NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Az NKE ÁNTK delegációja a CEPSA 2022 konferencián

Komoly szakmai delegációval képviseltette magát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a CEPSA idei éves konferenciáján. A közép-európai politikatudományi elitet össztefogó nemzetközi szervezet idei rendezvényének főtémája a demokrácia helyzete és a koronavírus utáni talpraállás kérdései voltak.

A Közép-európai Politikatudományi Társaság (CEPSA, Central European Political Science Association) idén a Szlovén Politikatudományi Társasággal és a Ljubljanai Egyetem Társadalomtudományi Karával partnerségben rendezte meg 26. éves konferenciáját 2022. június 2-4. között a szlovéniai Bledben.

A "Demokrácia a koronavírus után: szembenézés az új politikai valósággal" című rendezvényen a nagyszabású Kongresszusi Központban került sor. A konferencián 15 országból több mint 140 tudós és egyetemi oktató vett részt, akik összesen 20 szekcióban járták körül a pandémiával kapcsolatos kérdések mellett a közép-európai régió demokratikus folyamatait, az orosz-ukrán háborúnak a biztonságra, a stabilitásra és a régió gazdasági helyzetére gyakorolt hatásait. A konferencia-sorozat történetében első alkalommal tizennyolc PhD-hallgatónak is lehetősége nyílt arra, hogy bemutassa munkáját a nekik szentelt külön panelek keretében.

A rendezvény házigazdája a CEPSA elnöke, Miro Haček politológus-professzor volt, míg a plenáris előadást Steven Rathgeb Smith, a Georgetown Egyetem professzora, az Amerikai Politikatudományi Társaság, az APSA ügyvezető igazgatója tartotta a demokrácia-elemzés módszertani megközelítéseiről. A két nap alatt az NKE részéről előadást tartott és panelt is vezetett Koller Boglárka nemzetközi rektorhelyettes, a CEPSA alelnöke, valamint Rada Péter egyetemi docens. Egy-egy előadással járult hozzá a sikeres rendezvény közös gondolkodásához N. Rózsa Erzsébet professzor, Szemlér Tamás és Zachar Péter Krisztián egyetemi docensek, valamint Darabos Ádám és Szűcs Gábor, az NKE doktoranduszai. A szakembertalálkozó keretében nemcsak a hazai politikatudomány meghatározó intézményeinek képviselőivel, de a közép-európai térség meghatározó egyetemeivel és think-tank-jeivel is lehetőség nyílt jövőbeni tervek megvitatására és szakmai eszmecserére.

 


Címkék: ÁNTK