NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Újabb lehetőség az OTDK részvételre

Öt tagozatban összesen harmincnégy pályaművet mutattak be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának (ÁNTK) hallgatói a november 3-án megrendezett Intézményi Tudományos Diákköri Konferencián (ITDK). A tét a helyezések mellett a tavasszal tartandó XXXVI. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) való továbbjutás volt.

Az ITDK ünnepélyes eredményhirdetését november 10-én tartották.

A rendezvényen Varga Réka, az ÁNTK dékánja köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a TDK valamennyi pályázó számára mérföldkövet jelenthet a tudományos előmenetelben, egyúttal megköszönte a hallgatókat felkészítő oktatók munkáját, hiszen az egyetemi tudományos utánpótlás nevelésben döntő szerepük van. Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára jövőbeni kollégaként köszöntötte a díjazottakat, egyben hangsúlyozta, hogy az egyetemen folyó magas színvonalú oktatás a jövő közigazgatási szakembereit készíti fel, így a közigazgatás intézményrendszere, valamint az NKE közötti együttműködés kiemelt jelentőségű.   

Peres Zsuzsanna, a Kari Tudományos Diákköri Tanács elnöke nyitóbeszédében röviden összefoglalta az elmúlt két év ITDK eredményeit. „A négy fordulón 149 pályaművet mutattak be a hallgatók, amelyek közül 119-et továbbjutásra javasoltak a bírálóbizottságok.”. Orbán Anna, a Kari Tudományos Diákköri Tanács oktatói titkára a verseny megnyitóján leszögezte, hogy fő célnak az OTDK-n való sikeres szereplést tekinti. „Ennek érdekében 2021 tavaszán és őszén, valamint 2022-ben is két alkalommal rendeztünk Kari Tudományos Diákköri Konferenciát, így négy fordulóban szerezhettek továbbjutási jogot hallgatóink”

A zsűri minden szekcióban I., II. és III. helyezéssel, valamint különdíjjal jutalmazta a legjobbra értékelt dolgozatokat. Az OTDK-ra javasolt pályaművek 2023 tavaszán az országos fordulón mérettethetnek meg. A kar az opponensek felkészülését a dékáni vezetés támogatásával minden tagozatban jutalmazta. Elismerésben részesülnek a legjobb dolgozatok témavezetői is.

Bár az OTDK-n csak az Állam- és Jogtudományi Szekcióban opponálnak hallgatók is, de jelentős az opponencia tehetséggondozásban betöltött szerepe, hiszen a jövő versenyzői válhatnak a jelenlegi opponensekből.

Idén ősszel a társadalomtudományi (14 db) és az állam- és jogtudományi (12 db) dolgozatok voltak többségben. A had- és rendészettudományi dolgozatok száma most elmaradt az előző fordulókhoz képest (5 db), ám közgazdaságtudományi témákat is feldolgoztak a hallgatók (3 db).  Az OTDK-ra javasolt dolgozatokat 2023 tavaszán mutathatják be a hallgatók.

További információk és a 2022. november 10-én ünnepélyesen kihirdetett eredmények ITT olvashatók.

 

Szöveg: Pap Melinda, Orbán Anna

Szöveg: Szilágyi Dénes


Címkék: ITDK