NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

"Amit adsz, nem vész el, amit elvetsz, megterem."

Az indiai Nirma University Nemzetközi Jogi Karán tartottak online előadásokat az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar oktatói. A Nirma Egyetem nemzetközi oktatási hónapjának keretében az ÁNTK hét oktatója is az indiai közmondás szellemiségében igyekezett elvetni a tudás magvait, hogy a jövőben gyümölcsöt teremjenek.

Az indiai egyetemmel való együttműködés gyökerei 2021-re nyúlnak vissza, amikor a Covid-időszakban a személyes megjelenés melletti óratartás ellehetetlenült. A minden év február végén-március elején megrendezésre kerülő nemzetközi oktatási hónap (international teaching month) így az indiai egyetem életében is átkerült a virtuális térbe. Ez az első ránézésre negatív változás azonban előnyöket is hordozott magában, mivel így több külföldi kollégát láthat vendégül a fogadó intézmény. Ezáltal egyrészt oktatók szélesebb körének előadásain vehetnek részt a hallgatók, másrészt több oktatónak nyílik lehetősége megismerni egy kiváló és dinamikusan fejlődő indiai magánegyetemet.

A Nirma University és az NKE között 2022-ben megkötött intézményközi megállapodás alapján idén több magyar oktató kolléga is részt vehetett a nemzetközi oktatási hónap programsorozatban, amely remélhetőleg a két egyetem közti kapcsolatok élénküléséhez és oktatói valamint hallgatói mobilitáshoz, közös tudományos projektekhez is vezethet a jövőben.

Az online oktatási hónap során elhangzott előadások az NKE oktatói részéről a következők voltak: Dr. Tóth Norbert tanszékvezető "A szankciók kérdésköre a nemzetközi jogban", Dr. Kutasi Gábor tanszékvezető "A globális minimumadó: szabályozási és gazdasági kilátások", Dr. Bartóki-Gönczy Balázs tanszékvezető "Az új űrkorszak jogi kihívásai", Dr. Hárs András docens "Az erő alkalmazása, az önvédelem és az ENSZ Biztonsági Tanácsa", Dr. Szappanyos Melinda docens "A vízhez való emberi jog - az elismerés felé vezető út", Dr. Zachar Péter Krisztián tanszékvezető: Magyarország, a V4-ek és a regionális együttműködés Közép-Európában", Nagyné Dr. Rózsa Erzsébet professzor "Egységes aktor-e a V4? Esettanulmányok a közel-keleti kapcsolatok és a nukleáris fegyverkezés példáján".

Szöveg: ÁNTK Nemzetközi Osztály


Címkék: ÁNTK