NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A kormányzás motorja

Több mint negyven ember összehangolt munkájával teremti meg a kormányülések hatékonyságát a Miniszterelnöki Kormányiroda, melynek tevékenysége azt is garantálja, hogy nem érti félre egymás nyelvét a politika és a közigazgatás.

 A kormányzás motorja: a Miniszterelnöki Kormányiroda működése címmel tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) polgárainak előadást Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára november 10-én az egyetem Orczy Úti Kollégiumában az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Emberi Erőforrás Tanszékének Közszolgálati, HR és Integritás Tudományos Diákköre (TDK) meghívására.

Az érdeklődőket az eseményen Varga Réka, az NKE ÁNTK dékánja köszöntötte, aki kiemelte, a kar fontos célja a napi gyakorlat szemüvegén keresztül is bemutatni az itt elsajátítandó ismereteket.

Bordás Gábor bemutatkozásából kiderült, kijárta a központi közigazgatás ranglétráját, így szolgálhat 2021. augusztus 1-je óta közigazgatási államtitkárként. Jelenlegi munkahelye, a Miniszterelnöki Kormányiroda működése kapcsán hangsúlyozta: a kormányt politikusok vezetik, azonban politikai céljaikat mindig a közigazgatásnak kell végrehajtania. Az iroda feladata tehát: szakpolitikai dilemmákat döntéshozatalra alkalmas formában prezentálni a politikusok számára, illetve lefordítani a politika szándékait közigazgatási feladattá.

Egy átlagos hét számára legtöbbször a közigazgatási államtitkári értekezlettel kezdődik. Ezen a fórumon azt ítélik meg a résztvevők, hogy mely minisztériumi előterjesztések alkalmasak a politikai döntéshozatalra. A kormányiroda ugyanis ez alapján állítja össze a döntéshozó kormányzati kabinetek és a kormányülések napirendjét. Az öt kormányzati kabinet, illetve maga a kormányülés jellemzően határozati javaslattal ellátott minisztériumi előterjesztéseket tárgyal, illetőleg eszmecserét folytat egy-egy adott helyzetet bemutató jelentésről. A kormányülések jegyzőkönyvét mindig a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára vezeti.

A kormányülés után a politikai döntések végrehajtása, azaz azok közigazgatási formába öntése következik az iroda számára. Az elkészült anyagokat a miniszterelnök írja alá, így kerül végül az adott döntés joganyaga a Magyar Közlönybe. A Miniszterelnöki Kormányiroda ezen kívül kormányzati személyügyi menedzsmenttel és egyéb személyügyi feladatokkal foglalkozik, de az irodához tartozik a védelmi igazgatás jelenleg zajló átalakítása is. Az államtitkár hangsúlyozta, a munkakörből fakadóan elképesztő mennyiségű akta fordul meg minden héten az iroda több mint negyven munkatársa kezei között.

Hallgatói kérdésre az államtitkár arról is beszélt, a központi közigazgatás fluktuációval, illetve részben munkaerőhiánnyal küzd. A jogász végzettségű fiatalok rendszerint a jogi szakvizsga letételéig „használják” a közigazgatást, legközelebb pedig már ügyvédként találkoznak velük. Kiemelte, az effajta munka nem tanulható meg elsődlegesen csak az egyetemen, hiszen 4–5 hónap, mire egy pályakezdő valóban beletanul az államtitkárság működésébe.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: Bordás Gábor