NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

A Magyar-Kínai Gazdasági Kamara Kiválósági Díjában részesült Dr. P. Szabó Sándor

2021. szeptember 30-án tartotta a ChinaCham Magyar-Kínai Gazdasági Kamara a "ChinaCham Kiválósági Díj" díjátadó ünnepségét. A Kamara elismerését idén Dr. P. Szabó Sándor, az NKE ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezető egyetemi docense kapta. A díjat Pető Ernő, a Kamara elnöke adta át Dr. P. Szabó Sándor számára. Az ünnepségen bemutatták és méltatták Dr. P. Szabó Sándor több évtizedes szakmai pályáját és főbb tudományos eredményeit.

A ChinaCham Kiválósági Díjat a ChinaCham Magyar-Kínai Gazdasági Kamara Elnöksége 2018-ban hívta életre. A díj az Elnökség által elfogadott Szabályzat szerint azoknak a természetes és jogi személyeknek adományozható, akik a magyar-kínai kapcsolatok, kiemelten a gazdasági kapcsolatok, illetőleg a szakmai, közéleti és társadalmi kapcsolatok terén kiemelkedő munkát végeztek, hosszú időn keresztül elismerésre méltó tevékenységet folytattak, példamutató módon járultak hozzá a magyar-kínai kapcsolatok javításához.

A díj első alkalommal 2019-ben – a Kínai Népköztársaság megalakulása és a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulójának évében – került átadásra. A díj átadására mindig a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének dátumához közeli, szeptember végi / október eleji időpontban kerül sor.

A 2019. évi kitüntetett Ipolyi Éva tolmács, Kína-szakértő volt. A részére adott díjjal a Kamara a kétoldalú kapcsolatokban nagy szerepet kapó tolmács-szakma egészét is el kívánta ismerni. 2020-ban a járványhelyzet miatti korlátozások nem tették lehetővé az díjátadó ünnepség megtartását, ezért a tavalyi díjazott, Mohr Richárd Kína-kutató, tolmács, fordító, egyetemi oktató is idén vehette át az elismerést.

Szerző: Horváthné Varga Polyák Csilla
NKE ÁNTK Kína-tanulmányok Tanszék

 


Címkék: Tanszékek