NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Híd Eurázsia felett

Japán és Közép-Európa gazdasági, diplomáciai és biztonsági kapcsolatairól tanácskoztak a szakemberek a most véget ért háromnapos nemzetközi konferencián.

Bridge over Eurasia – Diplomatic, economic and security cooperation between Japan and Central Europe címmel rendezett tudományos konferenciát az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara (ÁNTK) és a Pályázati és Projektmenedzsment Iroda. A háromnapos rendezvényen a hazai és külföldi szakértők a Japán és Közép-Európa közti együttműködés lehetőségeit elemezték. Az október 12-i megnyitón Zachar Péter Krisztián nemzetközi dékánhelyettes köszöntötte az NKE Hunyadi termében és az online térben megjelent érdeklődőket.

A rendezvény nemzetközi békéről és stabilitásról szóló blokkjában a japán Sasakawa Peace Foundation képviseletében Bonji Ohara a távol-keleti térség változó katonai-hadászati egyensúlyi helyzetéről, Japán és Kína Tajvanhoz fűződő viszonyáról, és az Egyesült Államok szerepéről tartott előadást.

Bartók András, a Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék kutatója a NATO Távol-Kelethez kapcsolódó megváltozott percepcióját elemezte – utóbbira utal a júniusi csúcstalálkozón elfogadott kommüniké számos Kínára utaló kitétele. A térségre az un. „Hub-and-Spokes System” jellemző – e NATO-nál sokkal gyengébb szövetségesi rendszer kapcsán Japán számára számos kérdés merül fel. Az egyik ilyen, hogy érdemes lehet-e egy „ázsiai NATO”-t létrehozni, amint arról korábban egy miniszterelnöki vitában szó esett. A másik, hogy célszerű lehet-e Japánnak is belépnie az öt országot magába foglaló Five Eyes hírszerzési szövetségbe. A katonai szervezet szempontjából ugyanakkor a kérdés az lehet, hogy az űr- és cyberhadviselés korában továbbra is elsősorban Észak-Amerika és Európa fókuszú maradjon-e. A NATO-nak mindazonáltal nem először kell magát, szerepét újra definiálnia. Ezt korábban a hidegháborút követően, majd a 2000-es évek terrorfenyegetéseinek időszakában is meg kellett tennie, de a Krím-félsziget annektálásakor szintén hasonló helyzetbe került. Mindemellett kevéssé valószínű, hogy a NATO katonai szerepe Kelet-Ázsiában erősödne, sokkal inkább a partnerségi kapcsolatok válhatnak szorosabbá. Kína előretörése azonban kihívást jelent; az Egyesült Államok ugyanakkor aligha tervezi harmonizálni katonai stratégiáját a NATO-val.

A szakmai fórum további témái egyebek mellett a V4-ek és Japán közti diplomácia története és a jelenkori diplomáciai kapcsolatok voltak. A University of Bansca Bystrica kutatójaként Dr. Robert Vancel áttekintette a szlovák-japán kapcsolatok alakulását, Dr. Olga Barbasiewicz a Jagiellonian University-ről a távol-keleti országgal ápolt viszonyt elemezte lengyel részről. Dr. Farkas Ildikó, a Károli Gáspár Református Egyetem docense a századforduló japonizmusáról tartott előadást, H.E. Dr. Wintermantel Péter a Mol Csoport Nemzetközi Közkapcsolatok vezető tanácsadója pedig a hazai rendszerváltásról szólt Japánnal összefüggésben.

A szakmai esemény harmadik blokkjában a Kansai University szakértője, Dr. Yorizumi Watanabe, a Budapesti Corvinus Egyetemi képviseletében Dr. Szunomár Ágnes és Dr. Matura Tamás, valamint Dr. Pásztor Szabolcs, az NKE docense részvételével Közép-Kelet-Európa és Japán gazdasági kapcsolatairól esett részletesen szó.  

 

Szerző: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Eurázsia