NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Külügyi Klub: Veszprém – Európa Kulturális Fővárosa 2023

Különleges, nem jellemző, de nem is egyedi eset az Európai Unió tagállamaiban, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet nem egy város, hanem egy egész térség nyeri el. 2023-ban Európa Kulturális Fővárosaként Veszprém és a Balaton régió képviseli hazánkat, emellett a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína is viseli majd a címet. Az EKF program születéséről, történetéről, prioritásairól és lehetőségeiről beszélgettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szárnyépületében november 24-én, a Magyar Diplomáciai Akadémia (MDA) Külügyi Klub rendezvénysorozatának legutóbbi eseményén.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF program kormánybiztosával, Navracsics Tiborral az NKE Államtudományi és Nemzetközi Kar (ÁNTK) Nemzetközi Jogi Tanszékének docense, Vizi Balázs beszélgetett. Navracsics Tibor, az NKE címzetes egyetemi tanára, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője kiemelte: Veszprém, a címet birtokló város, illetve a 200 településből álló régió programsorozataival, kulturális sokszínűségével 2023-ban az európai figyelem középpontjába kerül, ezáltal növeli a térség turisztikai vonzerejét. Rámutatott: „Veszprém már napjainkban, a cím előtt is kiemelkedő kulturális jelentőséggel bír nemcsak regionális, hanem országos viszonylatban is.” Hangsúlyozta: Az EKF 2023 teljes lebonyolításában és minden eseményén a fentarthatóság és az önkéntesség két összeilleszthető dimenzióját tartja a legfontosabbnak.

Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja széleskörű, versenyképes tudást kínál mindazoknak, akik a magyar diplomáciai karban kívánnak dolgozni, és a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. A Program célja, hogy a képzést sikeresen teljesítő hallgatók a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai legyenek.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes 


Címkék: Külügyi Klub