NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Fotelből a világ körül: Kína a valóságban

A kínai gazdaság és társadalom aktuális kérdéseit vitatták meg az őszi félév utolsó előadásán a Fotelből a világ körül című rendezvénysorozat keretében, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Orczy Úti Kollégiumában december 16-án.

Az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék és az NKE ÁNTK Hallgatói Önkormányzat (HÖK) Nemzetközi Bizottságának (NB) programján 2021 szeptemberétől minden hónap második csütörtökjén négy érdekfeszítő nemzetközi témát jártak körbe az előadók, betekintést engedve a diplomácia legkülönbözőbb területeibe.

Az utolsó előadáson az NKE ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszék vezetőjével, P. Szabó Sándorral beszélgetett az NKE ÁNTK HÖK NB két tagja, Nemes Lídia és Ungor Bence.

A sinológus a gazdasági helyzet bemutatásával kezdte válaszait, Kína infrastruktúrája kapcsán szólt az elmúlt évtizedekben tapasztalt gyors fellendüléséről, ugyanakkor leszögezte: „Kína napjainkban sem mentes a szélsőségektől, hatalmas különbség van a falvak és városok között.” A gyorsvasúti hálózat kiépítése a kutató elmondása alapján az ország számára már exportcikként üzemelt. Mindemellett P. Szabó Sándor megemlítette az 1990-ben több területen használt kínai devizapolitikát, melyet a külföldiekkel szemben alkalmaztak – így kettős díjszabást hozva létre.

Az urbanizációs folyamatról beszélve az NKE ÁNTK tanszékvezetője ismertette a hovatartozási igazolvány mibenlétét, mely egyfajta migrációs fékrendszerként működik. Európához mérten a digitális gazdaság szintén nagy változáson ment keresztül, P. Szabó Sándor kiemelte: Kínában sokkal elterjedtebbek a mobil fizetési eszközök, mint például a bankkártya. A technológiai „bumm”-ról szólva leszögezte: a korábbi évtizedekben még negatívan értékeltük a Kínából érkező termékeket, napjainkban azonban már az onnan származó csúcstechnológiás eszközök lepik el a világot, benne az európai piacot is.

A kínai társadalom aktuális állapotát ismertetve P. Szabó Sándor nemcsak az emberi kapcsolatokat elemezte, hanem a család fogalmának jelentőségét is bemutatta, melyet a konfucianizmus alapelvének felelevenítésével támasztotta alá: a kínai felfogás alapján a társadalom egy óriási család, a család pedig a társadalom mikrokozmosza, így az abban való helyes viselkedés a helyes út a társadalomban való érvényesüléshez. Emellett az alkohol kínai kultúrában elfoglalt helyzetéről a sinológus elmondta, különleges gabonapálinkák szerepelnek a klasszikus kínai rövidital listán, így például cirokból is készül hangulatjavító nedű.

Végezetül a kínai internetszabályozást részletezték a hallgatósággal közösen, olyan témákat is érintve, melyet egy egyszerű Google-kereséssel nem érhetnénk el.

 

Szöveg: Pap Melinda Patrícia

Fotó: Nemzetközi Bizottság