NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Titkok és személyes tanácsok a diplomáciai karrierről

Nyelvtudás, alkalmazkodóképesség, vezetői attitűd, folyamatos tanulás és nagyfokú nyitottság szükséges a sikeres diplomáciai karrierépítéshez - derült ki a Ludovika Fesztivál keretében megrendezett szabadegyetemi beszélgetésből.

A rendhagyó esemény keretében Susanne Keppler-Schlesinger, a Bécsi Diplomáciai Akadémia igazgatóhelyettese és Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi képzési programokért felelős helyettes államtitkára mutatta be az érdeklődőknek a két országban zajló diplomáciai képzéseket és beszélgetett a 21. század körülményei között nélkülözhetetlen képességekről és készségekről. Az angol nyelvű panelbeszélgetésben elhangzott, hogy a Bécsi Diplomáciai Akadémia mindenki számára nyitott képzései elsősorban a nemzetközi kapcsolatokra, a politikatudományokra, a nemzetközi és uniós jogra, a közgazdaságtanra, a történelemre és a nyelvekre alapozva készítik fel a fiatal pályakezdő szakértőket. A Magyar Diplomáciai Akadémia két nagy programja is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben valósul meg: a Diplomáciai Vezetőképzés szakirányú továbbképzési szak mellett a belépő szintű Diplomataképző Program rendkívül kiterjedt elméleti és gyakorlati ismeretekre alapozva készíti fel a jövő magyar diplomatáit.

A beszélgetésben a résztvevők saját személyes történeteikkel és egy-két anekdotával is tarkítva mutatták be, hogy a diplomatakarrier nem csak csillogás, fogadások és pezsgőzések sora, hanem rendkívül megterhelő, komoly pszichés nehézségeket is generáló szakma, mely tettrekészséget, vészhelyzetekben is gyors döntéseket, komoly helyismeretet és politikai kompromisszumkészséget is megkövetel. Susanne Keppler-Schlesinger hangsúlyozta, hogy számára New Yorkban az ENSZ mellett eltöltött évei során komoly előnyt jelentett komolyzenei képzettsége, mely épp a kiegyensúlyozottság megőrzéséhez és a harmóniák megtalálásához, a különböző delegációk közötti közvetítéshez nyújtott erős alapokat. Lengyel Miklós a helyi kulturális ismeretek és a protokollszabályok megértésére, a nyelvi alkalmazkodóképességre és a folyamatos tanulás szükségességére hívta fel az érdeklődők figyelmét koreai nagyköveti tapasztalatai alapján.

A beszélgetést megelőzően Susanne Keppler-Schlesinger igazgatóhelyettes asszonyt fogadta Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint Koller Boglárka nemzetközi rektorhelyettes, Zachar Péter Krisztián az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar nemzetközi dékánhelyettese, a Diplomáciai Vezetőképzés szakfelelőse és Antal Bernadett a Nemzetközi Iroda vezetője. A kötetlen beszélgetés során egyeztettek a két intézmény képzési profiljáról és az osztrák, valamint magyar felsőoktatási tapasztalatokról a posztgraduális képzési területeken.

 

Szöveg: Zachar Péter Krisztián

Fotók: Szilágyi Dénes