen Varga Réka dékán az egyetem és a kar nevében, Borsó Tibor a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság képviseletében, Sántha György a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület, Csibor Ferenc pedig a Magyary Zoltán Szakkollégium nevében koszorút helyezett el az NKE Oktatási Központjában található Magyary-emléktáblánál.

Magyary Zoltán katonatiszti családban született Tatán. Az 1930-as évektől egyetemi tanári és az általa alapított/vezetett közigazgatás-tudományi intézetben végzett kutató munkássága vált meghatározóvá. Idővel nemzetközi hírű közigazgatási tudós vált belőle, aki több idegen nyelven is beszélt és a több területhez kapcsolódó képességeit, mint például a gyorsírást, pénzügytant vagy szervezéselméletet folyamatosan fejlesztette. A közigazgatás területén jelenleg is tanítják és alkalmazzák a közigazgatási rendszerhez kötődő ismereteit és kutatásait, amelyek a mai napig meghatározóak. Szellemiségét hivatott ápolni az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon működő Magyary Zoltán Szakkollégium.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Magyary Zoltán