NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Scruton reményt vitt a kommunista Kelet-Európába

Alig akad olyan mondat Sir Roger Scruton munkáiban, melyben ne lenne valami kurucos tempó – hangzott el a Beszélgetések Roger Scrutonnal című, a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutató eseményén december 13-án, hétfőn a belvárosi Scruton Kávézóban.

Az őszi szemeszterben megjelent könyvet Koltay András prorektor köszöntője után Hörcher Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont (NKE EJKK) Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének vezetője ajánlotta a vendégek figyelmébe. Az eseményen online kapcsolaton keresztül részt vett a kötet társszerzője, Mark Dooley filozófus is – Gergely Zsuzsánna tolmácsolásával.

A kötetbemutató házigazdája Török Bernát, az NKE EJKK igazgatója volt, aki felvezetőjében elmondta: decemberben lelkünket már a közelgő ünnepre felkészítő tevékenységekre koncentrálunk szívesen. Roger Scruton élete és munkáinak sokoldalú gazdagsága erre is alkalmas.

Koltay András köszöntőjében elárulta: mint az egyetem rektora ajánlotta a megújuló Ludovika Egyetemi Kiadó figyelmébe az egyedi, könnyedebb műfajú beszélgetőkönyvet. Kiemelte, hogy magyarként furcsa vonzódást érzünk a renegát angol gondolkodók iránt – márpedig Scruton minden mondatában van valami, számunkra ismerős kurucos tempó. Scruton nem volt rendszeralkotó filozófus; jobban érdekelték a világ dolgai annál, mint hogy felépítsen valami elvont eszmét, amivel majd erőszakot lehet tenni azon.

Roger Scruton életéről és munkásságáról Hörcher Ferenc tartott összefoglalót. Scruton életrajzából a lázadás jelenségét emelte ki, a lázadást a Labour-párti apa, a doktriner filozófiák, így a kommunizmus, és a Thatcher-éra gazdasági liberalizmusa ellen. Munkásságából a művészetek, a vallás, a szexualitás és a természetközeliség témáit mutatta be.

Az eseményre az interneten keresztül jelentkezett be Mark Dooley, a kötet társszerzője. A beszélgetésen szó esett a kötet elkészítésének gyakorlati részleteiről, Scruton vidéki otthonáról, illetve arról, hogyan vált a hazatérés a legfontosabb gondolattá. Ennek kapcsán hangzott el, hogy Roger Scruton otthon érezte magát Kelet-Európában is, ahol elismerték és fontosnak tartották mindazt, amit a „földalatti” egyetemeken tanított. Scruton francia filozófustársával, Jacques Derridával együtt vitt reményt a kommunista Kelet-Európába.

Az est végén Varga Zoltán, a Ludovika Egyetemi Kiadó munkatársa olvasott fel részleteket a megjelent kötetből, majd Horváth Attila alkotmánybíró, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar tanszékvezetője zenetörténeti előadását, valamint Szilasi Alex Liszt Ferenc-díjas zongoraművész zongorajátékát hallgatták meg a résztvevők.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes