NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Egy európai nagystratégia nyomában

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékén működő OTKA kutatócsoport (138160 számú OTKA kutatás: Egy lehetséges európai nagystratégia határai - az illegális migráció mint indikátor), valamint az Anna Lindh Alapítvány nemzeti hálózata  tartott március végén közös kerekasztal-beszélgetését az Európa felé irányuló migráció aktuális helyzetéről a karon.

A programon részt vevő szakértőket Dr. Zachar Péter Krisztián, a kar nemzetközi dékánhelyettese és a tanszék vezetője köszöntötte. A bevezető előadásokat az OTKA vezető kutatói és az Anna Lindh Alapítvány nemzeti hálózatvezetője tartották. Dr. Marsai Viktor előadásában az Európai Unió stratégiai terét határozta meg az irreguláris migráció tükrében; Nagyné Dr. Rózsa Erzsébet a tranzit- és a célországok feladatainak hasonlóságát és különbségeit ismertette; végül Komlósi Orsolya az alapítvány bemutatását követően a migráció szubjektív oldalába nyújtott bepillantást egy filmművészeti alkotáson keresztül.

A gondolatébresztő előadásokat követően a kerekasztal-beszélgetés résztvevői, többek között Dr. Hautzinger Zoltán ezredes, a Rendészettudományi Kar oktatási dékánhelyettese, a Bevándorlási Tanszék vezetője, valamint Dr. Kecskés Tibor korábbi nagykövet és konzul, Dr. Varga András egyetemi adjunktus és Dr. Remek Éva egyetemi docens folytatott konstruktív vitát az Európai Unió nagystratégiájával és a migráció kezelésének kérdésével kapcsolatban, kiemelve a jelenleg zajló orosz-ukrán háború potenciális hatásait az EU stratégiaalkotási lehetőségeire.

Ahogy Komlósi Orsolya, az ALF nemzeti hálózatvezetője fogalmazott: a rendezvény kiváló alkalmat teremtett arra, hogy az akadémiai, az államigazgatási szféra, és a civil szervezetek közötti közös gondolkodás megvalósuljon, ahol a tapasztalatok cseréje mellett lehetőség nyílik a témában érintett felek nézőpontjainak mélyebb megértésére is.

Szöveg: Novák-Varró Virág
Fotók: Artner Zsombor

 


Címkék: ÁNTK