NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A modern Orpheuszok zongorával jelennek meg

A Ludovika Zeneszalon december 1-jei alkalmán ezúttal a zongoráról, a zongoraművészekről szóló filmes történeteket hallhattak az érdeklődők Szilasi Alex Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Horváth Attila alkotmánybíró, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Állam- és Jogtörténeti Tanszéke oktatójának közös előadásában az NKE Ludovika Főépületének Széchenyi Dísztermében.

Szilasi Alex és Horváth Attila kiemelkedő tehetségű zongoristákról szóló filmekből vett részleteken keresztül mutatták be, hogyan oldja meg a rendező, ha az adott karaktert alakító színésznek hiányos, vagy éppen egyáltalán nincs hangszeres képzettsége.

Elsőként a Tom és Jerry című rajzfilmsorozat egyik epizódját hozták példának, melyben Tom Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiáját adja elő egy koncerten. A hiteles kézmozdulatok illusztrálásához a kor egyik legjobb zongoristáját kérték fel. Ennek kapcsán Szilasi Alex megjegyezte, hogy már a ’30-as évek közepétől megjelenik az az igény, hogyha egy filmben zongorázni kell, vagy a zongora a téma, akkor a filmvásznon is látszódjék a zongorán játszó kéz. „Maga a színpadi zongorista jelenség azt jelképezte, hogy valaki megvalósítja önmagát, amikor kiül többszáz ember elé és mozognak az ujjai, melyek által nyolcvannyolc billentyű páratlan módon megszólal. Nem csoda tehát, ha a filmszakma előbb-utóbb lecsapott erre a jelenségre, és igyekezett a legélethűbb módon mozgóképben is megjeleníteni, hogy egy zongoraművész mi mindenre képes” – emelte ki Szilasi Alex.

Az óceánjáró zongorista legendája és A zongorista című filmek apropóján a zongoraművész hangsúlyozta, hogy azt a komplex egységet, amit az előadó ezzel a hangszerrel képes létrehozni, azt egyetlen más hangszeres zenész nem tudja ilyen módon kiváltani a közönségben.  

Az előadók egyetértettek abban, hogy azért szeretik a forgatókönyvírók és a rendezők a „zongoristaságot” vászonra vinni, mert rendkívül erőteljesen szemléltet olyan emberi tulajdonságokat, melyeket a zongora és a zongorista képvisel, ugyanis ez a billentyűs hangszer jeleníti meg azt az érzelmi skálát, melyet a 16.-17. századtól kezdve felépítettünk.

A Ludovika Zeneszalon programsorozat 2022 tavaszától ismét várja a zene iránt érdeklődőket.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes