NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Szakmai műhely és diplomáciai mesterkurzus a Ludovika Scholars program keretében

Az egyetem által meghirdetett Ludovika Scholars program keretében tartott szakmai programokat Nina Sajić, Bosznia-Hercegovina korábbi franciaországi és romániai nagykövete, a Banja Lukai Egyetem Politikatudományi Intézetének professzora az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon.

A korábban a bosznia-hercegovinai elnökség mellett külügyi tanácsadóként is dolgozó nagykövet előbb hazai think tankek képviselőivel, köztük az NKE EJKK Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet, a Külgazdasági és Külügyi Intézet, a Migrációkutató Intézet, valamint társegyetemek munkatársaival tartott szakmai műhelybeszélgetést a nyugat-balkáni ország helyzetéről. A megbeszélések során napirendre került a daytoni megállapodások mai megítélése, a nemrégiben lezajlott választások után várható belpolitikai helyzet, továbbá az országban állomásozó békefenntartók jövőbeni szerepe és a gazdasági kilátások, az energiaválság és a külföldi működőtőke egyes aktuális kérdései is.

Ezt követően Nina Sajić a Nemzetközi Tanulmányok mesterszakos hallgatóknak tartott diplomáciai írásbeliség mesterkurzust. A korábban az UNESCO mellett is nagykövetként szolgáló professzor kifejtette, hogy a hatékony kommunikáció alapvető fontosságú a sikeres diplomácia szempontjából, különösen a nagyfokú bizonytalansággal jellemezhető válságok idején. Az üzenet átadása kulcsfontosságú a hatékony együttműködésekhez és az országok, szervezetek előtt álló kihívások leküzdéséhez. Ezért a kurzuson résztvevők gyakorlati feladatok segítségével ismerkedhettek meg a nemzetközi szervezetek belső működési elveivel és fejleszthették angol nyelvű kommunikációs készségeiket is a feljegyzéskészítés, előterjesztés és beszédírás területén.

A Ludovika Scholars vendégelőadói program célja egyrészt, hogy az NKE polgárai számára lehetőséget biztosítson közép-kelet-európai oktatókkal, kutatókkal és szakértőkkel való eszmecserére, másrészt pedig, hogy a vendégelőadók megismerkedjenek az egyetemen folyó oktatói, kutatói és szakértői munkával, valamint kapcsolatot építsenek ki partnereikkel. A 2022/23-as tanévben tizennégy országból érkeznek az előadók, akiket közel hússzoros túljelentkezés mellett választottak ki.

Szöveg: NKE ÁNTK Nemzetközi Osztály

Fotó: Soós Boglárka


Címkék: ÁNTK