NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A nők és a politika helyzete Iránban és Afganisztánban

Milyen forgatókönyvek képzelhetők el az iráni tüntetések kapcsán a nemzetközi politikában? Milyen a megítélése a tálib kormánynak Afganisztánban? Hogyan alakul a női jogok kérdése ezekben az országokban? Miképp értelmezhetők a vallási előírások és öltözködési kultúrák közötti eltérések? Ezek és hasonló kérdések voltak napirenden az ÁNTK HÖK Nemzetközi Bizottsága és a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék TDK-körének közös rendezvényén.

Az „Útinapló Iránból és Afganisztánból” című rendezvény meghívottjai, Nagyné Dr. Rózsa Erzsébet az NKE ÁNTK Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomáciai Tanszék egyetemi tanára és Novák-Varró Virág az NKE HHK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék tanársegéd oktatója, ismertették a hallgatókkal Irán és Afganisztán jelenlegi helyzetét.

Nagyné Dr. Rózsa Erzsébet a legutóbbi iráni utazásáról osztott meg a hallgatókkal érdekes információkat, képeket, történeteket. Igyekezett személyes történetei által közelebb hozni a perzsa ország történetét és politikai helyzetét, rámutatva, hogy a helyszínen a politikai feszültségek jóval kevésbé érzékelhetők és a nyugati percepció az országról sokszor téves. Kiemelte, milyen fontos élmény ott is a labdarúgó világbajnokság, amely alatt mind az iráni győzelem, mind a vereség ünneplésre adott okot. A győzelem természetesen érthető, azonban érdekes volt látni, hogy amikor Irán veszített, a szurkolók mégis ünnepeltek, hiszen a vereség az ottani olvasat szerint a rezsim vereségének számított.

Novák-Varró Virág kutatásai alapján elsősorban kül-, biztonság-, és belpolitikai aspektusokból közelítette meg az Afganisztánban zajló megmozdulásokat, különös figyelmet fordítva a tálib hatalomátvétel utáni időszakra. Kiemelte, hogy a nők számára visszatért a ’90-es évekbeli elnyomott helyzet. A 2021-ig tartó kormányzat kvótát biztosított a parlamentben 68 nőnek, azonban a tálib hatalomátvételt követően eleinte még megtarthatták munkahelyeiket, de a későbbiekben sorra elvettek tőlük azt.

A beszélgetés során kiemelt figyelmet kapott a csador és a hidzsáb viselése. Előadóink egyetértettek abban, hogy Iránban változások történnek és a közeljövőben enyhülések várhatók a szigorú előírások kapcsán. Fontosnak tartották kiemelni, hogy Nyugaton a csadorra úgy tekintünk, mint a női elnyomás szimbólumára, azonban sok helybéli számára ez nem több mint a hagyományos öltözék része. Az iráni tüntetések is leginkább arra irányulnak, hogy a jelenleg szigorú hidzsáb-szabályozás helyett a fejkendő választható és ne kötelező ruhadarab legyen. Nagyné Dr. Rózsa Erzsébet helyszíni képei is igazolták, hogy a szabályok alól a turisták sem kivételek, mégis a mostani átalakulási folyamatban egyre gyakrabban látni nőket fejkendő nélkül az országban.

 


Címkék: ÁNTK