NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Integritás – a láthatatlan védelem. Válogatott írások az etika és integritás elméletéből és gyakorlatából

Bemutatták a Klotz Péter–Molnár Katalin–Zsolt Péter: Integritás – a láthatatlan védelem. Válogatott írások az etika és integritás elméletéből és gyakorlatából című könyvet szeptember 15-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Társalgójában. A kötet címében minden benne van. A főcímben a legfontosabb tézisünk. Valljuk ugyanis, hogy az integritás – láthatatlan védelem. Az alcímben pedig a műfaj és a kétféle megközelítés. Szeretjük a dolgoknak nemcsak a teoretikus, de a praktikus oldalát is megmutatni.

Minket, szerzőket és szakmai lektorunkat, Domschitz Mátyást közel tízéves szakmai kapcsolat, sok-sok közös gondolkodás, műhelymunka, tréning, tananyagfejlesztés, csupa kellemes, inspiráló élmény fűz össze. Nem véletlen, hogy együtt dolgoztunk ennek a kiadványnak a megszületésén. A mű az egyetem ProBono felületén futó Integritás – a láthatatlan védelem című tematikus csatornán 2020 októbere és 2022 januárja között megjelent blogbejegyzéseink válogatott, szerkesztett gyűjteménye.

Nem mindig tudni, hogy egy könyv élete mikor kezdődik, de talán nem tévedünk nagyot, ha ezt a könyvírás gondolatának megfogalmazására tesszük. Blogunk életében a „Kell egy csapat!” felismerése után nem sokkal eljött a „Kell egy könyv!” gondolata is. Egy könyv, ami összefoglalja a gondolatainkat, a véleményünket, az érzéseinket, és amely megmarad az olvasóknak, az érdeklődőknek és nekünk. Talán egy kicsit magasztos a megfogalmazás, de egy digitális alapú blog esetében abszolút helytálló. Eltelik egy-két hét, és a korábbi bejegyzés már nem jelenik meg az első oldalon, már lejjebb kell görgetni azért, hogy hozzáférjünk. Egy fél évvel ezelőtti bejegyzés pedig – jóllehet a csatornán fellelhető – már a múlt, rég túlléptünk rajta, mert jönnek az újabb és újabb impulzusok, a rácsodálkozni való hírek és fejlemények.

A felgyorsult világot nyilván nem tudjuk megváltoztatni (a csatorna keretében azért persze törekszünk egy kicsit jobbá és érthetőbbé tenni), de arra lehetőségünk van, hogy lelassítsuk a világot, és egy könyv formájában visszatükrözzük az általunk érzékelt valóságot.

A gondolat tehát megfogant, és mi hárman gondosan ápoltuk és formáltuk mindaddig, amíg a virtuális térben testté nem lett. Sok közös gondolkodás és eszmecsere áll mögötte, amíg a hasonló, de meglehetősen szerteágazó gondolatokat sikerült összefésülni. Ahogy a kötet formálódott, úgy lett számunkra világossá, hogy az integritás nemcsak láthatatlan, de mindenhol jelen van.

Megléte vagy hiánya átszövi mindennapi életünket a futballpályától az egészségügyön át a nemzetközi és hazai politikáig. Ezt a szövetet mi a blog keretében elkezdtük formálni és láthatóvá tenni. Egy igazi patchwork lett belőle, amely remélhetőleg nem csak minket gyönyörködtet. A kötet tehát megszületett, a könyvbemutatóval útjára engedtük, hadd élje az életét immár önállóan, a szerzők gondoskodó figyelmétől kísérve.

A kötet IDE kattintva letölthető.

 

Szöveg: Klotz Péter, Molnár Katalin, Zsolt Péter