NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Megrendezték a Nemzetközi Vitaestet

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) Nemzetközi Bizottsága valamint a Nemzetközi és Európai Szakkollégium (NESZK) közös szervezésében idén is megrendezték a Nemzetközi Vitaestet, ,.

Az eseményen az NKE hallgatói nemcsak tárgyi tudásukat, de vitakészségüket is összemérhették az Orczy Úti Kollégiumban tartott megnyitót követően március 7-én. A résztvevő csapatok három tételmondathoz fejthették ki érveiket: 1. napjaink fiataljai nem figyelnek oda adataik védelmére a közösségi média felületein; 2. a nemzetközi hallgatók jelenléte nem csak a kultúrát színesíti, de az oktatás minőségére, valamint a munkaerőpiacra is pozitív hatással van; 3. A politikának nem szabad beleavatkoznia a sport életébe, ugyanakkor a sportnak hatással kell lennie a politikára.

Az előre átgondolt érveiket a csapatok első tagjai ismertették a Karl Popper-féle vita formai követelményeinek megfelelő módon. A csapat második tagjának feladata az érvek kibontása, tovább bővítése voltak. A későbbiekben a csapatok kérdéseket tehettek fel egymásnak a témával kapcsolatban, majd a végén, a csapatok harmadik tagjai összefoglalták a vita főbb pontjait. A vitákat  egyetemi oktatókból álló zsűri értékelte, aki nemcsak a csapatok előadó- és vitakészségét, érveinek koherenciáját véleményezte, hanem az egyéni teljesítményt is.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is az Ostrakon Apanzsa csapat vitte el az első díjat. A második helyen a Szebb Ostrakonosok nevű formáció végzett végzett, a dobogó harmadik fokára pedig az Euro(sceptic) Underdogs társulás léphetett. A zsűri értékelése szerint egyéni különdíjban Pitzer Dominik, az Ostrakon Apanzsa tagja részesült.

 

Szöveg és fotó: ÁNTK HÖK