A háború joga

Február óta tart a szomszédságunkban a második világháború óta legnagyobb hagyományos katonai konfliktus. Van-e annak nemzetközi jogi relevanciája, hogy Putyin az ukrajnai oroszok védelmére hivatkozva speciális hadműveletnek nevezi az Ukrajna elleni támadást? Az erő alkalmazásának tilalma a nemzetközi jog kényszerítő szabálya, de mely esetben lehet ez alól kivételt tenni? Mi az a jogorvosló elszakadás és mikor van erre lehetőség? Sem Ukrajna, sem Oroszország nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Ennek tükrében van-e arra esély, hogy a háborús bűncselekmények elkövetőit majd felelősségre vonják?

Sajtóhírek szerint ebben a háborúban zsoldosok is részt vesznek, márpedig számukra a nemzetközi jog nem biztosít különleges elbánást például a hadifogság esetén. Milyen státuszuk van ezeknek a felfegyverzett katonáknak, mi lesz a sorsuk, ha fogságba kerülnek, és miképpen alakulhat az Ukrajnában élő magyarság sorsa a háború után?

A Ludovika Podcast mostantól rendszeresen jelentkezik jogi ismeretterjesztő adásokkal is. Legfrissebb műsorunkban Horváth Attila egyetemi tanár, az NKE ÁNTK Állam- és Jogtörténeti Tanszékének vezetője kérdezi Tóth Norbert egyetemi docenst, az NKE ÁNTK Nemzetközi Jogi Tanszékének vezetőjét az orosz invázió nemzetközi jogi aspektusairól. 


Címkék: Ludovika Podcast